Politics

Κάντο όπως ο Καραμανλής

Η ιστορία μοιάζει κυκλική λένε πολλοί, βλέποντας τα γεγονότα να μοιάζουν εκπληκτικά μεταξύ τους, όσο κι αν οι ιστορικοί δεν συμφωνούν. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως ισχύει και με την περίπτωση των πολιτικών μας καιρών που μοιάζουν με την προεκλογική περίοδο του 2009.Το 2009 ο Κ. Καραμανλής δεχόταν αφόρητες πιέσεις μετά τις Ευρωεκλογές για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με αφορμή την μη ύπαρξη πλειοψηφίας για την προεδρική εκλογή που ερχόταν. Η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν ισχνή ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Καραμανλής, αποφασίζει να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ότι δηλαδή λεφτά δεν υπάρχουν, ότι πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα προσαρμογής βάσει των οικονομικών συνθηκών που δεν ήταν καλές εκείνη την περίοδο και ότι χρειάζεται σταθερότητα η χώρα.

Αντιθέτως ο Γ. Παπανδρέου έταξε τα πάντα, παρουσίασε ένα πρόγραμμα άλλης εποχής που σίγουρα εκείνη την περίοδο έμοιαζε ελκυστικό, ειδικά για τους ανέργους και τους δημοσίους υπαλλήλους. Το περιβόητο “λεφτά υπάρχουν” έμεινε χαραγμένο στην ελληνική ιστορία της υποσχεσιολογίας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα. Η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει δημοσκοπική καθίζηση, την ώρα που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εμφανίζεται έτοιμος να κυβερνήσει. Με αφορμή την εκλογή ΠτΔ, όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση θα συρθεί σε εκλογές αφού δεν έχουν προκύψει οι αριθμοί των βουλευτών που χρειάζονται. Ο στόχος είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει, το ΔΝΤ και το Μνημόνιο δεν θα υπάρχουν και η πολιτική κατάσταση θα έχει διαφοροποιηθεί.

Η πραγματικότητα βεβαίως είναι τελείως διαφορετική. Με πολιτικές κορώνες που φτάνουν σε σημεία εκφοβισμού και τις αγορές να προβλέπουν καθίζηση της ελληνικής οικονομίας μετά από τις εκλογές, τα πράγματα οδεύουν σε επικίνδυνη ρότα.

Όχι μόνο λοιπόν δεν είναι ευεργετικός ο χρόνος μέχρι τις εκλογές αλλά αντιθέτως εξαιρετικά επιζήμιος για την κυβέρνηση η οποία θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να δανείζεται ακόμα από τις αγορές με τους ρυθμούς που ανεβαίνουν τα spreads και η αβεβαιότητα των επενδυτών.

Και κάπου εδώ μπαίνει το ερώτημα: Τι μπορεί να γίνει ή τι θα μπορούσε να γίνει; Ο Καραμανλής το 2009 προκειμένου να μην βρεθεί η χώρα σε κατάσταση εκλογολογίας για μισό χρόνο, κάτι που καταστρέφει την οικονομία όπως φαίνεται και σήμερα, έκανε άμεσα εκλογές για να δημιουργηθεί σύντομα η νέα κατάσταση που διαφαινόταν ότι θα συνέβαινε λίγους μήνες μετά. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση μας. Εάν η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να μαζέψει τις απαιτούμενες ψήφους -πράγμα βέβαιο απ’ ο,τι φαίνεται- δεν πρέπει να καθυστερεί την διενέργεια εκλογών. Είναι χρέος του Πρωθυπουργού να διαφυλάξει τη σταθερότητα της χώρας, κάτι που προσπάθησε με την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν πέτυχε όπως φαίνεται από τα οικονομικά στοιχεία εμπιστοσύνης των αγορών.

Ακόμα κι αν οι εκλογές σημαίνουν επικράτηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι προτιμότερο κάτι τέτοιο να προέλθει υπό συνθήκες ήπιας οικονομικής κατάστασης μέσα σε διεθνή μηχανισμό χρηματοδότησης κι όχι με τα spreads σε δυσθεώρητα επίπεδα και την Ελλάδα στο κέντρο του κυκλώνα των αγορών.
 Διεθνολογος

Popular

To Top