Real opinions

Μπράβο Τσίπρα και… εις άλλα με υγεία!

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και δια της άοκνης συμβολής του κομψευόμενου εμφανισιακά και ακκιζόμενου διανοητικά κ. Βαρουφάκη μόνο από το μέτωπο των τραπεζών έχασε φέτος τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων 10-15 ετών τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μόνο από τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο δημόσιο χρέος από την καταστροφή που έχουν υποστεί οι τράπεζες, έχει προκαλέσει απώλειες στο δημόσιο που ισούνται με τα έσοδα που θέλει να εισπράξει το δημόσιο από τις οινοποιίες τα επόμενα 1.000 χρόνια.

Αν φιλοδοξεί να εισπράξει π.χ. από το φόρο στο κρασί 20 εκατ. και το δημόσιο έχει χάσει περί τα 20 δισ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, αυτό ισοδυναμεί με τα έσοδα από το φόρο στο κρασί των επόμενων 1.000 ετών.

Ενώ η κυβέρνηση για 10-20 εκατ. έσοδα κάνει φιλότιμες προσπάθειες να πλήξει καίρια και ανεπανόρθωτα την ελληνική οινοποιία, έναν από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που έχει σχέση με τη γεωργία και υποκαθιστά σημαντικές ανάγκες εισαγωγών, οι πολιτικές μανούβρες του κ. Τσίπρα και η διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη έχουν πλήξει την οικονομία ανεπανόρθωτα.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί το 2013 με 28,6 δισ. ευρώ (25 δισ. από το ΤΧΣ και 3,6 δισ. ευρώ από ιδιώτες). Το 2014 έγινε νέα ανακεφαλαιοποίηση όπου συμμετείχαν μόνο ιδιώτες με 8,3 δισ. ευρώ. Ήτοι, μιλάμε για ενέσεις φρέσκου χρήματος σε δυο χρόνια της τάξης των 37 δισ. ευρώ. Το 2015 μετά από εννέα μήνες διακυβέρνησης τα 4/5 από τα κεφάλαια αυτά έχουν εξατμιστεί.

Για τα 25 δισ. που είχε συνεισφέρει το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση το 2013 είχε αποκτήσει το 83,7% της Alpha Bank, το 95% της Eurobank, το 84,4% της Εθνικής και το 81% της Τραπέζης Πειραιώς. Το σχέδιο ήταν όταν εξυγιαίνονταν οι τράπεζες και επέστρεφαν στην κανονικότητα, το ΤΧΣ να πωλούσε τις συμμετοχές του σε ιδιώτες και τα χρήματα να επέστρεφαν στο κράτος που τα δανείστηκε για να σώσει τις τράπεζες και μέσω αυτών τις καταθέσεις, και μέσω αυτών την οικονομική πίστη που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την οικονομική ανάπτυξη.

Μετά την τελευταία επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση, η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει περιοριστεί περίπου στο 11% για την Alpha Bank, στο 2,4% για την Eurobank, στο 33% για την Εθνική και στο 22% για την Πειραιώς.

Οι Έλληνες αγκομαχούν να καταβάλουν περί τα 2,5-3 δισ. το χρόνο του ΕΝΦΙΑ και η κυβέρνηση λόγω άγνοιας και άστοχων χειρισμών χάνει σε 6-9 μήνες μόνο από τις τράπεζες το ισοδύναμο του ΕΝΦΙΑ δέκα ετών.

Το δείγμα διαχείρισης είναι καταστροφικό και αγγίζει τα όρια της εξέτασης του ζητήματος από τη δικαιοσύνη.

Οι απώλειες που έχουν υποστεί οι Έλληνες ως δανειστές του ΤΧΣ ή ως μέτοχοι των τραπεζών δεν περιορίζονται στα κεφάλαια του ΤΧΣ. Από τις τράπεζες έχουν φύγει μόνο το 2015 περί τα 40 δισ. ευρώ τα οποία δεν δείχνουν διαθέσεις επιστροφής.

Επιπλέον, τα ξένα fund που με μεγάλη προθυμία κάλυψαν πρόσφατα τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με 6-7 δισ. ευρώ απέκτησαν τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυτήν τη στιγμή περί τα 107 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και άλλα τόσα δάνεια περίπου που εξυπηρετούνται.

Μεταξύ των 107 δισ. “κόκκινων” δανείων η μερίδα του λέοντος αφορά επιχειρηματικά δάνεια. Οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους θα αλλάξουν χέρια αντί πινακίου φακής και ορθώς θα συμβεί αυτό.

Το να συντηρεί ένα σύστημα μια προβληματική επιχείρηση ή μια ανίκανη διοίκηση σε μια επιχείρηση, κάνει πιο μεγάλη ζημιά στην οικονομία και την απασχόληση απ’ ό,τι την ωφελεί. Η συνέχιση της λειτουργίας μιας προβληματικής επιχείρησης καθιστά προβληματικές και τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου.

Αρκετοί περιμένουν πως η εκποίηση των προβληματικών επιχειρήσεων που έχουν “κόκκινα” δάνεια αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης καθώς θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια στην οικονομία.

Αυτό ισχύει μερικώς. Ελάχιστοι είναι οι κλάδοι που λόγω ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μπορούν να συντηρήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Πρόκειται για κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία κλπ.

Στους περισσότερους επιχειρηματικούς κλάδους το υψηλό φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος τους καθιστά εκτός ανταγωνισμού, άρα δεν πρόκειται να προσελκύσουν ενδιαφέρον παρά μόνο κερδοσκοπικό. Κερδοσκοπικό ενδιαφέρον είναι να πάρει κάποιος τα μηχανήματα μιας χρεοκοπημένης επιχείρησης αντί πινακίου φακής και να τα πουλήσει για παλιοσίδερα.

Το ξεκαθάρισμα των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων έπρεπε και πρέπει να γίνει σε ένα φορολογικά, ασφαλιστικά και γραφειοκρατικά πιο φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Στις συνθήκες που θα συμβεί τους επόμενους μήνες τα οφέλη θα είναι περιορισμένα. Αντιθέτως οι απώλειες σε θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων που θα εκκαθαριστούν άμεσες…

Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας χωρίς κεφάλαια, για να βολευτούν τίποτα κομματικοί και συγγενείς κομματικών, μπορεί με στοχευμένες κινήσεις να ανατάξουν την οικονομία.

Στην κυβέρνηση αν δεν υπάρχει δόλος πίσω από τις εξελίξεις φαίνεται πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Η άγνοια συνήθως είναι πιο επικίνδυνη και καταστροφική από το δόλο. Η ζημιά που ήδη γράφουν οι τράπεζες αποτελεί την πρώτη απόδειξη. Η ζημιά που θα γράψει η οικονομία από τη διακυβέρνηση του 2015 θα φανεί το 2016, όπως το 2015 συνεχίστηκαν τα θετικά σημάδια αντιστροφής του κλίματος στα μέσα του 2014.

2) Αδυναμία…

Κύριε Στούπα,

Θέμα των ημερών, το φιάσκο της Ν.Δ. στην εκλογή αρχηγού. Διάβασα ότι η αμοιβή της εταιρείας που ανέλαβε τη διενέργεια των εκλογών ήταν εξαιρετικά μικρή σε σχέση με την αμοιβή αντίστοιχων διαδικασιών προηγουμένων ετών. Τελικά, μήπως η αιτία της αποτυχίας έγκειται στην αδυναμία των κομμάτων να βάλουν χέρι στα λεφτά των τραπεζών;

Με εκτίμηση

Βασίλης Κ.

Απάντηση: Γι’ αυτό θέλουν νέα κρατική τράπεζα εκτός επιτήρησης ΕΚΤ…

3) Τους οφειλέτες και τα μάτια σας…

Καλησπέρα Κώστα,

Σε διαβάζω πιο τακτικά και από τα νέα της αγαπημένης μου ομάδας. Μέσα από τα άρθρα σου νομίζω ότι έμαθα πως λειτουργούν στην πράξη όλα αυτά που θεωρητικά διδάχτηκα στα πτυχία μου. Από κει και πέρα, ήθελα να μοιραστώ μαζί σου άλλη μια ιστορία της τραγικής πραγματικότητας που ζούμε. Σήμερα μιλούσα με φίλο μου ο όποιος στα χρόνια της κρίσης είχε ιδρύσει μια εταιρία τοποθέτησης και συντήρησης ψυκτικών εγκαταστάσεων. Η εταιρία αν και ξεκίνησε μέσα στην κρίση κατάφερε να πάρει κάποιες μεγάλες δουλείες οι οποίες τη βοήθησαν να αναπτυχθεί, έτσι έφτασε να έχει 4 άτομα προσωπικό μόνιμα και έδινε και δουλειά και σε άλλους 5-10 τεχνίτες με δελτίο υπηρεσιών όταν υπήρχαν μεγάλα έργα που χρειάζονταν ταχύτητα και ακρίβεια χρόνου. Έτσι λοιπόν η εταιρία μεγάλωσε, αγόρασε 4 αυτοκίνητα, νοίκιασε γραφεία μεγαλύτερα, αποθήκη και το μέλλον φαίνονταν πολλά υποσχόμενο. Το 2015 μπήκε και για εκείνους το ίδιο καλά, όπως και στις πιο πολλές επιχειρήσεις που έβλεπαν το τελευταίο 6μηνο μια αύξηση των εσόδων τους και μια σταθεροποίηση της αγοράς. Δυστυχώς από το Πάσχα και μετά, η αισιοδοξία μειώθηκε και η πραγματικότητα που διαμορφώθηκε, τον έκανε να αρχίσει να τρέχει projections για το πόσους μήνες ακόμα μπορεί να μείνει ανοιχτή η εταιρία με τους φθίνοντες τζίρους, σε ποσοστό 15-20% κάθε μήνα. Το περασμένο Πάσχα, οι προβλέψεις έλεγαν ότι η εταιρία μπορεί να φτάσει μέχρι τον Ιούνιο του 2016, τον Οκτώβρη ο ίδιος υπολογισμός έλεγε Φεβρουάριος 2016 και σήμερα ο φίλος μου μου ανακοίνωσε ότι τέλος του χρόνου βάζει λουκέτο. Στην ουσία η εταιρία παρέμεινε ανοικτή γιατί από το Πάσχα και μετά καίει μετρητά που εισπράττει από έργα που είχε κάνει το 2014 και στις αρχές του 2015. Τώρα πια και ενώ τα νέα έργα είναι ελάχιστα, βρίσκεται στο σημείο που ή θα πρέπει να κλείσει ή θα πρέπει να αρχίσει να χρωστάει σε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και εφορεία, περιμένοντας την αγορά να ξαναγυρίσει. Ξέρεις λοιπόν τι αποφάσισε;; ΛΟΥΚΕΤΟ!! Και πολύ καλά έκανε. Βέβαια θα χάσουν τη δουλειά τους από 3-12 άτομα, κάποιος θα χάσει το ενοίκιο που εισπράττει από την αποθήκη του ή το γραφείο του και το κράτος θα χάσει εισφορές και φόρους. Σωστά! Όμως ο φίλος μου δε θα χρωστάει σε κανέναν και γι’ αυτό κλείνει άλλωστε… Επομένως οι ιθύνοντες του κράτους να προσέξουν τους επιχειρηματίες – οφειλέτες του κράτους σαν τα μάτια τους, γιατί είναι οι μονοί που θα τους μείνουν για να απομυζούν επειδή απλά δε μπορούν να κλείσουν!!! Όλοι οι υπόλοιποι κλείνουν και γλυτώνουν, δυστυχώς…

Υ.Γ: Σε περίπτωση δημοσίευσης, παρακαλώ να βάλετε μόνο τα αρχικά μου.

Με εκτίμηση,
Ν. Π.

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top