Οικονομία

Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ελλάδος – Με υπογραφή Τσίπρα…

Αν υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ελλάδας αυτό δεν είναι άλλο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την πρώτη φορά Αριστερά.
Ποιο PSI και ποιες προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, η τωρινή που έκλεισε μετά κόπων και βασάνων είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις στελέχη της κυβέρνησης για κακουργήματα.

Παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο Τσίπρας και η παρέα του έλεγαν πέρυσι και πρόπερσι ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είναι σκάνδαλο. Τότε κυβερνούσε βεβαίως ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος και τα έλεγε αυτά.

Επίσης, να τονίσουμε ότι έπρεπε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση ώστε να μην καταρρεύσει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και να μην έχουν «κουρέματα» καταθέσεων και capital controls εσαεί. Όμως, η διαδικασία δεν έπρεπε να γίνει ποτέ και δεν θα γινόταν αν το καλοκαίρι δεν υπήρχε αυτό το δημοψήφισμα που διέλυσε το τραπεζικό σύστημα.

Η τωρινή ανακεφαλαιοποίηση είναι δημιούργημα της εγκληματικής πολιτικής των Τσιπροβαρουφάκηδων και κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό. Αν δεν υπήρχε ο καλοκαιρινός Αρμαγεδδών τότε δεν θα μιλούσαμε σήμερα για τράπεζες που χρειάζεται να πάρουν κεφάλαια.

Αλλά ας πάμε να δούμε τι σημαίνει σκάνδαλο άνευ προηγουμένου. 

Οι τέσσερις τράπεζες έκλεισαν τα βιβλία προσφορών τους μετά κόπων και βασάνων, ίσως πιο εύκολα μόνο η Eurobank. Από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι τα ξένα funds που μπήκαν στις τράπεζες κατάφεραν να οδηγήσουν τις τιμές τους σε τέτοιες τιμές που ουσιαστικά θα τις πάρουν τζάμπα.

Προσέξτε: Η Eurobank θα κάνει αύξηση κεφαλαίου και η τιμή διάθεσης θα είναι… 1 λεπτό. Μετά το reverse split για κάθε 100 παλαιές μετοχές οι μέτοχοι θα πάρουν 1 αξία ενός ευρώ.

Η Alpha Bank κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που ήθελε και η τιμή της μετοχής ορίστηκε στα 4 λεπτά και μετά επίσης για κάθε 100 μετοχές θα παίρνουν μία στην τιμή των 2 ευρώ.

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε το βιβλίο προσφορών και θα διαθέσει νέα τιμή μετοχή στα… 0,003, ένας αριθμός που δεν γράφεται ολογράφως γιατί δεν… υπάρχει αφού είναι κάτω από ένα λεπτό.

Όσο για την Εθνική κι αυτή στο ένα λεπτό θα διατεθεί.

Θέλετε κι άλλα; Τις τελευταίες εβδομάδες, και με την ανακεφαλαιοποίηση να σέρνεται ή να χορεύει στο χορό των άθλιων καιροσκόπων που μας κυβερνούν οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ έπεσαν τόσο πολύ που κοστίζουν πενταροδεκάρες, προφανώς για να φτάσουν στην τιμή που θα δοθούν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Η συνολική κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μόλις που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Όποιος έχει λίγη μνήμη θα θυμάται ότι κάποτε οι ίδιες μετοχές που σήμερα πωλούνται ένα λεπτό του ευρώ κόστιζαν 30 και 40 ευρώ. Τώρα με 2 δις αγοράζεις όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι τέτοια η απαξίωση που δεν έχει προηγούμενο. Πλήρης εξαΰλωση των τραπεζών, κι όχι με την ευθύνη των διοικήσεων ή των μετόχων. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι τράπεζες ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, ο κόσμος είχε τα λεφτά του, οι καταθέσεις ήταν πάνω από 170 δις ευρώ, είχαν αρχίσει να δίνουν και δανειάκια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και πιστωτικές κάρτες.

Σήμερα μπορεί κάποιος να αγοράσει μια τράπεζα με μόλις 200 εκατ. Ολόκληρη Εθνική τράπεζα έχει ανακεφαλαιοποίηση κάτω από 1 δις όταν μόνο η Finansbank στην Τουρκία κοστίζει 3 δις. Εκπληκτικό αλλά αληθινό και δείχνει την κατάντια. Η ξένη θυγατρική να πωλείται 3 φορές πάνω από τη «μαμά» που έχει τεράστιο μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Στην ίδια κατάσταση και οι υπόλοιποι οι οποίοι έχουν εκπληκτικά χαρτοφυλάκια και περιουσιακά στοιχεία αλλά σήμερα κοστίζουν πενταροδεκάρες που έλεγε και ο Φίλης.

Αν δεν υπήρχε το έγκλημα του Ιανουαρίου με την κυβέρνηση της Αριστεράς, αν δεν υπήρχε το δράμα του δημοψηφίσματος που διέλυσε τα πάντα, αν δεν υπήρχε η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ξένους στην ελληνική οικονομία, τα πράγματα για τις τράπεζες θα ήταν διαφορετικά.

Και μην ξεχνάμε κάτι άλλο πολύ σοβαρό: Από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το ελληνικό κράτος είχε κατά μέσο όρο ποσοστό πάνω από 50% στο σύνολο των τραπεζών. Η περιουσία του κράτους στις τράπεζες ήταν μεγάλη και τα λεφτά του ελληνικού λαού θα μπορούσαν να αβγατίσουν αν όλα πήγαιναν καλά. Συγκεκριμένα: Μετά τις ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank υποχωρεί σε μόλις 2,4% από 35,41% πριν.

Με βάση την τιμή έκδοσης στο 0,04 ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank μειώνεται πλέον στο 11% από 66,36% πριν.

Η συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 33% από 57,24% πριν.

Τέλος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 22% από 66,93% σήμερα.

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν λοιπόν τον κρατικό έλεγχο, οι Έλληνες πολίτες χάνουν τεράστια περιουσία, άνω των 20 δις ευρώ σε ένα χρόνο και οι ξένοι επενδυτές τις παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί και ίσως είναι υπερβολή η φράση διότι το κομμάτι ψωμί κοστίζει περισσότερο από 1 λεπτό του ευρώ.

Οι ξένοι θα αγοράσουν τζάμπα προσδοκώντας σε μεγάλα κέρδη, οι μικρομέτοχοι χάνουν την περιουσία που είχαν επενδύσει στις τραπεζικές μετοχές, το κράτος υφίσταται μια τεράστια οικονομική «τρύπα». Και βεβαίως μεγάλοι χαμένοι και οι μέτοχοι των τραπεζών οι γνωστοί, οι εφοπλιστές, οι επιχειρηματίες κ.λπ.

Είναι ή δεν είναι η μεγαλύτερη λεηλασία της χώρας; Ακόμη και από το περίφημο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου όπου ευθύνη είχαν και οι πολίτες εκτός από τις επίσημες αρχές.

Θα πάει λοιπόν κάποιος φυλακή; Θα εξηγήσει γιατί έκανε αυτό το τεράστιο έγκλημα; Και γιατί επιμένει ο Δραγασάκης να μιλά για «παράλληλο τραπεζικό σύστημα»; Ξέρει κάτι; Θέλει να φτιάξει τράπεζες εκτός της ΕΚΤ; Ποιος θα εμπιστευτεί τα λεφτά του σε τράπεζα που δεν του δίνει καμιά διασφάλιση;

Μήπως πρόκειται λοιπόν για σκάνδαλο που θα θυμούνται όλοι; Μήπως κάποιοι διέλυσαν και ξεπούλησαν το τραπεζικό σύστημα για να το πάρουν κάποιοι σε εξευτελιστική τιμή;

antinews.gr

Πηγή

Popular

To Top