Οικονομία

Έρχονται λεφτά. Πάρτε θέσεις…

Μνημονιακοί και με την βούλα πλέον ο Τσίπρας και οι αριστεροί του. Τα πρώτα 12 δισ. αριστερά δανεικά μαζί με τα χρειαζούμενα για την ανακεφαλαιοποίηση, κλειδώνονται σε ένα δεκαήμερο. 
Και αφού λεφτά για τα δανεικά βρήκαμε, μας μένουν οι φόροι και τα ΕΣΠΑ για να ζήσουμε. 
Θα μας αφήσει όμως η διαπλοκή να τα χαρούμε;

Η διαπλοκή μας νοιάζει γιατί η ελληνική κλειστή κρατική οικονομία έχει μονοπωλιακά στα χέρια της την ενέργεια, τα νερά, τις υποδομές, το υπέδαφος, τις χερσαίες μεταφορές, την ανώτατη παιδεία, ενώ παρεμβαίνει πλειοψηφικά στην υγεία και στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

Αυτό σημαίνει ότι η “τράπουλα” στην οικονομία μπορεί να είναι “σημαδεμένη” και να μοιράζονται τα καλά χαρτιά οι διαπλεκόμενοι παίκτες γνωστοί και ως κρατικοδίαιτοι.

Και μας κόφτει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας αναρριχήθηκαν στην εξουσία με την βοήθεια του λαού αλλά υποσχόμενοι (εκτός από δεκάδες άλλα λαϊκίστικα) και πάταξη της διαπλοκής, των συμφερόντων, των συντεχνιών και των ομάδων, διασφαλίζοντας με αποτελεσματικότητα αυτά που έχει ανάγκη ο λαός.

Ας δούμε τώρα πως πάει στον “πόλεμο” με την διαπλοκή ο Τσίπρας και αν μπορεί να κάνει πράξη έστω και μια σειρά των υποσχέσεών του προς τον λαό.

Στο κέντρο των μηχανισμών αμύνης είναι οι, έτσι και αλλιώς, επιβαλλόμενοι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμοί των Ανεξαρτήτων Αρχών που διασφαλίζουν την λειτουργία των κανόνων ανταγωνισμού και προστατεύουν το κράτος στην καταβολή φόρων από την υποτιθέμενη (για την Ελλάδα) ανοικτή και ελεύθερη αγορά.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι η βασικότερη Ανεξάρτητη Αρχή με ιδιαίτερα πρωταγωνιστικό ρόλο στην φοροδιαφυγή και στην λειτουργία της διαπλοκής.

Αρκούμαι να σημειώσω εδώ ότι κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς στην Ελλάδα υπάρχει κενό στην πολιτική αυτή και η συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή είναι έμμεσα στα πολιτικά χέρια της κυβέρνησης.

Ασφαλώς όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι το γαϊτανάκι της κωμωδίας με την απόλυση της Σαββαΐδου έτρεμε η γη κάτω από τα πόδια της διαπλοκής και οι φοροφυγάδες δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν… Κάθε άλλο. Αλλά είναι διαφορετικό να ελέγχεις πολιτικά και κομματικά την κατάσταση και άλλο να την ακυρώνεις επισήμως…

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι επίσης βασισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική εφαρμογής των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού και προστασίας από τα καρτέλ.

Για την δική μας όμως Επιτροπή Ανταγωνισμού οι κυβερνήσεις, οι πολιτικοί και οι πολιτικές εδώ και μια δεκαετία έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη.

Για να μην χανόμαστε στις λεπτομέρειες σημειώστε μόνο τα δισεκατομμύρια δραχμών πριν το 2000 και τα δισεκατομμύρια ευρώ που χάνονται από το 2000 μέχρι σήμερα από την λειτουργία του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα, των εξαγωγών μαϊμού στα καύσιμα, και από τα καρτέλ γάλακτος, μπύρας και κάποιων φαρμάκων.

Και σκεφθείτε πως μόνο η τελευταία χρονίζουσα υπόθεση στην μπύρα προκλήθηκε, εκτός των άλλων… από την έλλειψη στελεχών και μελών στην Επιτροπή.

Άλλη “Ανεξάρτητη Αρχή” είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την οποία χθεσινές πληροφορίες του έγκριτου συναδέλφου κ. Χ. Φλουδόπουλου στο Capital.gr λένε μεταξύ άλλων “…Με τρία μέλη επί συνόλου επτά και χωρίς β’ αντιπρόεδρο θα κληθεί να λειτουργήσει επί μακρό χρονικό διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η η ανεξάρτητη αρχή που είναι επιφορτισμένη με τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Οι ελλείψεις αυτές μεταφράζονται πρακτικά σε αδυναμία λήψης αποφάσεων σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο κλάδος της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο τεκτονικών αλλαγών λόγω των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στο τελευταίο μνημόνιο .Η αδράνεια στην αναπλήρωση των κενών θέσεων ωστόσο, δίνει εντελώς διαφορετικό σήμα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία κατά την πρώτη θητεία της είχε καταφερθεί εναντίον του ρόλου της ΡΑΕ και είχε προκαλέσει τη μήνι των Βρυξελλών όταν προανήγγειλε μείωση των αρμοδιοτήτων της. Τελικά αυτή η υποβάθμιση συντελείται αργά και σταθερά χωρίς επί του παρόντος να χρειαστεί να αποψιλωθούν αρμοδιότητες.”

Σιγά τώρα μην στάξει η ουρά του γαϊδάρου… όταν και ο θεσμός “Ανεξάρτητων Αρχών” στην Ελλάδα απλώς συμπληρώνει την εικόνα ότι όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί, δήθεν προστασίας και αμύνης, εξυπηρετούν άμεσα ή έμμεσα πελατειακές σχέσεις, οπότε η σημασία του είναι από μηδαμινή έως ασήμαντη.

Έτσι είναι. Αλλά η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει όχι μόνο με περιθωριοποίησή του θεσμού αλλά και προμελετημένη αδρανοποίηση, μιλώντας όμως, ταυτόχρονα, για πάταξη της διαπλοκής. Έλα όμως που η διαπλοκή ζει… Και τώρα μας οδηγεί και αριστερά;

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top