Politics

Καραγκιόζ μπερντές και ντεμέκ διαπραγμάτευση Τσίπρα

Λυπάμαι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά αυτό δεν είναι διακυβέρνηση, είναι καραγκιόζ μπερντές, με κάθε σεβασμό στον λαοφιλή πρωταγωνιστή του θεάτρου σκιών τον οποίο μάλλον αδικούμε. 
Θέλετε πραγματικά να αλλάξετε το κλίμα στην οικονομία; Τελειώστε με τις τράπεζες, προχωρήστε την πώληση σε αεροδρόμια και λιμάνι και ίσως πάρετε μία πρώτη ανάσα.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Επιταχύνετε τις εξελίξεις, πάρτε αποφάσεις και προχωρήστε. Όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκια.

Τι θέλετε δηλαδή; Να πιστέψουμε ότι αυτό είναι μία σκληρή διαπραγμάτευση;

Μήπως αντίθετα γινόμαστε όλοι θεατές ενός θεατρικού επικοινωνιακού παιχνιδιού ή αλλιώς μιας παρτίδας πόκερ με σημαδεμένη τράπουλα; Όπου συμμετέχουν και οι ξένοι –τρομάρα τους– δίνοντας στην κυβέρνηση το κατάλληλο άλλοθι που επιθυμεί για να περάσουν μέτρα δύσκολα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν ούτε να ψελλίσουν;

Πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός για την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μπα; Τι μας λέτε;

Για ποια ανακεφαλαιοποίηση μιλά και για ποιο κονδύλι;

Για τα 10 δισ.; Μα αυτά υποτίθεται ότι έχουν δεσμευτεί εξ αρχής υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης. Ή για τα επόμενα 15 από το συνολικό πακέτο των 25 δισ.;

Τώρα που αποφάνθηκε ο SSM ότι δεν χρειάζονται πάνω από 15 δισ., βγήκαν οι εταίροι και αποσύνδεσαν αξιολόγηση και ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ πριν άφησαν υπονοούμενα. Εκ του ασφαλούς δηλαδή, αφού δεν θα χρειαστεί να συνδράμουν με το δεύτερο μέρος του πακέτου. Άνευ ουσίας δηλαδή η υπόθεση. Ενώ την ίδια στιγμή, ακόμη και για τα δεδομένα πρώτα 10 δισ. βάζουν αγκάθια σε σχέση με τα προαπαιτούμενα των προηγούμενων Μνημονίων που εκκρεμούν.

Μην το ψάχνετε, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχει πεδίο σύγκρουσης στην πραγματικότητα.

Απλά τακτικισμοί που ωστόσο οδηγούν στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Και για τους πλειστηριασμούς τα ίδια κάνουν.

Τελικά θα φτάσουν εκεί όπου εξ αρχής έχει συμφωνηθεί και θα τελειώσει το παραμύθι.

Το ίδιο παίζεται και με τις 100 δόσεις αλλά και με όποιο άλλο μέτρο θα παρεκκλίνει από τις υποσχέσεις που έχει δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και τις έχει διαψεύσει παταγωδώς.

Όλα στον βωμό της επικοινωνιακής διαχείρισης μίας τάχαμου διαπραγμάτευσης… ντεμέκ που θα έλεγαν και οι Θεσσαλονικείς, προκειμένου να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός αλώβητος αφού ναι μεν θα έχει πέσει και πάλι πιεζόμενος και εκβιαζόμενος (…), ωστόσο θα έχει επιτύχει ελαφρύνσεις για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες την ύστατη ώρα…

Αλλά ακόμη και αν κάποια στιγμή πράγματι βάλουν καμιά σοβαρή κόκκινη γραμμή, θα την πάθουν όπως ο βοσκός με τον λύκο, δεν θα τους πιστεύει κανένας σοβαρός άνθρωπος.

Αλλά καλά κάνουν. Αφού πιάνει… Κορόιδα είναι. Έπιασε και στο δημοψήφισμα και στις δεύτερες εκλογές. Και θα πιάσει και όσες ακόμη φορές χρειαστεί, μέχρι να ταρακουνηθεί κάποια στιγμή το εντελώς αδρανοποιημένο και αποχαυνωμένο –απογοητευμένο, μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Μέχρι να συμβεί αυτό, η κοροϊδία θα πέφτει σύννεφο…

Αλλά είπαμε, καλά να πάθουμε. Άλλωστε υπάρχει κανείς να ορθώσει ανάστημα στην κυβερνητική στρατηγική;

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι μέσα στα κόμματα, ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο και το χάος της σημερινής διακυβέρνησης.

Και κάποια στιγμή, οφείλουν να σηκώσουν τη φωνή τους.

Η σιωπή είναι συνενοχή.

Και μπορεί στον καραγκιόζ μπερντέ να παίζεται θέατρο σκιών, το οποίο εσχάτως προκύπτει ότι γνωρίζουν να το παίζουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, όμως ακόμα και εκεί υπάρχει λόγος και αντίλογος.

Όχι σιωπή και υποταγή.

Δ.Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top