Οικονομία

Νέα τάξη πραγμάτων σε φόρους και δάνεια – Χαμός και με τις νέες διοικήσεις των τραπεζών

Το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την υποδόση των €2 δισ. και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι ένα από τα πιο “δύσκολα” που έχουν έρθει ποτέ προς ψήφιση. Ίσως ακόμη και από το Μεσοπρόθεσμο (το προηγούμενο, το κακό). 
Πάντως, λογικά, το επόμενο για την υποδόση του €1 δισ, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο καθώς τα θέματα που διευθετεί είναι σαφώς πιο “καυτά” (αγροτικά, ασφαλιστικό κ.ά.).

Είναι λοιπόν φυσικό που η κυβέρνηση συνάντησε σοβαρές δυσκολίες ομοιογένειας κατά την ψήφισή του. Διάφορες φήμες ήθελαν μέχρι και 5 βουλευτές της πλειοψηφίας να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν. Τελικά είχαμε μόνο 2 κρούσματα. Μία καταψήφιση και μία απουσία. Οι βουλευτές Παναγούλης (απουσίασε) και Νικολόπουλος διεγράφησαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Αν.Ελ. Πλέον η κυβέρνηση μετράει 153 κοινοβουλευτικές ψήφους. Ευτυχώς που παρέδωσε την έδρα ο σύντροφος Γαβριήλ. Διότι αλλιώς το κοντέρ θα έγραφε 152. Μόλις δυο “κουκιά” μακριά από την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας…

Η στήλη είχε προειδοποιήσει από την αρχή της κυβερνητικής θητείας, ότι αυτά θα συμβούν. Και επιμένει ότι ακόμη δεν έχουμε δει το τέλος των αναταράξεων. Δεν πιθανολογεί εκλογές σε σύντομο χρόνο, πάντως. Θεωρεί όμως πολύ πιθανό να περάσουμε Χριστούγεννα με διαφορετική κυβέρνηση. Ευχής έργο θα είναι αυτή να έχει την κοινοβουλευτική στήριξη περισσοτέρων από τρία κομμάτων του “Δημοκρατικού τόξου”. Ας μην ξεχνάμε ότι ο “θείος Wolfie” περιμένει στην γωνία…

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου τώρα, συνεχίστηκαν οι κυβερνητικές “προσθαφαιρέσεις”. Σημαντικότερες είναι δύο:

Α. Τροπολογία που καθορίζει ότι οι ευάλωτοι δανειολήπτες που θα χρειαστούν κρατική συνδρομή για τις δόσεις τους, θα πρέπει, στο μέλλον, να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος!!!!! Να χαρώ εγώ προστασία ευάλωτων στρωμάτων! Ειλικρινά πολλές (και βαριές) εκφράσεις περνούν από το μυαλό για τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ο σεβασμός όμως προς τους αναγνώστες, δεν επιτρέπει να τις γράψω. Θα πω μόνο πως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! ΝΤΡΟΠΗ!

Β. Ο φόρος στα κρασιά μειώθηκε στο μισό. Από €0,40/λίτρο σε €0,20/λίτρο. Οι κακές γλώσσες μάλιστα, θέλουν αυτή την μείωση να έγινε προς εξασφάλιση μιας (συγκεκριμένης) βουλευτικής ψήφου. Η στήλη αδυνατεί το πιστέψει. Δεν γίνονται τέτοιες συναλλαγές από Έλληνες πολιτικούς. Ποτέ!

Φυσικά αναζητείται το ανάλογο ισοδύναμο. Αφού ευχηθούμε “καλή τύχη” σε αυτούς που (μάλλον μάταια) θα το αναζητήσουν, να πούμε ότι, σε καμία περίπτωση, η μείωση αυτή δεν τον μετατρέπει σε καλό μέτρο. Ούτε καν, έστω, σε αποδεκτό.

Τέλος, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι, με την ψήφιση του νόμου, το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανοίγει νέο κεφάλαιο. Η ανακεφαλαιοποίηση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τον τρόπο που χρειάζεται η χώρα. Και οι νέες διοικήσεις θα φροντίσουν αυτό να γίνει. Το μόνο κομμάτι του παζλ που λείπει είναι ο τρόπος διαχείρισης των “κόκκινων δανείων”. Και αυτό αναμένεται να βρεθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου.

Ευκαιρίας δοθείσης, υφέρπει μία σχετική δυσπιστία για την αλλαγή των διοικήσεων. Όσοι ανησυχούν μπορούν να ηρεμήσουν. Ο νέος νόμος (πλέον) προβλέπει πως όλα τα μέλη Δ.Σ. των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες και ανώτατες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της διαχείρισης κινδύνων ή της διαχείρισης επισφαλών στοιχείων ενεργητικού. Ταυτόχρονα όλοι οι Πρόεδροι των επιτροπών κάθε Διοικητικού Συμβουλίου (Εκτελεστική, Ελεγκτική, Αμοιβών κ.λ.π.) πρέπει να διαθέτουν διεθνή εμπειρία 15 ετών σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία δεν είχαν παρουσία στην Ελλάδα (τουλάχιστον τα 3 τελευταία έτη) και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια. Επίσης αποκλείονται όσοι κατείχαν πολιτικές θέσεις ή ήταν στελέχη πολιτικού κόμματος, τα τελευταία 4 χρόνια.

Είναι προφανές πως ο συνδυασμός των παραπάνω προβλέψεων δεν επιτρέπει σε κανένα από τα μέλη των νυν Διοικήσεων, να παραμείνει στην θέση του. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Αλλά εξασφαλίζει ότι διακόπτεται ο φαύλος κύκλος μεταξύ κράτους και τραπεζών. Είναι πραγματικά κρίμα, διότι υπάρχουν εξαιρετικοί και ικανότατοι Έλληνες τραπεζίτες στις Διοικήσεις αυτή την στιγμή, αλλά πρέπει οι τράπεζες να προχωρήσουν αδέσμευτες. Οπότε, όσο δυσάρεστες και αν είναι οι αλλαγές σε κάποιες περιπτώσεις, θα γίνουν γιατί πρέπει. Αυτή η “νέα τάξις πραγμάτων” είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε η χώρα να έχει πραγματικές ελπίδες ανάκαμψης…

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top