Politics

Νέα Δημοκρατία: Το πιό βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν ξημερώσει

Alt+Control+Delete και επανεκκίνηση!

Στα δύο χωρίστηκε ο χωροχρόνος στη Νέα Δημοκρατία, που είχε βρεθεί από το πρωινό της Κυριακής να μετρά πληγές και εσωτερικές αντιπαραθέσεις, ως αποτέλεσμα του ναυαγίου της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μετά από αυτή.

Έχοντας φτάσει στο όριο της πλήρους απαξίωσης και δοκιμάζοντας την αντοχή των συνδετικών κρίκων μεταξύ των στελεχών και των τεσσάρων μονομάχων για την ηγεσία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστράτευσε ανακλαστικά πολιτικής επιβίωσης. 

Μπροστά στον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η ενότητα της παράταξης, διαχέοντας στον ορίζοντα σημάδια διάσπασης, οι βουλευτές του κόμματος αποφάσισαν να σηκώσουν σημαία ανακωχής μεταξύ των ενδοοικογενειακών στρατοπέδων, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να λειτουργεί, κατά δήλωση και της βουλευτού και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, ως κάθαρση. 
Κάθαρση…παθών και εσωκομματικής έριδας. Κάθαρση, που φάνηκε εκ των πραγμάτων το μεγάλο ζητούμενο μεταξύ των γαλάζιων στελεχών, που έβλεπαν τα σύννεφα να πυκνώνουν επάνω από τη λεωφόρο Συγγρού, όταν μέχρι τις επτά το απόγευμα της Τρίτης οι ισορροπίες κρέμονταν από μία κλωστή.

Πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που είχε εξ’ αρχής λάβει χαρακτηριστικά τελευταίας ευκαιρίας, για να καταλαγιάσει ο αχνός των έντονων αντιπαραθέσεων, η όλη εικόνα παρέπεμπε σε ένα κόμμα, που βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση. Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παραιτήθηκε και παρέδωσε στον Γιάννη Πλακιωτάκη, αφήνοντας νέες αιχμές για τη στάση του κ. Σαμαρά.

Ο γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, δήλωσε πως “από εδώ και στο εξής κωλύομαι να προεδρεύω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής”, με πολλούς να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, κίνηση αμφισβήτησης της απόφασης Μεϊμαράκη. Ομάδα βουλευτών (που στηρίζουν κατά κύριο λόγο την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα) φερόταν έτοιμη να αμφισβητήσει τον νέο πρόεδρο. Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Πλακιωτάκης εισήλθε στην αίθουσα της Γερουσίας, με το χειροκρότημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αποτελεί το πρώτο στίγμα αποδοχής και ανακωχής.

Η αποκλιμάκωση της έντασης φάνηκε και στη συζήτηση με δημοσιογράφους, που είχε ο κ. Πλακιωτάκης μετά το τέλος της σχεδόν πεντάωρης συνεδρίασης.

“Προχωράμε συντεταγμένα στην επόμενη ημέρα. Δίνουμε απάντηση σε όλους ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα εγγυάται την ενότητα της παράταξης”, τόνισε ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Την οδό της συμφιλίωσης ακολούθησαν και οι παρόντες υποψήφιοι αρχηγοί, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας. “Να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση. Δημιουργική ανανέωση. Από την Αρχή.

Η εκλογή νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από σήμερα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα”, τόνισε ο πρώτος. Υπέρ της ενότητας του κόμματος τοποθετήθηκε ο δεύτερος, προτείνοντας συνδιάσκεψη και τηλεμαχία. Στην ανάγκη άμεσης συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων, με στόχο να πέσουν οι τόνοι εστίασε ο τρίτος.

Τον τόνο έδωσε και ο κ. Πλακιωτάκης. 

“Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο καλό δεν κάνει στην πληγωμένη εικόνα και το κύρος της παράταξης μας. Ευθύνη έχουμε όλοι μας γιατί δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την ομαλή διαδικασία των δημοκρατικών διαδικασιών. Ζητώ από όλους και από τους τέσσερις υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να ξεφύγει η παράταση από το τέλμα και το αδιέξοδο”, τόνισε στην ομιλία του.

Όλα…μέλι-γάλα, λοιπόν, στο γαλάζιο οικοσύστημα; Σαφώς και η απάντηση είναι “όχι”. Το μοτίβο της αποσύνθεσης που είχε αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα της Συγγρού, σαφώς έκρουσε καμπανάκι κινδύνου, φέρνοντας την αναδίπλωση (έστω και μερική) από θέσεις, προθέσεις και αιχμές, που περιείχαν συστατικά αυτοδιάλυσης.

Ωστόσο, πίσω από την κουίντα, η διαμάχη “Καραμανλικών” και “Σαμαρικών” βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Προς το παρόν, η λευκή σημαία έχει σηκωθεί στο περιβάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο προεκλογικός αγώνας, που πήρε παράταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων, θα συνεχίσει τον ήδη μακρύ δρόμο του, με το φάντασμα μίας νέας κλιμάκωσης να τον…κυνηγά.

του Δημήτρη Γκάτσιου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top