Politics

Τα παράσημα !

Από εχθές το απόγευμα, βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της Quadriga. Με την συμμετοχή της κυρίας Delia Velculescu, επικεφαλής της αποστολής του Δ.Ν.Τ. για την Ελλάδα. 
Η παρουσία της “Σιδηράς Κυρίας” (όπως την αποκαλούν ορισμένοι, λόγω της άκαμπτης στάσης της στο Κυπριακό Πρόγραμμα), έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρώτον διότι σημαίνει πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία έως την Δευτέρα και δεύτερον επειδή σηματοδοτεί την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του Klaus Regling σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, περί συμφωνίας για την μη ύπαρξη ανάγκης “κουρέματος” του ελληνικού χρέους σε απόλυτες τιμές, η έναρξη νέου προγράμματος του Δ.Ν.Τ. τον Μάρτιο του 2016, είναι εξαιρετικά πιθανή. Λύνοντας έτσι τον Γόρδιο Δεσμό που πήγαινε να σχηματιστεί μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων. Αφενός διότι έτσι θα καλυφθούν ποσά χρηματοδότησης που λείπουν από τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα στο πρόγραμμα (περί τα €15 δισ.), αφετέρου επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε την απαίτηση του Γερμανικού Κοινοβουλίου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή του Δ.Ν.Τ.

Όλα τα παραπάνω είναι καλά νέα. Και θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να δράσει ανάλογα. Με στόχο να δρέψει τις δάφνες της επιτυχίας. Διότι, εάν επιτευχθεί συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των €2 δισ. και την ανακεφαλαιοποίηση μέχρι την επόμενη Δευτέρα, θα πρόκειται για μια αξιόλογη επιτυχία. Όχι σαν αυτή που επικαλέστηκε ο κύριος Τσακαλώτος μετά το Eurogroup. Κανονική. Κανονικότατη. Ειδικά αφού εδώ και καιρό έχουμε ξεπεράσει τα όρια και πρέπει η επίτευξη των αυτονόητων να θεωρείται επιτυχία…

Θα προέβλεπε λοιπόν κανείς ότι η κυβέρνηση θα ρίξει όλες τις προσπάθειές της στην μεγιστοποίηση της επιτυχίας. Θα ασχοληθεί με εξωμνημονιακά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και θα επιδιώξει βελτιώσεις σε πράγματα που μπορεί και δεν απαιτούν έγκριση από τους δανειστές. Με άλλα λόγια ότι θα κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι της, από την μία να ικανοποιήσει τους πολίτες και από την άλλη να κερδίσει ακόμη περισσότερους “πόντους” στο επικοινωνιακό παιχνίδι. Παραδόξως, αυτή η πρόβλεψη αποδεικνύεται απόλυτα λανθασμένη.

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε διαφορετικό δρόμο. Αυτόν των λαϊκών αγώνων. Κατά του ίδιου του εαυτού της και του έργου της! Ναι, σωστά διαβάζετε. Το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κύριος κυβερνητικός εταίρος και ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του κόμματος αλλά και πρωθυπουργός, κήρυξαν γενική απεργία. Επέλεξε να διαμαρτυρηθεί κατά των “απάνθρωπων και αντεργατικών μέτρων” που ψηφίζονται. Από την κυβέρνηση.

Αν κουνάτε δυνατά το κεφάλι σας επειδή αδυνατείτε να φανταστείτε τον κύριο Τσίπρα να βάζει την υπογραφή του κάτω από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με το ένα χέρι και με το άλλο να υπογράφει τα νομοσχέδια, ηρεμήστε. Δεν προσβληθήκατε ξαφνικά από κάποια άγνωστη ψυχασθένεια. Επίσης καλά θυμάστε και δεν είστε ούτε μεθυσμένοι, ούτε βρίσκεστε υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ουσιών. Απλά έχουμε όλοι μας την ατυχία να ζούμε στην Ελλάδα του 2015, την Ελλάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των Αν.Ελ.

Η επιλογή της κυβέρνησης να κηρύξει απεργία (ειλικρινά, το γράφω και το ξαναγράφω αλλά αδυνατώ να το πιστέψω ή να το κατανοήσω) τις ημέρες που πλησιάζει στο κλείσιμο ενός κρισιμότατου κομματιού της αξιολόγησης αποτελεί την επιτομή του παράδοξου και της αντίφασης. Είναι βέβαιο ότι ο δρόμος που επιλέγει δεν θα της προσφέρει τις δάφνες που, κανονικά, θα έπρεπε. Αλλά είναι επίσης σίγουρο πως η απόφασή της αυτή της δίνει δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ. Καθώς, μετά το καλοκαιρινό με την προεκλογική διαχείριση του Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση, κατορθώνει να ξανατρολλάρει έναν ολόκληρο λαό, για πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Ταυτόχρονα κατορθώνει να αυτοτρολλάρεται, διαμαρτυρόμενη στον εαυτό της, για τα μέτρα που η ίδια νομοθετεί.

Είμαι βέβαιος πως όλοι συμφωνείτε μαζί μου.

Για αυτές τις …επιτυχίες, η κυβέρνηση αξίζει να πάρει πολλά, πολλά παράσημα. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι τι είδους παράσημα πρέπει να είναι αυτά.

Πέτρος Λάζος
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top