Οικονομία

Δεκαήμερο φωτιά για τις τράπεζες

Σε hedge funds και θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού ρίχνουν εκ των πραγμάτων το βάρος της συγκέντρωσης μετρητών οι ελληνικές τράπεζες, με τους εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα λόγω της περιορισμένης οικονομικής επιφάνειας, του χαμηλού ενδιαφέροντος, αλλά και των περιορισμών που επιβάλλουν τα capital controls.

Μέχρι σήμερα είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου μέσω των βιβλίων προσφορών που πρόκειται να τρέξουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και μέχρι τις γενικές συνελεύσεις (χθες έκανε την αρχή η Πειραιώς), αφορά σε αυτή τη φάση μόνο θεσμικούς και ειδικούς επενδυτές του εξωτερικού όπως έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες. Εντούτοις μελετώνται παράλληλα τρόποι ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στις ΑΜΚ και σε επενδυτές του εσωτερικού.

Ούτως ή άλλως “όλα τα λεφτά” για τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, που ασχολούνται επενδυτικά ή κερδοσκοπικά με τις τραπεζικές μετοχές, θα είναι οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών που θα προκύψουν από τα book buildings και κυρίως αν και πόσο χαμηλότερες από τις τρέχουσες αποτιμήσεις θα είναι.

Ο ΣΜΕΧΑ ζήτησε χθες επίσημα να ανοίξουν οι διαδικασίες συμμετοχής στις αυξήσεις και για τους εγχώριους επενδυτές τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση και όσοι Έλληνες επενδυτές επιθυμούν να αποκτήσουν μετοχές με βάση τις τιμές του book building, ωστόσο το πρώτο βιβλίο προσφορών εκ μέρους της τράπεζας Πειραιώς, ξεκίνησε να “τρέχει” χωρίς να είναι επισήμως γνωστό αν θα δοθεί η δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες και ιδιώτες να γραφτούν.

Πληροφορίες φέρουν την τράπεζα Πειραιώς, όπως και τουλάχιστον άλλη μια στη συνέχεια, να ανοίγουν τη διαδικασία και για τους εγχώριους επενδυτές βάζοντας ωστόσο “κατώφλι” συμμετοχής τα 120.000 ευρώ ή και παραπάνω. Πιθανόν τα ίδια βήματα να ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες μετά τον πρώτο κύκλο συγκέντρωσης κεφαλαίων από το book building και αφού “μετρήσουν” τις προσφορές στο εξωτερικό.

Ένα τέτοιο μοντέλο ιδιωτικής τοποθέτησης, πρακτικά αποκλείει την άμεση είσοδο ιδιωτών και αφορά σε επαγγελματίες επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, investment banking κ.α). Ανοίγει όμως σύμφωνα με χρηματιστές, υπό προϋποθέσεις παράθυρο ώστε να μετάσχουν και μικροεπενδυτές εφόσον επιτραπεί σε χρηματιστηριακές εταιρείες να αποκτήσουν για λογαριασμό πελατών τους μετοχές απευθείας από τους εκδότες μέσω omnibus account κωδικών. Επικρατεί πάντως διχογνωμία για το κατά πόσο είναι δυνατή μια τέτοια διαδικασία, καθώς είναι απαραίτητο να εκδοθούν και να εγκριθούν ξεχωριστά Ενημερωτικά Δελτία από τις τράπεζες και στην Ελλάδα. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο χρόνος που απαιτούν, προβληματίζουν τις τράπεζες οι οποίες οφείλουν να τρέξουν ταχύτατα τις διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Συν τοις άλλοις η συμμετοχή εγχώριων επενδυτών στις ΑΜΚ, ακόμη και αν αφορά σε συγκριτικά μικρά ποσά της τάξης των 100-200 εκατ. ευρώ από ένα σύνολο ΑΜΚ ύψους τουλάχιστον 5-6 δις. ευρώ, φαίνεται να αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και για την κυβέρνηση, την ΤτΕ και την ΕΚΤ που αντιμετωπίζουν το θέμα υπό το πρίσμα της πιθανής “διαρροής” κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Είναι πάντως ξεκάθαρο πως από νομικής πλευράς η χρήση “παλαιού χρήματος” (κεφάλαια από υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς) επιτρέπεται με βάση την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς η συμμετοχή στις ΑΜΚ δεν εμπίπτει στα capital controls. Στην πράξη, όμως, αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για να μετάσχουν και εγχώριοι επενδυτές, η πρόβλεψη αυτή θα μείνει κενό γράμμα.

Ενδεχόμενη μη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου θα σημάνει σημαντικές περαιτέρω απώλειες για τους επενδυτές λόγω της απίσχνασης που εκ των πραγμάτων θα υποστούν από τον συνδυασμό των τεράστιων reverse split (Eurobank και Πειραιώς θα συγχωνεύσουν 100 παλιές μετοχές προς μία νέα) και την έκδοση δισεκατομμυρίων νέων μετοχών υπέρ των νέων μετόχων σε χαμηλές τιμές.

Εναλλακτικά, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν οι Έλληνες επενδυτές μετοχές τραπεζών θα είναι απευθείας από το ταμπλό μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Στην περίπτωση αυτή το μειονέκτημα είναι ότι δεν θα απολαύσουν των πιθανά χαμηλών αρχικών τιμών έκδοσης των νέων μετοχών αλλά θα πρέπει στη συνέχεια να “ποντάρουν” σε πτώση των τραπεζικών αξιών προς τις τιμές έκδοσης ώστε να δημιουργήσουν συμφέροντες μέσους όρους κτήσης.

Παράλληλα δε, στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην έχουν αρθεί τα capital controls για το Χρηματιστήριο τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν ούτε τα υπόλοιπα των τραπεζικών τους καταθέσεων για αγορές μετοχών.

Του Βασίλη Γεώργα
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top