Politics

Η κωμωδία της μαντάμ Δεξιάς…

Η κωμωδία της μαντάμ Δεξιάς...

“…Και λοιπόν ο Κυριάκος κοίταξε τον Βαγγέλα: Αμάν, αδελφάκι, όταν σου φτιάξανε την κεφάλα με κόντρα πλακέ, δεν βάζανε και λίγο υλικό μέσα;”. 
Ακούστηκαν τέτοια πράγματα στη Ν.Δ.;

Όχι. Ακούστηκαν χειρότερα.

Αλλά όσα είπαν συναμεταξύ τους δεν γράφονται – η νομοθεσία περί ασέμνων, βλέπετε.

Το ανωτέρω είναι ένα αθώο απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Τσιφόρου “Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα”. Εκδόσεις Ερμής, σελίδα 30, για όποιον δεν το πιστεύει.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –αν σε αυτόν πήγε ο νους σας– είναι “ευγενής παιδί”, πάλι κατά Τσιφόρο, και δεν θα μεταχειριζόταν τέτοιες εκφράσεις.

Ούτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και σε αυτόν πήγε ο νους σας, χρησιμοποιεί τόσο ήπιες διατυπώσεις – αυτά τα θεωρεί καλολογικά στοιχεία.

Ο πρώην –αλλά και επίδοξος– πρόεδρος του κόμματος, όταν το ανοίγει το ρημάδι, είναι όλοι οι τόμοι του Τσιφόρου μαζεμένοι. Α λα Στράτο Διονυσίου: “Εγώ είμαι και του σαλονιού, εγώ είμαι και του λιμανιού”. Οπότε κάτι γαλλικούλια που μετέρχεται άμα τον πιάσουν οι διάολοι πρέπει να έριξε στον Κυριάκο, όπως κυκλοφόρησε.

Άλλωστε, τον τρόπο τού να χάνει –ο Βαγγέλης– τον έχει. Ρωτήστε και τον Τσίπρα.

Ο Μητσοτάκης, πάντως –ο πιο σοβαρός του κουαρτέτου–, ερωτηθείς, απάντησε επί του θέματος: “Προτιμώ κάποιον που μιλάει αγγλικά”. Μας μπέρδεψε. Θέλει κάποιον αγγλομαθή στην ηγεσία, δηλαδή τον εαυτό του, που τα μιλάει καλά τα “ξένα”; Ή θα τα προτιμούσε στα αγγλικά όσα του είπε ο Μεϊμαράκης;

Από νοθεία σε νοθεία;

Πάντως, προτού γίνει φροντιστήριο ξένων γλωσσών, η Ν.Δ. ήταν κόμμα – απλώς δεν της φαίνεται πλέον. Π.χ., αυτός ο Παπαμιμίκος με τ’ όνομα καλύτερα που δεν μιλούσε. Μία φορά μίλησε και το ‘κανε καλοκαιρινό. Μπορεί, λέει, να έγινε σαμποτάζ. Δηλαδή ο ίδιος, ως αρμόδιος, να σαμποτάρισε τον εαυτό του.

Ο λύκος, πάντως, στην αναμπουμπούλα χαίρεται – ομοίως και η Ντόρα Μπακογιάννη, που το γλεντάει βάζοντας φιτιλιές ανάμεσα στους τέσσερις. Είπε ότι υποψιάζεται νοθεία, όχι μόνο την περασμένη Κυριακή, αλλά και τη μαύρη Κυριακή του 2009 – για να υποδηλώσει ποιος μπορεί να την έκανε. Μην κοιτάτε τότε που η ίδια “κατάπιε τον Σαμαρά” –κι ακόμη δεν τον χώνεψε–, αλλά δεν έβγαλε μιλιά, ένεκα η ενότητα, που την έχει κορώνα στο κεφάλι της.

Πάντως, η Ντόρα, όταν μιλάει στην τηλεόραση για τα συμβαίνοντα στη Ν.Δ., δείχνει τόσο στενοχωρημένη όσο την ημέρα που έφυγε ο Σαμαράς. Πάει να σκάσει. Ειδικά η σκέψη ότι μπορεί να μη νικήσει ο αδελφός της την κάνει σμπαράλια και ξεσπάει σε απανωτές δηλώσεις υπέρ του Μεϊμαράκη για να ξεχαστεί!

Μα, να τους φτύνουν;

Τελικά, “όπως προκύπτει από τα γεγονότα και τας περιγραφάς”, που έλεγε και ο Χατζηχρήστος στον “Ηλία του 16ου”, η εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσεται σε κωμωδία πέντε αστέρων. Σαν το ομώνυμο Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο στη γειτονική Ιταλία – ούνα φάτσα ούνα ράτσα.

Το οποίο, ωστόσο, σε δύο τρία βασικά πράγματα τα καταφέρνει. Π.χ., μπορεί να οργανώσει αρχαιρεσίες, δεν έχει γραμματέα τον Παπαμιμίκο – και γι’ αυτό μπορεί– και δεν “τους φτύνουν στα τρόλεϊ”, όπως είπε η Ντόρα για τους Νεοδημοκράτες λίντερς. Τώρα, πότε μπήκε σε τρόλεϊ η Ντόρα, άλλο θέμα…

Πόσο προσωρινός;

Και να τους φτύνουν, πάντως, αυτοί νομίζουν ότι ψιλοβρέχει. Υποτίθεται ότι θα είχαν ήδη αρχηγό του κουτιού, αλλά στον προεδρικό θώκο αυτή την ώρα κάθεται ο δεύτερος κατά σειρά πέτσινος πρόεδρος .Ήτοι, πάλι προσωρινό έχουν και πόσο θα μείνει κάνεις δεν λέει στα σίγουρα.

Και ο Μεϊμαράκης για προσωρινός ξεκίνησε και κόντεψε να κλείσει εξάμηνο. Με δόξα και τιμή και μια ήττα “μεγάλη σαν την Πελοπόννησο”, που θα έλεγε κι ο Βασίλης Αυλωνίτης.

Συμβαίνει με τους προσωρινούς. Τους βλέπει ο αντίπαλος και ανοίγει η όρεξή του. Οπότε, αν ο ευπρεπής Γιάννης Πλακιωτάκης αρχίσει να πολυκαιρίζει στην προσωρινότητα, δεν το ‘χει και πολύ ο Τσίπρας να τραβήξει πάλι τίποτε πρόωρες εκλογές. Δεν βρίσκεις κάθε μέρα κόμμα να σου κάνει αντιπολίτευση με προσωρινούς και οι μόνιμοι να κάθονται από μακριά και να σπάνε πλάκα.


Πρώτος διδάξας ο… Σημίτης!

Και λίγη ιστορία. Στη Ν.Δ. δεν δούλεψαν τα κομπιούτερ στην ψηφοφορία, αλλά έρχονται δεύτεροι. Τους πρόβαλε το ΠΑΣΟΚ.

Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 1977 ο Κ. Σημίτης πρότεινε να κάνουν ηλεκτρονικά την καταμέτρηση για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, καθ’ όσον ήταν από τότε εκσυγχρονιστής. Ανέθεσε, λοιπόν, σε κάτι δικούς του τη δουλειά και μετά την ψηφοφορία κάθισαν, με τις μπίρες και τις πίτσες τους, να δουν αποτελέσματα.

Και εκεί άρχισαν να κόβουν φλέβες. Πρώτος ο μακαρίτης Μπάμπης Αγάθος – για τους γνωρίζοντες. Δεύτερος ένας άγνωστος. Τρίτος ένας που δεν τον ήξεραν ούτε στο χωριό του.

Ο Παπανδρέου πήρε ανάποδες.

“Ρε συ, Σημίτη, με υπονομεύεις”, είπε στον εμπνευστή της ιδέας. “Πρόεδρε, να μη σώσω να εκλεγώ – σε καμιά δεκαπενταριά χρόνια θα αρχίσω”. “Και πώς με το σύστημα σου βγαίνουν κεντροεπίτροποι οι περαστικοί;”. “Δεν έχω ιδέα”.

Πιάνει μετά τους δικούς του. “Τι μου κάνετε, ρε, θα με διαγράψει και δεν θα γίνω ποτέ πρωθυπουργός”. “Σόρι, κύριε καθηγητά, λάθος, είμαστε και πρωτάρηδες”. Εκτός από τις ψήφους, προσέθεταν και τον… κωδικό του υποψηφίου.

Τις είχε από τότε ο εκσυγχρονισμός τις επιτυχίες του…

…και η τραγωδία της γιαγιάς Κεντροαριστεράς

Αλλά, αφού αλλάξαμε κόμμα, προσέξτε τώρα τι ωραία πράγματα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και στις λοιπές κεντροαριστερές δυνάμεις.

Προ εβδομάδων μια προβεβλημένη πρώην υπουργός έριξε την ιδέα. “Μάγκες, δεν κάνουμε όλοι μαζί εμείς του κεντροαριστερού χώρου ένα συνέδριο και από εκεί να βγει νέο κόμμα;”. “Και δεν το κάνουμε;”, είπαν οι άλλοι.

Μετά έσκασε μια συνάντηση κάτι σκόρπιων πρώην του ΠΑΣΟΚ, αλλά με την… Εύα Καϊλή μέσα, που είναι ευρωβουλευτίνα του. Κι εδώ το ίδιο μότο: να το δούμε σε νέο φορέα και τα τοιαύτα. Πιο θαρρετός, ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος τα έγραψε καταλεπτώς στα “Νέα”:

“Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο λυκόφως… να γίνουμε διαμορφωτές ενός σύγχρονου πολιτικού φορέα” και άλλα ωραία. Για όσους δεν το ‘πιασαν το υπονοούμενο:

Όλα γίνονται για να πουν ότι η Φώφη Γεννηματά “δεν κάνει γιατί είναι λίγη”. Λες κι ο Βενιζέλος, που ήταν πολύς, τους έκανε.

Φώφη: Πίσω και σας έφαγα

Η μαντάμ, όμως, παίρνει ανάποδες και συγκαλεί “τα όργανα” σαββατιάτικα –καθότι πρόεδρος είναι, όποτε θέλει τα συγκαλεί– και βάζει τις φωνές:

“Διαβάζω απόψεις για την Κεντροαριστερά που είναι εκτός τόπου και χρόνου… Δεν θα επιτρέψω να εκφυλιστεί η κορυφαία αναγεννητική διαδικασία της παράταξης, σε αναζήτηση ρόλων κάποιων που δεν συμμετέχουν στο εγχείρημα…”.

“Τον νου σας, ρεμάλια”, που έλεγε κι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στον “Στρίγγλο που έγινε αρνάκι”.

Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί.
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top