Διεθνείς Σχέσεις

Διαφθορά στις χώρες ASEAN: είδος προς εξαφάνιση?

Την τελευταία εβδομάδα, ο Xi Jinping κατάφερε να πείσει κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής CEO της APEC, τις χώρες APEC να συμφωνήσουν στην δημιουργία ενός δικτύου έναντι στην διαφθορά.

Η κίνηση αυτή έρχεται σαν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας του Κινέζους προέδρου να εξαλείψει την διαφθορά σε όλα τα πολιτικά επίπεδα της χώρας. Ανεξάρτητα από κάποιες ανησυχίες σχετικά με το πως θα λειτουργήσει ένα τέτοιο δίκτυο, δεδομένου ότι πολλές χώρες- μέλη δεν έχουν διμερής συμφωνίες για έκδοση εγκληματιών, είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα για μια ομάδα χωρών, της οποίας πολλά μέλη έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαφθοράς σε όλα τα στρώματα του δημόσιου τομέα.

Μάλιστα, η ανάγκη για εξάλειψη της κουλτούρας της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης έχει γίνει από τις κύριες προτεραιότητες για τα περισσότερα μέλη του ASEAN, μιας και έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα σημεία κωλύματος για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη ξένη επένδυση για πολλές χώρες. Δεδομένου ότι η εφαρμογή μέτρων έναντι της διαφθοράς έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με το απερχόμενο AEC, και την ανάπτυξη ανερχόμενων αγορών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τις κυβερνήσεις του ASEAN να ενισχύσουν την δράση τους έναντι στην διαφθορά.

Ωστόσο, παραμένει μια σημαντική πρόκληση, μιας και σε πολλές χώρες η διαφθορά δεν είναι απλά ένας τρόπος για να ενισχύσουν τον πολύ χαμηλό μισθό τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά είναι και μια κουλτούρα που είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία. Και αυτό χωρίς να λάβουμε υπόψιν ότι σε κάποιες από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς, είναι αυτοί με τις υψηλότερες θέσεις στην κυβέρνηση που είναι και οι πιο διεφθαρμένοι. Ο Xi Jinping δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε δημόσιους υπάλληλους υψηλής και χαμηλής κατάταξης στην μάχη του ενάντια στην διαφθορά, αυτό όμως δεν ισχύει σε άλλες χώρες.

Ως αποτέλεσμα, αν και οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη για ουσιώδης ενέργειες και θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές και τοπικό επίπεδο, συμφωνίες σαν το δίκτυο έναντι τις διαφθοράς του APEC ενισχύουν το προφίλ του προβλήματος και ορίζουν ένα σημείο αναφοράς για εθνικές κυβερνήσεις, αλλά δεν είναι αρκετό. Αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι πολύπλευρες ενέργειες σε βασικά επίπεδα, η αύξηση τον μισθών για δημόσιους υπάλληλους με πολύ χαμηλούς μισθούς, η ενδυνάμωση τον ανεξάρτητων ελέγχων, η αυτοματοποίηση διαδικασιών, η προστασία πληροφοριοδοτών, μεταξύ άλλων.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να αλλαχθεί η κουλτούρα γύρω από την διαφθορά, από την ενσωμάτωση αρχών ηθικής και ακεραιότητας στα σχολικά μαθήματα έως ειδική εκπαίδευση και εργαστήρια για υψηλά στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Αν υπάρχει ελπίδα να αλλάξει η κουλτούρα της διαφθοράς σε πολλές χώρες του ASEAN, είναι κρίσιμο να αλλαχθεί πρώτα από όλα η νοοτροπία τον ανθρώπων.

Lauren Skarkou

Πηγή: //politicuseu.blogspot.gr/

Popular

To Top