Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος
Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών δημοσκοπικών εταιρειών, καταγράφεται θετική ψήφος προς κόμμα της αντιπολίτευσης. Το μέχρι χθες δεδομένο ότι η “αντιπολίτευση κερδίζει επειδή ο λαός καταψηφίζει την κυβέρνηση” δηλαδή κυριαρχούσε η “αρνητική ψήφος”, ανατρέπεται και μετατρέπεται σε σχεδόν απόλυτα θετική ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κομβικό σημείο αυτής της αλλαγής ήταν η εμφάνιση του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ και η συνακόλουθη αδυναμία της κυβέρνησης να αντιπαρατεθεί απέναντι σε ένα πρόγραμμα του οποίου ” η διαφορετικότητα δημιούργησε όχι προσδοκίες, αλλά την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στην ελληνική κοινωνία”.
Η παγίωση της διαφοράς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κινείται στο επίπεδο των έξι μονάδων και πάνω ( φτάνει και μέχρι τις δέκα μονάδες),δεν δείχνει ότι να ανατραπεί. Στελέχη του κόμματος τα οποία μελετούν τις δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι ” η διαφορά σήμερα υπερβαίνει τις οκτώ μονάδες και αν η εικόνα αυτή συνεχίζεται να αποτυπώνεται τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά”. Τι σημαίνει αυτό;
Η προοπτική της αυτοδυναμίας, η οποία μέχρι “χθες” φάνταζε αδύνατη, τώρα πλέον είναι αρκετά πιθανή. Και αυτό γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει ποσοστό περί το 33%-34% και το αθροιστικό υπόλοιπο των εκτός Βουλής κομμάτων υπερβαίνει το 10%, τότε οι έδρες που θα κερδίσει θα υπερβαίνουν έστω οριακά τις 151, επιτρέποντάς του να διαθέτει την πολυθρύλητη αυτοδυναμία. Ασκήσεις επί χάρτου θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Ενδεχομένως ναι, αν απλά έβλεπε και διάβαζε αριθμούς. Όμως η μετά Θεσσαλονίκη παρουσία του κόμματος, με τις προγραμματικές δηλώσεις που παρουσίασε, δείχνει ότι βρίσκει ανταπόκριση και σε στρώματα ψηφοφόρων τα οποία “μέχρι χθες”, αντιμετώπιζαν με καχυποψία τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεργάτες του Α. Τσίπρα εκτιμούν ότι ” δεν ήταν ο ΕΝΦΙΑ που έδωσε τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση, αλλά η πεποίθηση που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, πως απαιτείται πλέον μια συνολική ανατροπή στη χώρα”, εκτίμηση που επιβεβαιώνεται σύμφωνα και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Στελέχη του κόμματος τα οποία παρακολουθούν τις προσπάθειες θεσμικών και κυρίως εξωθεσμικών κέντρων να διαμορφώσουν κλίμα “τύπου Λ. Παπαδήμου” επισημαίνουν ότι “το ξαναζεσταμένο φαγητό δεν προσφέρεται σε χρυσά πιάτα”, υπονοώντας σαφώς ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε κοινοβουλευτική κρίση, η οποία θα συμπαρασύρει και τον ΠτΔ του οποίου η θητεία λήγει. “Ποιος λοιπόν θα αναλάβει αυτό το βάρος διακινδυνεύοντας , να οδηγήσει τη χώρα όχι απλά σε κυβερνητική αλλά σε πολιτική κρίση?” Το ερώτημα πρωτίστως απευθύνεται στους δύο κυβερνητικούς εταίρους και στα “συμφέροντα” που στοιχίζονται πίσω από αυτήν.
Κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος διατυπώνουν την άποψη ότι ” οι εκλογές όσο και αν τις απεύχονται στην κυβέρνηση είναι προ των πυλών”, στηρίζοντας την άποψη αυτή σε δύο κρίσιμους τομείς: ο πρώτος το νέο μνημόνιο που έρχεται και ο δεύτερος ότι ο προϋπολογισμός όχι μόνο είναι στον αέρα αλλά κινδυνεύει και να μην εγκριθεί από τους εταίρους. Άρα οι κινήσεις της κυβέρνησης περιορίζονται δραματικά, “οι λεονταρισμοί Σαμαρά δεν πείθουν ούτε το υγιές κομμάτι της Ν.Δ” ενώ η εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ ” παραπέμπει σε κόμμα που τελεί υπο διάλυση”.
Με το βλέμμα λοιπόν στην “επόμενη μέρα”, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση, με μια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με το παρελθόν: “Θα παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, είμαστε η δύναμη σταθερότητας, και κυρίως είμαστε η πολιτική δύναμη που θα υλοποιήσει τη μεγάλη ανατροπή”. Απάντηση σε όσους πιπιλίζουν την καραμέλα ότι “υπόσχεται τα πάντα σε όλους” και κυρίως σε όσους “πιστεύουν ότι με παλιά όπλα μπορούν να ανατρέψουν τις εξελίξεις”.