Politics

Κι ο Λένιν στο Λονδίνο!

Οι περισσότεροι ίσως να γνωρίζουν ή να έχουν ακούσει το ανέκδοτο με τον πίνακα «Ο Λένιν στο Λονδίνο /Βερολίνο /Γενεύη. 
Σήμερα, ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας τη σχετική είδηση, σύμφωνα με την οποία, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ετοιμάζεται να μετοικήσει στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, να ζήσει και να εργαστεί εκεί.
Σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε, καλή σταδιοδρομία και καλή ζωή. 
Είναι όμως αδύνατον να αρκεστούμε σε αυτό και να μην εκφράσουμε μια απορία, ειλικρινή, που δεν αφορά μόνο στον κύριο Σακελλαρίδη αλλά και σε πλήθος άλλων αριστερών νέων ή όχι και τόσο νέων που επιλέγουν την καταραμένη και καπιταλιστική Δύση αυτήν που «ήθελε και τά’παθε» σύμφωνα με την ανάγνωση πολλών αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα του Παρισιού, είτε για σπουδές είτε για εργασία.

Κι η απορία που προκύπτει εύλογα: γιατί όχι στις χώρες που θεωρείτε πρότυπα ω σύντροφοι; 

Γιατί επιλέγετε το Εδιμβούργο για τα μεταπτυχιακά σας κι όχι το Καράκας; 
Γιατί προτιμάτε να ζήσετε ακόμη και στο Βερολίνο της τρισκατάρατης Μέρκελ αλλά όχι στην Αβάνα; 
Πώς αντέχει η καρδιά σας να ζει χωρίς «ακσιοπραίπεια» στο Λονδίνο ή στο Παρίσι αντί για το μέχρι χθες -ξύπνησαν κι εκεί, ευτυχώς!- Μπουένος Άιρες Κερίτο;

Η απάντηση είναι απλή.

Την έχει δώσει προ ετών αρκετά εύστοχα ο Τζίμης Πανούσης σχολιάζοντας τις διαφορές φιλανθρωπικές συναυλίες, αριστερών ως επί το πλείστον καλλιτεχνών: 

«Στις συναυλίες αυτές, τις αφιλοκερδώς, βγαίνουν τα έξοδα πρώτα παιδιά. Είπαμε να βοηθήσουμε αλλά όχι να βάλουμε κι απ’την τσέπη μας!»
Έτσι λοιπόν, μπορούμε κάλλιστα να ομνύουμε στο «μπολιβαρικό» όραμα του Τσάβες ή του Μαδούρο, να εστασιαζόμαστε μπροστά σε κάθε εξιδανικευμένη πόζα του Τσε, ακόμη ακόμη να αρθρογραφούμε υπέρ του θαυμαστού συστήματος περίθαλψης του Ισλαμικού Κράτους -αν είναι ποτέ δυνατόν- αλλά, μπάστα. 
Με τη ζωή μας, με τη δική μας ζωή, δεν παίζουμε.
Και κάπως έτσι, να σου κι ο Λένιν στο Λονδίνο. Τώρα, τί γίνεται πίσω του όταν λείπει, αυτό είναι άλλο θέμα. Που δεν νομίζω πως τον πολυαφορά κιόλας…

Β.Κ ή κατά κόσμον Σουλεϊμάν αλ Κανουνί.

toparatiritirio2012

Μετακομίζει στο Λονδίνο ο Σακελλαρίδης

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εγκαταλείπει οριστικά και αμετάκλητα τον πολιτικό στίβο.

Την απόφαση αυτή είχε πάρει από καιρό και γι’ αυτό δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Πολύ σύντομα μετακομίζει από την Αθήνα για το Λονδίνο και όπως μαθαίνω έχει βρει ήδη δουλειά στο Σίτι ενώ παράλληλα θα συμμετέχει στα μεταπτυχιακά τμήματα Βρετανικού Πανεπιστημίου.

lykavitos.gr


Iskra σημαίνει στα ρωσικά… «σπίθα». 

«Και η Iskra ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν στα σκληρά τσαρικά χρόνια της Ρωσίας, η οποία δικαίωσε πλήρως τον τίτλο της», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, εξηγώντας ότι από εκεί πήρε το όνομά της και η ιστοσελίδα.

Η συγκεκριμένη πολιτική εφημερίδα ιδρύθηκε ως το επίσημο όργανο του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος των Εργαζομένων. Το σύνθημά της ήταν «Από τη σπίθα θα ανάψει η φωτιά». 

Αρχικά τη διαχειριζόταν ο Βλαντιμίρ Λένιν. 
Η πρώτη της έκδοση κυκλοφόρησε στη Λειψία, την 1η Δεκεμβρίου του 1900. Αλλες εκδόσεις βγήκαν στο Μόναχο (1900-1902) και στη Γενεύη από το 1903. 

Οταν ο Λένιν ήταν στο Λονδίνο (1902-1903), η εφημερίδα έβγαινε από ένα μικρό γραφείο. Το 1903, μετά από τη διάσπαση του κόμματος, ο Λένιν αποχώρησε και η εφημερίδα πέρασε στον έλεγχο των Μενσεβίκων και συνέχισε να εκδίδεται έως το 1905.

Δείτε παρακάτω:

London in Lenin’s footsteps

Πηγή

Popular

To Top