Διεθνείς Σχέσεις

Η επανάσταση της Ομπρέλας και η αντίδραση της Κίνας

Κάπου ανάμεσα στον πόλεμο κατά του ISIS, την εξάπλωση του Εμπόλα και τον γάμο του George Clooney, μία από τις ειδήσεις που έχουν κυριαρχίσει τα διεθνή μέσα τον τελευταίο μήνα είναι και οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Κάτι που ξεκίνησε ως αντίδραση κατά την απόφαση να εγκρίνονται από την έδρα του Κόμματος στο Πεκίνο, αντί μιας δημοκρατικής πορείας προς εκλογή, οι υποψήφιοι για την θέση του Διοικητή του Χόνγκ Κονγ από το 2017, έχει εξελιχθεί σε μία ευρύτερη αντίδραση κατά του τρόπου διοίκησης της πρώην Βρετανικής αποικίας.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Το Χoνγκ Koνγκ υπήρξε Βρετανική αποκία μέχρι και το 1997, όταν με βάση την απόφαση την Σίνο-Βρετανική Κοινή Διακύρηξη που υπογράφθηκε το 1984, ανεξαρτοποιήθηκε και έγινε Ειδική Διοικητική Περιοχή της Κίνας. Με βάση την Σίνο-Βρετανική Κοινή Διακύρηξη, το Χονγκ Κονγκ υποκειται στην αρχή “μία χώρα, δύο συστήματα” όπου το νομικό και αστικό καθεστώς είναι υπόλογα στους πολίτες. Επίσης, η Κοινή Διακύρηξη προβλέπει ότι ο Διοικητής του Χονγκ Κονγκ κυρήσεται από την Κίνα, με βάση την εκλογή των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.

Όταν ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου ότι οι υποψήφιοι για την θέση του Διοικητή του Χονγκ Κονγκ από το 2017 και μετά θα επιλέγονται από το Πεκίνο, υπήρξαν βαριές αντιδράσεις από τους πολίτες του Χόνγκ Κόνγκ που βλέπουν αυτή την ενέργεια ως ένα τρόπο να επεκτείνει το Πεκίνο τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ. Μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων, ο κυβερνήτης του Χόνγκ Κόνγκ δέχθηκε επίσημο διάλογο με τους διαδηλωτές στις 21 Οκτωβρίου.

Σε μία εποχή που έχει στραφεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ευρώπη προς την Κίνα όμως, εξίσου ενδιαφέρον με το αποτέλεσμα των διαδηλώσεων, είναι το τι δείχνει όλο αυτό για το μέλλον του Κινέζικου πολιτικού περιβάλλοντος.

Από την μία πλευρά, βλέπουμε ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν επειδή η Κίνα κατά πολλούς “δεν κράτησε τις υποσχέσεις” που έδωσε στην Σίνο-Βρετανική Κοινή Διακύρηξη στην προσπάθεια για περισσότερο έλεγχο του Χονγκ Κονγκ. Αστυνομική βία, συνεχείς αναφορές της Κίνας κατά λεγόμενες ξένες επιρροές στις διαδηλώσεις και το αναμενόμενο βέτο στα Κινέζικα ΜΜΕ σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που στιγμάτισαν την αντίδραση της Κίνας κατά την διάρκεια της “επανάστασης της ομπρέλας” όπως έχει ονομαστεί. Κάποιος μπορεί να ερωτηθεί που το καινούριο;

Και όμως, αρκετά στοιχεία κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων δείχνουν το αντίθετο. Οι διαδηλώσεις έχουν διαρκέσει εώς τώρα πάνω από τρεις βδομάδες και εκτός κάποιων περιστατικών βίας οι διαδηλωτές έχουν αφεθεί σχετικά ελεύθεροι, παρά τις δυσκολίες που προκαλούν στην κυκλοφορία και την κανονική λειτουργία του οικονομικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ. Τα διεθνή μέσα έχουν και είχαν καθ’ όλη την διάρκεια των διαδηλώσεων ελεύθερη πρόσβαση στα δρόμενα και στους διαδηλωτέw. Και το πιο σημαντικό, ίσως, είναι οι ομιλίες που έγιναν μεταξύ των αρχών του Χονγκ Κονγκ και των διαδηλωτών. Αν και δεν υπήρξαν ουσιαστικοί συμβιβασμοί από τις αρχές, και μόνο η αναγνώρισή τους και ο διάλογος μαζί τους είναι κάτι που δείχνει ότι το Χονγκ Κονγκ, και η Κίνα, θέλουν να διατηρήσουν την φιλελεύθερη και δημοκρατική όψη του Χονγκ Κονγ, ανεξάρτητα από τις κινήσεις προς περισότερρο έλεγχο από το Πεκίνο.

Η μέρα ίσως να μην έχει έρθει ακόμα που μπορούμε να μιλάμε για μια πιο δημοκρατική ή ελεύθερη Κίνα, ή ακόμα και για ελευθερία έκφρασης και των μέσων.

Αλλά αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από όλο αυτό είναι ότι αν και το Χονγκ Κονγκ αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση και σαφώς δεν μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Κίνα, η προσοχή που έχει δοθεί στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων και η επικοινωνία με τους διαδηλωτές δείχνει ίσως μία νέα εποχή για τον τρόπο που το Κόμμα αντιμετωπίζει τον λαό και τέτοιου είδους κρίσεις με περισσότερη διαφάνεια και ανεχτικότητητα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα συνεχίσει αυτή η πορεία ή αν τελικά όταν στραφούν τα διεθνή μάτια στην νεότερη είδηση, θα σβήσει σιγά σιγά η φλόγα των διαδηλώσεων και μαζί τους η ελπίδα για μια πιο δημοκρατική πορεία στο Χονγκ Κονγκ και την ευρύτερη Κίνα.

Κείμενο Lauren Skarkou

Popular

To Top