Politics

Νέα Μετριοκρατία: Τα κομματόσκυλα στα μαντριά, ο λαός με τον Άδωνι – Αντίστροφη μέτρηση με παρασκήνιο

Η κλεψύδρα του χρόνου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αρχίζει να…μαζεύει. 
Μία προεκλογική εκστρατεία, που κράτησε σχεδόν επί ένα δίμηνο και στη διάρκεια της οποίας η γαλάζια παράταξη δοκίμασε, ουκ ολίγες φορές, τις εσωτερικές της ισορροπίες, φτάνει προς το τέλος της.

Οι τέσσερις μονομάχοι εντείνουν την παρουσία τους, παρουσιάζοντας ιδέες, όραμα και στρατηγική για την επόμενη ημέρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ένα εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον, που φλέγεται ακόμα από τις αποκαλύψεις Πανούση και ζητά απαντήσεις στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, που θα θέσουν, εκ των πραγμάτων, τους πολίτες στη μέγγενη νέων μέτρων-φωτιά, η λεωφόρος Συγγρού αναζητά καινούρια ταυτότητα λόγου και τακτικής, απέναντι σε μία συγκυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στη…Σκύλλα της συμφωνίας του Ιουλίου και στη…Χάρυβδη της μέχρι κεραίας εφαρμογής του σφοδρού μνημονιακού πακέτου.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, οι κινήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου του στον κύκλο των συναντήσεων με τους δανειστές, που εξακολουθεί να κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, αποτελούν τη μία προέκταση λόγων, παρεμβάσεων και κριτικής των κυρίων Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα. Ο έτερος πόλος του αφηγήματος των τεσσάρων έχει να κάνει με αυτή καθαυτή τη Νέα Δημοκρατία. Με αυτή καθαυτή τη λογική, που θα ακολουθήσει η παράταξη την επομένη της 22ας Νοεμβρίου (ή της 29ης, σε περίπτωση που απαιτηθεί δεύτερος γύρος) απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα εσωτερικών, αλλά και αντιπολιτευτικών αινιγμάτων, τα οποία και θα ζητήσουν άμεσες απαντήσεις. Προς το παρόν, μέγιστο στοίχημα είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην κάλπη. Μία συμμετοχή που θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, κατά πόσο ο νέος ηγέτης του κόμματος θα είναι κυρίαρχος στο εσωτερικό οικοσύστημα, που ήδη έχει μαζέψει…πληγές, που αναζητούν επούλωση.

Μαζική συμμετοχή ζήτησε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στη διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής. Εμφανιζόμενος ως αυτός που εγγυάται την ενότητα της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης έθεσε ήδη ξεκάθαρα το διακύβευμα προς τους πολίτες, που θα φτάσουν μέχρι το παραβάν. “Σκεφθείτε ποιος δίνει μάχες στη Βουλή εναντίον του Τσίπρα και κρατάει όρθια και ενωμένη τη Νέα Δημοκρατία. Σκεφθείτε ποιος ήταν καλός πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που έκανε τη ΔΑΠ από μονοψήφιο αριθμό σε διψήφιο, πρώτη δύναμη. Σκεφθείτε ποιος ήταν καλός γραμματέας, που έδωσε φωνή στις οργανώσεις και στήσαμε καλά τη Νέα Δημοκρατία. Σκεφθείτε ποιος μπορεί να μας πάει μπροστά και το 28% να το κάνει 40% και να το σέβονται αυτό το κόμμα όλοι οι Έλληνες, είτε το ψήφισαν είτε όχι. Αφού σκεφθείτε αυτά, ψηφίστε όποιον θέλετε. Νέα Δημοκρατία να είμαστε και θα πάμε μπροστά”, τόνισε, σε συγκέντρωση φίλων και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Τη δημιουργία μίας μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, που θα πρεσβεύει τις αξίες που την ξεχωρίζουν από τα άκρα θέτει στην προμετωπίδα της στρατηγικής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνεχίζει την περιοδεία του ανά την επικράτεια, που θα κλείσει με τις κεντρικές ομιλίες του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. “Το διακύβευμα είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση…Θέλω η Νέα Δημοκρατία να γίνει το κόμμα αυτών των αξιών. Να πάψει να είναι κόμμα μηχανισμών, κόμμα των λίγων. Για αυτό θέλω μια παράταξη που παράγει πολιτική και δεν είναι μόνο εκλογικός μηχανισμός. Θέλω μια παράταξη που θα ενθαρρύνει τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή της πολιτικής. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Θέλω να γίνουν. Με εσωκομματική δημοκρατία, με διαφάνεια. Για αυτό προτείνω να αλλάξουμε τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος”, επισημαίνει ο υποψήφιος πρόεδρος της παράταξης.

Μετά τη συμπόρευσή του με τον βουλευτή και πρώην υπουργό, Μάκη Βορίδη, που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων και δηκτικών σχολίων εντός της λεωφόρου Συγγρού (με τον κ. Γεωργιάδη να κυριαρχεί στην κατά μέτωπο επίθεση) ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ποντάρει πλέον και στη στήριξη του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που προέρχεται από την πτέρυγα των “Καραμανλικών”. Ο πρώην βουλευτής και πρώην διευθυντής του “Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Καραμανλής”, δήλωσε πως τάσσεται στο πλευρό Τζιτζικώστα (θα προχωρήσει στην αναγκαία σύνθεση μίας ομάδας η οποία θα εκφράζει όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες αυτής της μεγάλης πολυσυλλεκτικής παράταξης, σημείωσε) την ώρα που ο ίδιος ο περιφερειάρχης ανέφερε πως στις 22 Νοεμβρίου οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν πρόσωπο, αλλά το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η παράταξη. “Είμαστε ικανοποιημένοι από μια Νέα Δημοκρατία μικρή όπως είναι σήμερα; Τολμάμε να αλλάξουμε και να κερδίσουμε; Αυτά δεν απαντώνται με την καθυστέρηση στο να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις. Οφείλουμε να το κάνουμε άμεσα, αλλιώς η εκλογική ήττα δεν θα είναι μια παρένθεση για μας όλους”, σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μία Νέα Δημοκρατία υπερήφανη για τις αρχές της είναι ο στόχος του έτερου υποψήφιου για την ηγεσία, Αδώνιδος Γεωργιάδη, που στρέφει πεντακάθαρα την προεκλογική τακτική του στην αποδόμηση του κ. Τσίπρα και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. “Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι έχουμε αυτή την κυβέρνηση. Διότι αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα καταλάβει ότι για αυτό που ζει τώρα, δυστυχώς, η δική μας κυβέρνηση έχει ευθύνη. Διότι η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή που με την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλάζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, άνοιξε τα σύνορα και στην κυριολεξία προσκάλεσε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Ευρώπη”, επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, που βάζει στο στόχαστρό του τη μέχρι σήμερα αντιπολιτευτική πορεία της Νέας Δημοκρατίας.

Εάν θέλετε να συνεχιστεί η σημερινή αντιπολίτευση που κάνει η Ν.Δ., τότε μην με ψηφίσετε“, ήταν το μήνυμα του Αδώνιδος Γεωργιάδη, από τη Θεσσαλονίκη, που στόχευε ευθέως προς τον πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη.

του Δημήτρη Γκάτσιου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top