Οικονομία

Κομισιόν: Μαύρα μαντάτα για την Ελλάδα

Η πολιτική αβεβαιότητα των αρχών του 2015 σε συνδυασμό με το δημοψήφισμα του Ιουλίου και τα capital controls, επιδείνωσαν την ελληνική οικονομία, η οποία μετά την ανάκαμψη του 2014 επιστρέφει σε ύφεση στη διετία 2015-16.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η υποχώρηση του ΑΕΠ θα φτάσει φέτος το 1,4%, του χρόνου το 1,3%, ενώ από το 2017 η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη με το ΑΕΠ να ανακάμπτει κατά 2,7%.

Κατά την παρουσίαση των προβλέψεων σήμερα το πρωί, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα είναι κατά μια μονάδα χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν του Αυγούστου, στις οποίες βασίστηκε και το τρέχον μνημόνιο.

Ο Γάλλος επίτροπος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος επιτρέπει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την αύξηση των επενδύσεων.

Πιστή εφαρμογή του προγράμματος για έξοδο από την ύφεση

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συνέβαλε στην επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας

Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι προϋπόθεση για την έξοδο από την ύφεση είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την υιοθέτηση μέχρι τη Δευτέρα από το Εurogroup του πρώτου πακέτου των μεταρρυθμίσεων, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το δεύτερο πακέτο.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους δείκτες η Κομισιόν προβλέπει φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια την ανεργία στην Ελλάδα καθηλωμένη στο 25% του ενεργού πληθυσμού, μακράν η υψηλότερη στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Προβλέπει επίσης αύξηση του δημόσιου χρέους λόγω του νέου προγράμματος.

Αυτό θα κορυφωθεί το χρόνου προσεγγίζοντας το 200% του ΑΕΠ, ενώ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2017.

Το έλλειμμα επίσης θα αυξηθεί στο 4,6% του ΑΕΠ φέτος για να αρχίσει να υποχωρεί από την ερχόμενη χρονιά.

Για το σύνολο της Ευρωζώνης η Επιτροπή προβλέπει ότι παρά την επιδείνωση της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας κυρίως στις αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα, η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια.

Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 1,6% φέτος, 1,8% του χρόνου και 1,9% το 2017. 

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται σύμφωνα με την Κομισιόν σε τρεις παράγοντες:

τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
dw.com

Πηγή

Popular

To Top