Οικονομία

Εβδομάδα φωτιά για τράπεζες και Χρηματιστήριο

Με τη θερμοκρασία στο κόκκινο ξεκινά χρηματιστηριακά η νέα εβδομάδα. 

Σε φάση διόρθωσης πλέον τραπεζικές μετοχές και εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, αντικατοπτρίζουν με την αισθητή υποχώρηση των αποτιμήσεων και την απώλεια των πρώτων στηρίξεων, την νευρικότητα ενόψει των τραπεζικών εξελίξεων που θα καθορίσουν το κόστος εισόδου ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, αλλά και την ένταση στη συνεργασία κυβέρνησης-δανειστών όπως καταγράφεται πλέον στην εμπλοκή διαρκείας για τα ανοιχτά θέματα της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων (πλειστηριασμοί, 100 δόσεις, γενόσημα κ.α) που αναζητούν “πολιτική αντιμετώπιση” στο σημερινό Eurogroup.
Εστία προβληματισμού για μερίδια αναλυτών αποτελεί η αναζωπυρούμενη προσπάθεια διασύνδεσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ του ESM που προορίζονται να καλύψουν τη δημόσια συμμετοχή, ακριβώς την περίοδο που κορυφώνεται το εγχείρημα συγκέντρωσης ιδιωτικών κεφαλαίων από τη διεθνή αγορά μέσω των βιβλίων προσφορών.
Χρηματιστηριακά, ούτως η άλλως η αγορά βρίσκεται σε ευαίσθητη περίοδο κατά την οποία εύλογα πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι διακυμάνσεις και η ισχυρή μεταβλητότητα ως απόρροια όχι μόνο της αυξημένης κερδοσκοπικής δραστηριότητας, αλλά της προσπάθειας της αγοράς να ανιχνεύσει τις τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το εύρος του ενδιαφέροντος που θα επιδείξουν οι ιδιώτες επενδυτές και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μεγάλα reverse split στη συμμετοχή των επενδυτών. 
Η εκτίμηση πως οι προσφερόμενες τιμές εμπεριέχουν αισθητό discount σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις, έχει παίξει τον ρόλο της στην κατολίσθηση των τραπεζικών μετοχών κατά την τελευταία εβδομάδα. Με αφετηρία την περιοχή αντίστασης των 300 μονάδων (κορυφή στις 310 μονάδες την περασμένη Τρίτη), ο τραπεζικός δείκτης έχει ήδη οπισθοχωρήσει βιαίως ως και 37% χαμηλότερα προσεγγίζοντας πλέον επίπεδα στα οποία καλείται να δώσει άμεση αντίδραση. Τελευταίος “σταθμός” πριν τα ιστορικά ελάχιστα του κλάδου, θεωρείται από τεχνικούς αναλυτές η περιοχή των 189 μονάδων όπου ο ΔΤΡ θα έχει πραγματοποιήσει μια διόρθωση 78,6% όλης της ανοδικής του κίνησης που είχε ως αφετηρία τις 155 μονάδες στις 2 Οκτωβρίου. Η καταγραφή νεότερων ιστορικών χαμηλών από την Πειραιώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής, χρωματίζουν με απαισιόδοξες πινελιές την εικόνα του τραπεζικού κλάδου και ενισχύουν την εκτίμηση πως οι τράπεζες δεν έχουν καταγράψει ακόμη το χαμηλότερο σημείο της μακράς και επίπονης καθοδικής τους κίνησης.
Αυτό ωστόσο θα εξαρτηθεί βραχυπρόθεσμα από το αν οι μετοχές της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank οι οποίες διατηρούν σημαντικές θετικές αποδόσεις από τις ελάχιστες τιμές τους και έχουν δημιουργήσει ευδιάκριτους σχηματισμούς πυθμένα, θα επιδείξουν καλύτερη συμπεριφορά στις επόμενες συνεδριάσεις. Τα περιθώρια υποχώρησης ή “άμυνας” των τραπεζικών μετοχών είναι ευθέως ανάλογα των discounts που θα διαμορφωθούν σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές και της εκτίμησης για το ποσό που θα καλύψουν σε σχέση με τις συνολικές ανάγκες, εκτιμούν αναλυτές. 
Η αναβολή για αύριο πλέον, της ενημέρωσης των τραπεζών για  την “κοστολόγηση” των capital plans από τον ESM, επιτείνει την ανασφάλεια, και δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις διαδικασίες ανοίγματος των βιβλίων προσφορών από τις τράπεζες. Η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα είναι “αφιερωμένη” στα book buildings καθώς σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία από την τράπεζα Πειραιώς που ξεκίνησε πρώτη, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, σήμερα θα ξεκινήσει το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη. Τρίτη με Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το book building της Eurobank και λογικά μέχρι την Παρασκευή και αυτό της Εθνικής.
Στοιχείο προβληματισμού μετά το τετραήμερο σφυροκόπημα που εκδηλώθηκε συνολικά στην ελληνική αγορά από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης επιχείρησε δίχως επιτυχία να ξεπεράσει την περιοχή των 720-730 μονάδων και τον κινητό μέσο όρο των 100 ημερών, είναι ότι οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στις τράπεζες, αλλά έχουν επεκταθεί και σε πολλές μετοχές της “πραγματικής” οικονομίας με μεγάλη βαρύτητα στο Χ.Α. Για παράδειγμα η ΔΕΗ σφυροκοπείται όλη την τελευταία εβδομάδα καταγράφοντας απώλειες έως 13%, από τα υψηλά των 5,55 ευρώ. Ο ΟΠΑΠ αντίστοιχα υποχωρεί με απώλειες 17% στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις, έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο και λόγω της φορολόγησης του ΚΙΝΟ, η Μυτιληναίος έχει κάνει μόνο μια ανοδική συνεδρίαση στις τελευταίες δέκα με αθροιστικές απώλειες πάνω από 10%. Η Coca Cola βρίσκεται κοντά στο να διαμορφώσει μια πολύ σημαντική δεύτερη κορυφή αν δεν περάσει τα 22,35 ευρώ, κ.α. Οι πιέσεις σε συγκεκριμένες μη τραπεζικές μετοχές δεν αποκλείεται να εξυπηρετούν σύμφωνα με αναλυτές, και την ανάγκη δημιουργίας ρευστότητας σε χαρτοφυλάκια που προσανατολίζονται να μετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. 
Τεχνικά η εικόνα στην αγορά μετά τις απώλειες κατά 6,7% των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων έχει επιβαρυνθεί σημαντικά αλλά “σώζεται” αν υπάρξει ανάσχεση των πιέσεων.  
“Είναι λίγα είναι πλέον τα περιθώρια για τους αγοραστές εάν θέλουν να αποφύγουν μια μεγαλύτερη τεχνική ζημιά” σημειώνει ο αναλυτής Στέφανος Γεωργίου. Είτε θα αντιδράσουν δυναμικά κοντά στα παρόντα επίπεδα είτε η αγορά αναπόφευκτα θα οδηγηθεί προς το επίπεδο των 640 μον. όπου βρίσκεται ο προηγούμενος πυθμένας”, είναι η εκτίμησή του. 
Από την πλευρά του ο Βασίλης Μαρκάκης του “The traders diary” εκτιμά πως υπάρχουν ανεκτά περιθώρια διόρθωσης μέχρι την περιοχή των 660 μονάδων όπου θεωρεί πως οι τιμές θα αποτελέσουν αγοραστική ευκαιρία “καθώς στο επίπεδο αυτό αναμένουμε είτε το τέλος της πτωτικής διόρθωσης είτε μια αξιόλογη ανοδική αντίδραση το μέγεθος της οποίας προσδοκούμε να είναι τουλάχιστον μέχρι τις 675 μονάδες και το μέγιστο μέχρι τις 703-707 μονάδες”.
Εβδομάδα φωτιά για τράπεζες-Χρηματιστήριο

του Βασίλη Γεώργα
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top