Politics

Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν όπως ο μέσος Ελληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε.

2,5 πλανήτες για την Ελλάδα της κρίσης

 2,5 πλανήτες για την Ελλάδα της κρίσης

Αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Ελληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της WWF η οποία περιλαμβάνεται στον «Ζωντανό Πλανήτη 2014», την 10η έκδοση της έκθεσης–ορόσημο της οργάνωσης για την κατάσταση της «υγείας» της Γης.

Η Ελλάδα της κρίσης και της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου, βρίσκεται πάντως κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,6 πλανήτες. Το «οικολογικό αποτύπωμα» της ΕΕ των 27 είναι εξάλλου κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε να αντέξει η Γη και πολύ πάνω από τα όρια των φυσικών πόρων του πλανήτη μας.

Ο «Ζωντανός Πλανήτης» συντάσσεται κάθε δύο χρόνια από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Aποτυπώματος (Global Footprint Network). Το «οικολογικό αποτύπωμα», ένας από τους δείκτες υγείας του πλανήτη μας που έχει καθιερωθεί από τη συγκεκριμένη έκθεση και αντιστοιχεί ουσιαστικά στις απαιτήσεις μας σε φυσικούς πόρους.

Αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη υιοθετούσαν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, τότε η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν 2,6 πλανήτες για να υποστηρίξει τις ανάγκες της σε φυσικούς πόρους.

«Το οικολογικό αποτύπωμα της Ευρώπης είναι μεγάλο. Οι οικονομικές μας δραστηριότητες συμβάλλουν στην απώλεια βιοποικιλότητας και ενδιαιτημάτων, εντός αλλά και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων. Υπονομεύουμε το φυσικό κεφάλαιο που μας εξασφαλίζει την τροφή μας, τον αέρα που αναπνέουμε και το σταθερό κλίμα που χρειαζόμαστε», σημειώνει ο Τόνι Λόνγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πολιτικής του WWF.

«Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ – δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η κρίσιμη κατάσταση της βιοποικιλότητας της Γης επιβεβαιώνεται με επώδυνο τρόπο, καθώς συνολικά οι πληθυσμοί ψαριών, πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων και ερπετών έχουν μειωθεί κατά 52% από το 1970 μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα είδη του γλυκού νερού που έχουν υποστεί μια πληθυσμιακή μείωση της τάξης του 76%, διπλάσια σχεδόν από αυτήν των χερσαίων και θαλάσσιων ειδών.

Ποια η σχέση με το κλίμα;

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επηρεάζουν ήδη τη βιοποικιλότητα και τη βιοϊκανότητα της Γης, απειλώντας την ευημερία των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ασφάλεια σε τρόφιμα και πόσιμο νερό. Το ευρωπαϊκό αποτύπωμα άνθρακα ευθύνεται για το 50% περίπου του συνολικού οικολογικού αποτυπώματος της Γηραιάς Ηπείρου. Είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ηγετών στις 23 και 24 Οκτωβρίου που καλείται να καταλήξει στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους για το 2030, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εκτός αυτού, η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, το 2015 στο Παρίσι, είναι ιστορικής σημασίας. 
πηγή

Πηγή

Popular

To Top