Οικονομία

Ποιούς θα πλήξουν περισσότερο οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στις 100 δόσεις

Ένα πιο αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στην εφορία με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. 
Θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυο αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών οι οποίες υπαγορεύθηκαν από την τρόικα και θεωρητικά στοχεύουν στο να καλλιεργήσουν “κουλτούρα πληρωμών” και να καταπολεμήσουν τον λεγόμενο “ηθικό κίνδυνο” που δημιουργούν οι ειδικές ρυθμίσεις εξόφλησης φόρων στους φορολογούμενους.

Οι αλλαγές αυτές είναι:

– H αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων δεν εξοφλούν ή ρυθμίζουν έγκαιρα νέες φορολογικές οφειλές. Μάλιστα, το καθεστώς θα γίνεται με την πάροδο του χρόνου πιο αυστηρό σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, για να αποβληθεί ένας φορολογούμενος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα πρέπει να μην εξοφλήσει ή ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μια νέα φορολογική οφειλή εντός 30 ημερών από τη λήψη σχετικής ειδοποίησης από το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτή η προθεσμία θα αλλάζει ως εξής. Από τον Ιούνιο του 2016 θα μειωθεί στις 20 ημέρες και από την πρωτοχρονιά του 2017 θα μειωθεί στις 10 ημέρες.

Στη πράξη για να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων ένας φορολογούμενος θα πρέπει εντός 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής μιας νέας οφειλής να προχωρά στην εξόφλησή της ή στη ρύθμισή της με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

– H έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι για τη ρύθμιση των 100 δόσεων εφόσον το εισόδημά τους και η ακίνητη και κινητή περιουσία τους ξεπερνά κάποιο όριο.

Στην πράξη το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο βασικά συστατικά του οποίου θα είναι το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη, το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας του και το ύψος των καταθέσεών του.

Με βάση αυτόν τον αλγόριθμο πρόκειται να προχωρήσει στον διαχωρισμό των οφειλετών που μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους νωρίτερα και αυτών που δεν μπορούν να την αποπληρώσουν νωρίτερα.

Όσοι επιλεγούν για την πρώτη κατηγορία πρόκειται να δουν τον αριθμό των δόσεων τους να μειώνεται και αντίστοιχα να αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Του Σπύρου Δημητρέλη
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top