Οικονομία

Τελεσίγραφο Eurogroup στον Τσίπρα : Εχεις 5 ημέρες…

  • Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα
  • Αν δεν καταλήξουμε μέσα στην εβδομάδα, κινδυνεύουν τα 10 δισ. για τις τράπεζες
  • Ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για λύση σε όλα μέχρι την Παρασκευή
  • Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε λύση και για τα «κόκκινα» δάνεια
  • Ρέγκλινγκ (ESM): Τα χρήματα μόνο όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα
  • Μοσκοβισί: Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλους

Για σημαντική πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και στη διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί όλα τα μέτρα που αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

“Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να προχωρήσει με ταχύτητα”, δήλωσε ο Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. “Υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ειδικότερα το θέμα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών. Θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα θέματα. Θα πρέπει η εφαρμογή να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα και όλα αυτά είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης”, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ξεχωριστό λογαριασμό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και είναι έτοιμα για την ανακεφαλαιοποίηση, “αλλά φυσικά θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί οι σχετικές προϋποθέσεις”.

Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι “δύο σημαντικά θέματα είναι η διακυβέρνηση των τραπεζών και το άλλο το θέμα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών”.

Πρόσθεσε ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει “το αργότερο στην αρχή της επόμενης εβδομάδας για να εξετάσει την αναφορά συμμόρφωσης από τους θεσμούς” και εφόσον υπάρξει ένα θετικό συμπέρασμα θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Moscovici: Να βρεθεί λύση για τους πλειστηριασμούς

Την πολύ καλή, εποικοδομητική συνεργασία που είχε με τις ελληνικές αρχές στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, υπογράμμισε για άλλη μία φορά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο Επίτροπος Pierre Moscovici.

Όπως τόνισε, είχε συζητήσεις τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, “τον οποίο είχα τη χαρά να συναντήσω και σήμερα”. Μάλιστα δήλωσε πως η συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές ήταν τόσο καλή, όσο και με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών που βρισκόταν σε πρόγραμμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “δουλεύουμε μέρα-νύχτα για συμφωνία σε ανοιχτά ζητήματα”.

Ο Επίτροπος επαίνεσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πολλά από τα προαπαιτούμενα έχουν γίνει ή πραγματοποιούνται τώρα. “Έχει σημειωθεί πρόοδος, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι μένουν ακόμη κάποια ζητήματα εκκρεμή, και σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να κάνουν κάποια βήματα στις επόμενες ημέρες για να λυθούν αυτά τα ζητήματα.

Σημείωσε πως βρισκόμαστε στο 80% του δρόμου με τα προαπαιτούμενα, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να επιλυθεί το θέμα των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), καθώς και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τους πλειστηριασμούς.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι διεξάγονται έντονες συζητήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, και πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε μια κοινή λύση που να προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες και να αποτρέπει κάποιους άλλους να κερδίζουν από αυτή, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν ξανά.

Regling: Η Ελλάδα μάλλον δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling σημείωσε ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα.

Όπως σημείωσε, ήδη έχουν εκταμιευθεί 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

“Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος. Άλλα 3 δισ. ευρώ είναι στη διαδικασία για να κατευθυνθούν στην Ελλάδα όταν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα”, σημείωσε.

Χαιρέτισε παράλληλα το γεγονός ότι “οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις”, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το “συνολικό ποσό των 25 δισ. ευρώ”.

“Όλα αυτά δείχνουν ότι ο συνολικός δανεισμός προς την Ελλάδα θα είναι χαμηλότερος από το εκτιμώμενο των 86 δισ. ευρώ”.

Πρόσθεσε τέλος ότι τα 10 δισ. ευρώ που έχουν μπει σε ξεχωριστό λογαριασμό είναι έτοιμα να διατεθούν “μετά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων – ελπίζουμε αυτό να γίνει μέσα στην εβδομάδα”.

Πηγή

Popular

To Top