Politics

Le Monde: Στην τρίτη ψηφοφορία υποψήφια η Δαμανάκη

damanaki samaras

Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι στις Βρυξέλλες δεν επικρατεί πανικός για το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ “προβλέπει” ότι -παρα τις δηλώσεις για το αντίθετο- θα αλλάξει η υποψηφιότητα στην τρίτη διαδικασία, με ένα πρόσωπο προσφιλές στη ΔΗΜΑΡ.

Το ΕΠΤΑΗΜΕΡΕΣ από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα του Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας είχε επισημάνει με το άρθρο «Σενάριο για “ελιγμό” Σαμαρά-Βενιζέλου με Κεντροαριστερό υποψήφιο» ότι είναι μία κομματική επιλογή (αντιπρόεδρος της ΝΔ) η οποία δύσκολα θα “περπατούσε” και τόνιζε ότι πολλοί κρατούν το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη στην άκρη του μυαλού τους ως πιθανή κετροαριστερή “λύση” για την τρίτη ψηφοφορία προκειμένου να “απελευθερωθούν” ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ λόγω του συμβολισμούτης συγκεκριμένης υποψηφιότητας (γενιά του Πολυτεχνείου) αλλά και της κοινής “προσωπικής” και πολιτικής πορείας που έχουν με την Ελληνίδα πρώην Επίτροπο.

Με άρθρο υπό τον τίτλο «Η ΕΕ θέλει να αποφύγει την άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία στην Ελλάδα», η εφημερίδα «Le Monde» αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις από ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ως πιθανό ο Αντώνης Σαμαράς να έχει «έναν άσσο κρυμμένο στο μανίκι του και να προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας, μετά τον δεύτερο γύρο, νέο υποψήφιο, που θα ικανοποιεί τουλάχιστοντη ΔΗΜΑΡ. Το πρόσωπο αυτό μάλιστα, που ακούγεται για την τρίτη εκλογή, είναι η πρώην Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη».

«Η Ευρώπη έχει εκ νέου στραμμένα τα βλέμματα στην Ελλάδα» αναφέρει η συντάκτρια, προσθέτοντας πως, σήμερα, παραμονή του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής, παρατηρούνται «πυρετός στις αγορές, και βουτιά στο χρηματιστήριο της Αθήνας».

«Πρόκειται για υψηλού κινδύνου εκλογή» αναφέρει και παραθέτει τη διαδικασία, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με νικητή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «επικρατεί ήδη προεκλογικό κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι νιώθει έτοιμος να πάρει τα ηνία της χώρας και υπόσχεται την έξοδο από τα μνημόνια, αυτά τα μεγάλα προγράμματα, που οργανώνουν τις επιβεβλημένες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έναντι πιστώσεων 240 δισ ευρώ από το 2010».

Η αρθρογράφος υπενθυμίζει συνοπτικά τις υποσχέσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. «Αύξηση του ελάχιστου μισθού, ειδική διευθέτηση για τα ιδιωτικά χρέη στις τράπεζες, ακύρωση των σχεδόν δύο τρίτων του δημόσιου χρέους και αύξηση των κρατικών δαπανών. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους που τέθηκαν από τους πιστωτές στην Ελλάδα» λέει.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι «οι Βρυξέλλες δεν δίστασαν να παρέμβουν στιςδιαπραγματεύσεις», αναφέροντας τις δηλώσεις Γιούνκερ περί «οικείων πρόσωπων στην εξουσία», αλλά και την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα, στο πρόγραμμα της οποίας δεν συμπεριελήφθη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς και τις δηλώσεις του ότι «η ιδέα μη εξόφλησης του χρέους ισοδυναμεί με αυτοκτονία».

Ωστόσο, η συντάκτρια αναφέρει πως «για τις Βρυξέλλες οι κίνδυνοι είναι σχετικοί και δεν υπάρχει πανικός» σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι -όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα- κατ΄αρχήν ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος του και θα υποχρεωθεί πιθανότατα σε συγκυβέρνηση. Δεύτερον και, σύμφωνα με έγκυρη πηγή της συντάκτριας από τις Βρυξέλλες, η σημερινή οικονομική κατάσταση ουδεμία σχέση έχει με εκείνη πριν δύο χρόνια «και πλέον δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

πηγή

Popular

To Top