Διεθνείς Σχέσεις

«Συνωστισμός» αξιωματούχων και τελεσίγραφα

Ο Schulz “φεύγει” μετά την αυτοψία για το Προσφυγικό, ο Kerry έρχεται ενώ τσάι, συμπάθεια και… προθεσμίες κέρασε ο Moscovici.

Εκρηκτικό κοκτέιλ συνθέτει την εικόνα των ανοιχτών θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν “από κοινού” Ελλάδα και Θεσμοί, με το Προσφυγικό να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Ο P. Moscovici κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, έδωσε έκδηλη πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση μεν, μιλώντας για νέα εποχή στις σχέσεις της με την Κομισιόν αλλά δε “χαρίστηκε” σε κανένα πεδίο από όσα επιθυμούσε το Μαξίμου να λάβει “επιείκεια”, ει μη μόνον, ίσως, στο θέμα των “κόκκινων δανείων”, για τα οποία άλλωστε είχε στρώσει πρώτος το έδαφος, ο Francois Hollande.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, συμμερίστηκε, κατά τις κυβερνητικές πηγές, τον προβληματισμό του Αλέξη Τσίπρα για τις “οικονομικές και κοινωνικές αντανακλάσεις” που θα έχει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας εάν τα όρια κυμανθούν κοντά σε αυτά που προτείνουν οι Θεσμοί αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

Ο Moscovici, σε εμφανώς φιλικό κλίμα και διάθεση, “στρίμωξε” την κυβέρνηση ζητώντας την εδώ και τώρα επίλυση των ανοιχτών της θεμάτων προκειμένου να έχουν τελειώσει όλα έως το Eurogroup της Δευτέρας.

Εάν επιθυμεί η Αθήνα να λάβει την εκκρεμούσα δόση που της αναλογεί, τότε άπαντα τα προαπαιτούμενα πρέπει να έχουν πληρωθεί, διαμήνυσε ο Moscovici, ο οποίος, σκόντο δεν έκανε ούτε σε ό,τι αφορά την υπόθεση του χρέους.

Στη σχετική αναφορά του μάλιστα εξερχόμενος του Μαξίμου, τοποθέτησε τη σχετική συζήτηση οπωσδήποτε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παραδέχθηκε πάντως ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί … στον καιρό του.

Schulz για προσφυγικό

Στον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου πάντως, ο οποίος βρίσκεται ήδη από χθες το βράδυ στην Αθήνα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω των προσφυγικών ροών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει να μεταφέρει απερίφραστα στην Ε.Ε γενικώς το Βερολίνο, ειδικώς, τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στόχος είναι – προφανώς- να “διορθωθεί” το γερμανικό “nein” για την επίδειξη “δημοσιονομικής επιείκειας” στην Αθήνα ένεκα προσφυγικού.

Κατά τα λοιπά, το πρόγραμμα του κ. Schulz σήμερα, είναι πυκνό:

Στις 09:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρξει συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ακολούθως, στις 10:30 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μετά το πέρας αυτής θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις.

Στις 11:30 ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Ξυδάκη και τον Αναπληρωτή υπουργού για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα θα επισκεφτούν το κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Στο συγκεκριμένο χώρο θα γίνει και μια μικρή εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών. Αμέσως μετά ο Schulz θα επισκεφθεί το κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό συνοδευόμενος, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Ιωάννη Μουζάλα.

Ο Kerry έρχεται

Μετά την “παρέλαση” Ευρωπαίων αξιωματούχων, το “παρών” εν Ελλάδι δίνει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών John Kerry, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί στήριξη στο θέμα του χρέους, όπερ διαφάνηκε και από τις επαφές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ενώ – σύμφωνα με το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει ο αμερικανός ΥΠΕΞ στον ίδιο τον πρωθυπουργό- ζητήματα Ενέργειας, είναι υψηλά στη λίστα της αμερικανικής ατζέντας.

Ν.Ζορμπά
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top