Διεθνείς Σχέσεις

Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό της Γαλλίας εναντίον του Ισλαμικού κράτους!

ΕΕ: Ομόφωνα «ναι» από τους υπουργούς Αμυνας για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Γαλλία

Tην ομόφωνη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ έλαβε σήμερα η Γαλλία  στο αίτημά της για στρατιωτική βοήθεια, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ενεργοποιείται το συγκεκριμένο άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών (αντίστοιχο κατά κάποιον τρόπο του Κεφαλαίου 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ) σε σχέση με την συνδρομή των εταίρων προς κάποιο κράτος – μέλος που αντιμετωπίζει πρόβλημα ασφάλειας.

Μολονότι η πολιτική σημασία της σημερινής απόφασης είναι προφανής, οι 28 δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την υλοποίησή της. Η γαλλική πλευρά πάντως δηλώνει ότι προσβλέπει σε διμερή συνεννόηση με κάθε έναν από τους εταίρους για την παροχή διευκολύνσεων κατά τις δυνατότητες του καθενός.

“Πρόκειται για μια τεράστια πολιτική πράξη”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός άμυνας της Γαλλίας επικαλέστηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και των υπουργών άμυνας το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Συνθηκών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο, αν ένα κράτος -μέλος της ΕΕ δεχτεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη – μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, βάσει του άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επικαλούμενη το άρθρο αυτό των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, η Γαλλία ζητά από τις χώρες της ΕΕ την “ενίσχυση και τη βοήθεια σε στρατιωτικές επιχειρήσεις” και την “υποστήριξη” προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

“Σήμερα η ΕΕ, μέσω των υπουργών άμυνας των κρατών – μελών της, εξέφρασε ομόφωνα την στήριξή της στη Γαλλία και την ετοιμότητά της να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται”, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι. Η ίδια τόνισε ότι η βοήθεια που θα παρασχεθεί στη Γαλλία θα είναι σε διμερές επίπεδο και ότι η ΕΕ θα έχει συντονιστικό ρόλο. Ανέφερε, ακόμη, ότι ήδη από σήμερα πολλά κράτη – μέλη δεσμεύτηκαν να στηρίξουν με υλική βοήθεια τη Γαλλία, αλλά και να την ενισχύσουν σε θέατρα εξωτερικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Όπως είπε η Φ. Μογκερίνι, η Γαλλία θα έχει τις επόμενες ημέρες διμερείς επαφές με τα κράτη – μέλη για να προσδιοριστεί η στήριξη που χρειάζεται. Τέλος, η Φ. Μογκερίνι ανέφερε ότι το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης δεν προβλέπει καμία επίσημη απόφαση. “Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω διαδικασίες για να προχωρήσουμε”, τόνισε η ίδια.

Πηγή

Popular

To Top