Οικονομία

Έφτασε η ώρα των μπαταχτσήδων

Εδώ σε θέλω κάβουρα… που λέει και ο λαός. 
Με τις καθαρίστριες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ καλά τα βολέψανε. Μια διάταξη και καθαρίσανε…

Με τους απατεώνες κρατικούς υπαλλήλους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ επίσης εύκολα με άλλη διαταξούλα…

Τους φυλακισμένους απατεώνες οπαδούς τους βόλεψε ο Παρασκευόπουλος.

Οι μπαταχτσήδες όμως βγάζουν ή ρίχνουν κυβέρνηση. 

Δεν είναι έτσι απλά…

Οι μπαταχτσήδες όλων των μεγεθών από τον καθημερινό αγρότη μέχρι τον “επενδυτή” τύπου Λαυρεντιάδη και Ψωμιάδη, οι επαγγελματίες θαλασσοδανειολήπτες όλων των κατηγοριών και όλων των εποχών, μαζί με τους τζογαδόρους και τους τοκογλύφους της ελεύθερης αγοράς δεν είναι απλό κύκλωμα στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο νταβατζήδες.

Είναι κόμμα. Είναι πολιτική δύναμη. Είναι αντιπολίτευση ή συμπολίτευση ανάλογα με το ρεύμα ή με την φθορά της εκάστοτε κυβέρνησης. Και συνεννοούνται με τα κόμματα με ειδικό λεξιλόγιο και “κωδικούς” πολιτικού λαϊκισμού.

Είναι το ανίατο τσιμπούρι που χρησιμοποιήθηκε και από το Τραπεζικό σύστημα στην προσπάθεια περιφρούρησης και συντήρησης του πελατειακού συστήματος. Με το αζημίωτο βέβαια…

Αισθητά εμφανίσθηκε κατά την χούντα, στην επαρχία, όταν ο Παπαδόπουλος αναζητώντας και λαϊκά ερείσματα χάριζε αγροτικά δάνεια και μοίραζε τα άθλια πουλιά-εμβλήματα στα Δημαρχεία και στους συνεταιρισμούς…

Στα μέσα της μεταπολίτευσης μεταβλήθηκε σε “κίνημα” αρχικά στο ΠΑΣΟΚ με την μορφή προβληματικών επιχειρήσεων που προσκολλήθηκαν στις 30-35 πραγματικά προβληματικές (που όμως είχαν περιθώριο να εξυγιανθούν) και ανέβασαν τον αριθμό σε 43 ενώ άλλες 20-25 διασώθηκαν (μέχρι το 1995) με “διάφανα” θαλασσοδάνεια.

Από εκεί και πέρα έγινε καθεστώς βγάζοντας “κινήσεις” όπως η γνωστή του “δεν πληρώνω”… Και πολιτικούς προστάτες που ψηφίσθηκαν για να αδράξουν ένα υπουργείο (όπως και έγινε και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ή ένα πόστο στα λεγόμενα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες μαζί με τους επίορκους και “μαγαζάτορες μεσολαβητές” κρατικούς υπαλλήλους υπουργείων έχουν μεταξύ τους “σύμφωνο μη επιθέσεων” και όλοι μαζί συμμαχίες με επαγγελματίες δανειολήπτες, εργατοπατέρες, αφισοκολλητές και άλλα τρωκτικά που μπορούν είτε να βγάλουν είτε να ρίξουν κυβερνήσεις.

Οι “συμμαχίες” αυτές γδέρνουν αλύπητα υπουργούς, υπουργεία, Τράπεζες και πρωθυπουργούς εμφανιζόμενοι ως λαϊκά κινήματα ανάμεσα στην μεσαία τάξη στην οποία έχουν εισχωρήσει για να καμουφλάρονται καλύτερα.

Το “κόμμα” των μπαταχτσήδων σχηματοποίησε στην μεταπολίτευση τον κύκλο του (θυμάστε ασφαλώς και εκείνο το “Τσοβόλα δώστα όλα… που πλήρωσε πολιτικά μόνο ο φουκαράς ο Τσοβόλας χωρίς να φταίει και απόλυτα η πολιτική του) και επειδή δεν έχει ούτε ιδεολογία, ούτε πιστεύω, ούτε Θεό, ούτε δαίμονα… προσκολλήθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ…

“Βασανισμένος λαός” σου λέει είμαστε… και αν δεν πάμε στους αριστερούς που θα πάμε.

Βολεύτηκε έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ορδές των κατ’ επάγγελμα απατεώνων αλλά τώρα έφτασε η ώρα να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά… και τα κάστανα λέγονται κόκκινα δάνεια, πρώτες κατοικίες, ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρόστιμα και παρόμοια…

Οι δε “δικαιούχοι” των ρυθμίσεων λέγονται λαός που δικαιούται το σπιτάκι του, την ρύθμιση στο δανειάκι του και την περαιωσούλα του…

Τη δικαιούται όμως και ο πραγματικά ανυποψίαστος άνεργος και όντως συντετριμμένος της μεσαίας τάξης που αν είχε λεφτά θα συνέχιζε να πληρώνει γνωρίζοντας πως αναπνέει τον ίδιο αέρα με τους επαγγελματίες απατεώνες.

Άντε όμως εσύ να τους ξεχωρίσεις. Προσπάθησε να φτιάξεις την ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά. Βρες την χρυσή τομή αφού και ως ΣΥΡΙΖΑ με την πρώτη φορά αριστερά και τα άλλα κομπογιαννίτικα τα είχες τσουβαλιάσει για να γραπώσεις την κυβέρνηση και έταζες τα πάντα στους πάντες.

Η ώρα όμως και των μπαταχτσήδων έφτασε. Και χτυπάει την πόρτα λέγοντας στο κράτος-πατερούλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αγώνας… τώρα δικαιώνεται. Και αυτό σημαίνει ότι αν ο Τσίπρας δεν βρει τρόπο να τους δικαιώσει… θα πρέπει να βρει τρόπο να αλλάξει την πολιτική και κομματική του προβιά. Γιατί οι μπαταχτσήδες ως ψηφοφόροι είναι λύκοι…

Πόσους όμως επαγγελματίες μπαταχτσήδες διαθέτει ο τόπος;

Η απάντηση είναι δύσκολη και ας μην είμαστε αφελείς. Μπορεί να δοθεί για οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη αλλά όχι για την Ελλάδα.

Γιατί στην Ελλάδα το ίδιο το κράτος είναι επαγγελματίας μπαταχτσής. 

Αν δεν ήταν δεν θα είχαμε περάσει την κρίση που περνάμε. Την κρίση που δεν έχει καμία σχέση με αυτή άλλων χωρών της Ευρώπης. Από τον Βορά έως τον Νότο.

Γ.Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Popular

To Top