Politics

Ο Μπάιντεν (αντιπρόεδρος ΗΠΑ) ζήτησε συγνώμη απο τον Ερντογάν-πασά επειδή είπε -δημόσια- ότι η Άγκυρα χρηματοδότησε και ενίσχυσε τους τζιχαντιστές

Απολογία Μπάιντεν στον Ερντογάν

Αποσοβήθηκε ρήξη στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά τις κατηγορίες του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ότι η Άγκυρα χρηματοδότησε και ενίσχυσε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

 Syrien - Kurden in Kobane

Η κατευναστική στάση που επέλεξε να τηρήσει ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν απέτρεψε τη δημιουργία ρήγματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ως απόρροια δηλώσεων που είχε κάνει την Πέμπτη ο αμερικανός αντιπρόεδρος και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Τζο Μπάιντεν είχε ουσιαστικά κατηγορήσει την Άγκυρα ότι λόγω της εχθρότητάς της έναντι του Προέδρου Άσαντ, ενίσχυσε με εκατομμύρια δολάρια και τόνους όπλων τους αντάρτες, πολλοί εκ των οποίων εντάχθηκαν στις τάξεις των τζιχαντιστών.
Οι επίμαχες δηλώσεις Μπάιντεν

Από την πρόσφατη συνάντηση των δυο ανδρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα ΥόρκηΑπό την πρόσφατη συνάντηση των δυο ανδρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

“Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι παλιός φίλος μου είπε `εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στη Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε τα σύνορα”, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος σε μια σφαιρική αναφορά στο πώς προέκυψε το τερατούργημα του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Συρία.
Στη συνέχεια αναρωτήθηκε τι έπραξαν χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, και τα Εμιράτα οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανατροπή του Άσαντ και σε έναν πόλεμο σουνιτών – σιιτών και στο πλαίσιο αυτό έστειλαν σε όλους όσοι πολεμούσαν τον πρόεδρο της Συρίας “εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες χιλιάδες τόνους όπλα”, ενώ “υποστήριξαν την Ελ Νούσρα, την Αλ Κάιντα, και δέχτηκαν τους τζιχαντιστές που έρχονταν από όλο τον κόσμο”.
Οργή Ερντογάν

Τουρκικά άρματα μάχης στα σύνορα με τη ΣυρίαΤουρκικά άρματα μάχης στα σύνορα με τη Συρία

Οι παραπάνω αναφορές εξόργισαν τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει τα λεγόμενα του αμερικανού αντιπροέδρου: “Οι ξένοι πολεμιστές δεν πέρασαν ποτέ από την χώρα μας στη Συρία. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Με λύπη άκουσα τις δηλώσεις αυτές. Ποτέ δεν τους είπα, ότι `εμείς κάναμε λάθος και εσείς είχατε δίκιο`. Είναι απαράδεκτο να κάνει τέτοιες δηλώσεις ο κ. Μπάιντεν. Αν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να απολογηθεί”.
Μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί ρήξη ακριβώς τη στιγμή που μετά από πολλούς δισταγμούς η Τουρκία δείχνει να αποδέχεται κάποιου είδους συμμετοχή της στον αγώνα κατά του IS, ακολούθησε, χθες, τηλεφωνική συνομιλία των δυο ανδρών, στη διάρκεια της οποίας δόθηκαν διευκρινίσεις από τον κ. Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Μπάιντεν “ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε υπόνοια ότι η Τουρκία ή άλλοι σύμμαχοι και εταίροι στην περιοχή σκόπιμα παρείχαν ή διευκόλυναν την ανάπτυξη των μελών του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων βίαιων εξτρεμιστών στη Συρία. Ο αντιπρόεδρος έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τις δεσμεύσεις και τις θυσίες που έγιναν από τους συμμάχους και τους εταίρους μας από όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της μάστιγας του IS, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας”. Η σχετική ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη σημασία που έχει να συνεργαστούν στενά η Τουρκία και οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.
πηγή

Πηγή

Popular

To Top