Politics

Νέα Δημοκρατία: Κατάπαυση πυρός και κλίμα ενότητας μόλις έφυγαν Μεϊμαράκης και Παπαμιμίκος

Μετά το στραπάτσο της Κυριακής, που πλήγωσε βαθύτατα τη Νέα Δημοκρατία, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτούργησε περισσότερο ως κυματοθραύστης, προκειμένου να εκτονωθεί το κύμα της έντονης εσωστρέφειας και περιδίνησης, που προκάλεσε απανωτές σεισμικές δονήσεις στο γαλάζιο οικοσύστημα.

Απόντων των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, καθώς και του προ ολίγων ωρών παραιτηθέντα από τη θέση του προέδρου, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τα μηνύματα της ενότητας κυριάρχησαν στην αίθουσα της Γερουσίας, καθώς οι φωνές που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο της διάσπασης γιγαντώνονταν όσο οι ώρες για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πλησίαζαν.

Το κλίμα της συναίνεσης, άλλωστε, κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των τριών υποψηφίων για την προεδρία, με τους κυρίους Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα να σηκώνουν σημαία κατάπαυσης των εσωτερικών πυρών, πριν το κόμμα οδεύσει προς την…τέλεια καταιγίδα.

Ανάλογα ενωτικός εμφανίστηκε στο λόγο του και ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ζητώντας από όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, κυρίως, από τους τέσσερις μονομάχους για την ηγεσία να ρίξουν τους τόνους, στοχεύοντας άπαντες στη λεωφόρο Συγγρού να βγάλουν την παράταξη από το τέλμα και το αδιέξοδο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο νέος μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι αποδέχεται την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

“Έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα γιατί προέρχεται από ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης που δεν δίστασε να αναλάβει το κόμμα σε μια δύσκολη συγκυρία και να το κρατήσει όρθιο”, επισήμανε και εστίασε στο ναυάγιο της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής.

“Παρά τις διαβεβαιώσεις του κόμματος και της εταιρείας που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εκλογών ζήσαμε ένα οργανωτικό φιάσκο που έπληξε το κύρος και την εικόνα της παράταξης. Παράλληλα πλήγωσε τον κόσμο και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο καλό δεν κάνει στην πληγωμένη εικόνα και το κύρος της παράταξης μας. Ευθύνη έχουμε όλοι μας γιατί δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την ομαλή διαδικασία των δημοκρατικών διαδικασιών. Ζητώ από όλους και από τους τέσσερις υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους ώστε να ξεφύγει η παράταση από το τέλμα και το αδιέξοδο. Θα λειτουργήσω ως στρατιώτης του κόμματος. Στηρίζω τα μέλη της ΚΕΦΕ και θα σταθώ αρωγός τους”, σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το αργότερο μέχρι τις 13/12 η ψηφοφορία

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Η ψηφοφορία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 13η Δεκεμβρίου. Όσα συνέβησαν επιβεβαιώνουν οτι χρειάζεται επανεκκίνηση και δημιουργική ανανέωση από την αρχή. Η εκλογή νέου προέδρου θα διασφαλίσει την ενότητα. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι με υπευθυνότητα και σοβαρότητα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προτείνοντας παράλληλα κώδικα δεοντολογίας με δύο μόνο άρθρα. Σύμφωνα με αυτά, δεν προσωποποιούμε τις διαφορές μας και δεν αναμιγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε οτι οι τέσσερις μονομάχοι για την προεδρία πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ισχυρή, μεγάλη, κεντροδεξιά παράταξη, τη μαζική προσέλευση των πολιτών στην κάλπη και την ανάκτηση εμπιστοσύνςη της κοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία.

Α. Τζιτζικώστας: Εκλογές ακόμη και στις 5 Δεκεμβρίου

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων για να πέσουν οι τόνοι. Παράλληλα, πρότεινε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό συνδιάσκεψη για να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι τις θέσεις τους, αποδέχτηκε την πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη να μην προσωποποιούνται οι διαφορές και τόνισε πως η εσωκομματική κάλπη πρέπει να στηθεί το συντομότερο δυνατό. Δηλαδή ακόμη και στις 5 Δεκεμβρίου.

Πάγωμα της εκλογικής διαδικασίας ζητά ο Ν. Δένδιας

Πάγωμα της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου και σύγκλιση τακτικού συνεδρίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ζήτησε ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Νίκος Δένδιας, στην τοποθέτησή του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε επί τάπητος, ο κ. Δένδιας προτείνει:

– Άνοιγμα καταλόγων επαναβεβαίωσης-εγγραφής μελών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

– Διεξαγωγή προσυνεδριακού διαλόγου.

– Εκλογή συνέδρων στο τέλος Φεβρουαρίου.

– Σύγκληση Τακτικού Συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

– Εκλογή νέας ηγεσίας τον Απρίλιο.

Α. Γεωργιάδης: Να διαφυλάξουμε την ενότητα μας.

Υπέρ της ενότητας του κόμματος τοποθετήθηκε, στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο υποψήφιος πρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη, αλλά και τηλεμαχία μεταξύ των τεσσάρων μονομάχων, κινούμενος σαφώς στο πλαίσιο των προτάσεων, που έθετε επί τάπητος όσον αφορά στον εσωτερικό διάλογο σε ολόκληρη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, πρότεινε να υπάρξουν εκλογικοί κατάλογοι ανά δήμο και τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας.

“Είναι όρος επιβίωσης για τη Νέα Δημοκρατία αυτό”, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη. Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μία λαμπρή συνεδρίαση, την οποία και χαρακτήρισε ως κάθαρση για το κόμμα.

Παραίτηση με βολές

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε νωρίτερα την παραίτηση του από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, παραδίδοντας τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι και τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της, στον αντιπρόεδρο και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Παράλληλα, με δηλώσεις του έξω από τα κεντρικά γραφεία της παράταξης, στη λεωφόρο Συγγρού, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στην απογευματινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και εν τέλει έπραξε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “μία ώρα, για να αποφασίσει εάν θα παραστεί, είναι πολύς χρόνος”.

Ο κ. Μεϊμαράκης συνόδευσε την ανακοίνωση της παραίτησής του, με έμμεσες βολές εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα, σημείωσε πως η πράξη του στοχεύει προς την ενότητα της παράταξης, που ήδη μετρά απανωτές πληγές, μετά το στραπάτσο της Κυριακής. “Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι σχηματοποιείται μία επίθεση στο πρόσωπό μου, πολλές φορές χυδαία, ανήθική, που πάντως δε συνάδει με το Νεοδημοκρατικό ύφος και ήθος και επειδή έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη ένταση και οι Νεοδημοκράτες είναι πληγωμένοι και μόνο αυτούς σκέφτομαι, για να εκτονώσω την ένταση, όπως γνωρίζετε όρισα αντιπρόεδρο τον κ. Πλακιωτάκη και παραδίδω τη μεταβατική προεδρία σε αυτόν, συνεχίζοντας την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος. Όλοι έχουν καταλάβει από που προέρχονται αυτές οι επιθέσεις”, τόνισε και ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο κ. Σαμαράς έχει ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάληξη, σημείωσε: “Υπηρετώ την ενότητα, νομίζω ότι δε συμβάλουν αυτές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις σε αυτά τα θέματα”,

Παπαμιμίκος: “Κωλύομαι να προεδρεύω της ΚΕΦΕ”

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ανακοίνωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Θέλω για ακόμα μια φορά, να ζητήσω μια μεγάλη, πραγματική συγγνώμη από τα στελέχη, από τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να δηλώσω πως αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης, που μου αναλογεί.

Αυτό που προέχει είναι η ενότητα της Παράταξης μας, είναι η αποφόρτιση του κακού κλίματος και βεβαίως η γρήγορη ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος θέλω να δηλώσω πως, από εδώ και στο εξής, κωλύομαι να προεδρεύω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.”

Του Δημήτρη Γκάτσιου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top