Οικονομία

Η Τρόικα ακύρωσε το ταξίδι στην Αθήνα! Aρθρο-σοκ του Spiegel

Νέο ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση από την ακύρωση των εμφανίσεων στην Αθήνα δύο κορυφαίων στελεχών της Τρόικας: Tων κ.κ Klaus Masuch και Rishi Goyal.

Αμφότεροι ήταν επρόκειτο να παραστούν στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα για την Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας.

Το Μαξίμου είναι πλέον πανικόβλητο καθώς η επιμονή των δανειστών για καθαρές λύσεις δεν επιτρέπει σε καμμία περίπτωση μια οριστική συμφωνία. Στο μεταξύ από τα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε τα δόντια του και τις προθέσεις του απέναντι σε οποιαδήποτε κυβερνητική συμφωνία με την Τρόικα.

-Μπορεί τα σκυλιά να ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά», διεμήνυσε, από τα Ιωάννινα, Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και της τρόικας, τονίζοντας ότι «σε μια παρατεταμένη επίδειξη απάνθρωπης αδιαφορίας, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την ανθρωπιστική, την κοινωνική, την εθνική καταστροφή που προκαλούν».

Η σκληρή θέση των δανειστών επιβεβαιώνεται από πηγές στην Ουάσιγκτον που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις ειδικά στο ΦΠΑ, αλλά και από δηλώσεις του κ. Σόιμπλε την Κυριακή που αναφέρουν ρητά ότι θα προηγηθεί η συμφωνία των άλλων αποφάσεων.

Στο μεταξύ το περιοδικό Spiegel σκιαγραφεί τις αδυναμίες της Ελλάδας ενόψει της λήξης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων, επισημαίνοντας ότι η χώρα εμφανίζεται ανέτοιμη να βασιστεί στις δικές τις δυνάμεις. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η αντίδραση των χρηματαγορών στην πρόσφατη εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά ότι «τελειώνει η εποχή των μνημονίων», που συνοδεύτηκε από ραγδαία άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας.

Το γερμανικό περιοδικό επιλέγει τον γλαφυρό τίτλο «ο ασθενής παίρνει μόνος του εξιτήριο και σημειώνει: «Είναι σαν ένας ασθενής να έχει επιβιώσει στη μονάδα εντατικής θεραπείας και θέλει αμέσως μετά να δώσει εξιτήριο στον εαυτό του, σχολιάζει ένας υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος: Η υποτροπή είναι προδιαγεγραμμένη, ο κόπος που θα καταβληθεί στη συνέχεια για την αποθεραπεία θα είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με το αν έμενε ο ασθενής στο νοσοκομείο και άφηνε τη διαδικασία ανάρρωσης να εξελιχθεί με ηρεμία». Το Spiegel υπογραμμίζει την ατυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων τρόικας-ελληνικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, αναφέροντας ότι η τρόικα θεωρεί ότι η χώρα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Το δημοσίευμα ασκεί κριτική στην ελληνική πλευρά υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, «οι οποίες υλοποίησαν υποδειγματικά τους όρους που είχαν τεθεί, οι Έλληνες μένουν ανέκαθεν πίσω στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να κάνουν και πάλι ανταγωνιστική τη χώρα».

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, παρά τη μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για πρώτη φορά από το 2007 και την ελαφρά μείωση της ανεργίας, «σε άλλους τομείς κυριαρχεί, παρά τη μαζική ευρωπαϊκή αναπτυξιακή βοήθεια, η παλιά τσαπατσουλιά». Όπως επισημαίνεται, εξακολουθεί να λείπει ένα αξιόπιστο εθνικό κτηματολόγιο. «Η ΕΕ έστειλε ολλανδούς ειδικούς προκειμένου να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός αντίστοιχου συστήματος. Στην αρχή της χρονιάς προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός, ο οποίος απλά ακυρώθηκε στη συνέχεια από τους Έλληνες». Σοβαρές υστερήσεις καταγράφει το δημοσίευμα και στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Όπως σημειώνει, σε αυτόν τον τομέα «προσφέρουν αναπτυξιακή βοήθεια Φιλανδοί, οι οποίοι εκπαίδευσαν 700 υπαλλήλους. (…) Ωστόσο, όπως συμβαίνει τόσο συχνά, στην πράξη δεν υπάρχει πρόοδος. (…) Οι αλλαγές είναι κοπιαστικές και γίνονται στην καλύτερη περίπτωση υπό ισχυρή διεθνή πίεση».

«Το χωριό που μοιράζεται τα πάντα»

Αφιέρωμα στην Ιερισσό της Χαλκιδικής με αφορμή τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στην περιοχή από την καναδική εταιρεία Eldorado Gold δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel. Το δημοσίευμα περιγράφει πως η μάχη των κατοίκων κατά της εξόρυξης «άλλαξε τη ζωή» των ανθρώπων της Ιερισσού, φέρνοντάς τους πιο κοντά και τονώνοντας το αίσθημα συλλογικότητας μεταξύ τους. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για «το χωριό που μοιράζεται τα πάντα» και επισημαίνει: «(…) Στον τόπο καταγωγής του Αριστοτέλη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να δείξει ότι είναι σε θέση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη χώρα του που αντιμετωπίζει κρίση. ‘Κανείς δεν σκέφτηκε τους ανθρώπους΄», λέει η 67χρονη Ειρήνη Μάρκου, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Φίλοι του Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας ότι «εκείνους τους ενδιαφέρουν τα χρήματά τους, εμάς η ζωή μας».

Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle

Popular

To Top