Politics

Τα φιλέτα που πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ, η CIA, το «παραμάγαζο» ξένων υπηρεσιών και η «Βάση» τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στη Γλυφάδα

Στήν ανάρτηση αυτή θα διαβάσετε δυό κείμενα απο το ΒΗΜΑ.

Το πρώτο γράφτηκε στις 13/7/2014 και το επόμενο χθες.

Δείτε το πρώτο

Μια ομάδα πρακτόρων φέρεται να αλωνίζει στην Ελλάδα, ενώ έχουν εντοπιστεί ήδη από τις Αρχές τέσσερα-πέντε πρόσωπα. Στην πολυσέλιδη δικογραφία φαίνεται ότι τα πρόσωπα αυτά, αλλοδαποί στην πλειονότητά τους, ζουν και δουλεύουν ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα και μεταδίδουν πληροφορίες σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιέχονται στη δικογραφία για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν μυστικά μονοπάτια της κατασκοπείας και στη χώρα μας από συμμαχικές χώρες, θυμίζοντας σε αρκετά σημεία όσα καταγγέλλουν σήμερα το Βερολίνο και ο πρώην πράκτορας Εντουαρντ Σνόουντεν για τη δράση της NSA.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι παρακολουθήσεις γίνονταν και μετά το καλοκαίρι του 2012 σε υψηλά πρόσωπα»
είπε στο «Βήμα» δικαστής που γνωρίζει. Ενδιαφέροντα ήταν τα ευρήματα από έφοδο αστυνομικών με την παρουσία εισαγγελέων σε «γιάφκα» στα νότια προάστια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί γίνονταν η υποδοχή και η αποστολή πληροφοριών και εντοπίστηκαν μηχανήματα τα οποία έδειξαν πώς λαμβάνονταν και διαβιβάζονταν πληροφορίες στο εξωτερικό. Φαίνεται λοιπόν ότι το διάστημα που δρούσαν τα μέλη του κλιμακίου της CIA στη χώρα μας μεγαλώνει. Υπάρχει η αίσθηση ότι είχε στηθεί και «παραμάγαζο» ξένων υπηρεσιών, που «πουλούσαν» πληροφορίες και σε επιχειρηματίες, οι οποίοι με το αζημίωτο τις χρησιμοποιούσαν σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Ολα βρίσκονται καταγεγραμμένα σε ατζέντες και σημειώματα, σε απόρρητες συνομιλίες μεταξύ προσώπων που δεν γνώριζαν ότι τους παρακολουθούσαν οι ελληνικές Αρχές.
Τα «φιλέτα»

Μετά το καλοκαίρι του 2012, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στήθηκε ένα λόμπι για τον επηρεασμό της αγοράς υπέρ εταιρειών με προέλευση τη Μέση Ανατολή. Με βάση πληροφορίες από την ανάκριση, είχε μπλοκαριστεί η εκχώρηση «φιλέτου» – σήμερα έχει επικυρωθεί σε ελληνική εταιρεία – το οποίο διεκδικούσαν ξένες εταιρείες. Οι συνομιλίες εντοπίστηκαν ύστερα από παρακολούθηση πρώην διπλωμάτη έπειτα από άρση απορρήτου, ο οποίος μιλούσε ελεύθερα με τα καρτοκινητά. Το καλοκαίρι του 2013 ένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με σύμβουλο μεγάλου πολιτικού παράγοντα, από τον οποίο προσπαθεί να «εκμαιεύσει» στοιχεία για τα ταξίδια του προϊσταμένου του και ακολούθως να μεταβιβάσει τις πληροφορίες στο εξωτερικό. Το αντικείμενο και το ενδιαφέρον του εμπλεκομένου πηγάζει διότι δραστηριοποιείται με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων.
Απορία προκαλεί επίσης επικοινωνία ενός εμπλεκομένου με πρώην υποδιοικητή ξένης μυστικής υπηρεσίας. Σε αυτήν εμφανίζονται  να μοιράζουν με κύπριο επιχειρηματία ποσοστά σε νέα εταιρεία που θα δημιουργούσαν. Τον είχαν πλευρίσει να αγοράσει ένα από τα «φιλέτα» που εκχωρεί το ΤΑΙΠΕΔ και υπόσχονταν μάλιστα να του εκχωρήσουν το 80% των κατασκευών που πρόκειται να γίνουν στη χώρα μας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη και σήμερα η έρευνα για τα πρόσωπα που πηγαινοέρχονται στη χώρα μας με στόχο μεγάλες μπίζνες. Η ομάδα έχει δική της δομή, με αρχηγό και τακτικές συναντήσεις. Μάλιστα οι μισοί μένουν σε ξενοδοχεία και οι άλλοι σε μονιμότερα καταλύματα, αλλά κινούνται σε μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα.
Σκοτεινά δίκτυα

Η έρευνα των τηλεφωνικών υποκλοπών έχει προχωρήσει στην αποκάλυψη ενός ευρύτατου δικτύου κατασκοπείας. «Για εμάς» είπε στο «Βήμα» εισαγγελικός λειτουργός «είναι στοίχημα να απαλλάξουμε τη χώρα από τα παράσιτα που έχουμε εντοπίσει. Εκτός από τους εμπλεκομένους, που κινούνται στις παρυφές της πολιτικής, δεν λείπουν οι λομπίστες, αλλά και σκοτεινά πρόσωπα, δήθεν δημοσιογράφοι και δημοσιολογούντες, που σπεύδουν με το αζημίωτο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σκοτεινά κέντρα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας».
Ο ανακριτής πιστεύει ότι λειτουργούσε και στη χώρα μας το ίδιο σύστημα παρακολούθησης με αυτό που καταγγέλλουν σήμερα το Βερολίνο και ο Σνόουντεν. Οι Αρχές περιμένουν πολλά από τον William B, το πρόσωπο που, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», αγόρασε το καρτοκινητό-σκιά με το όνομα Πέτρου από την Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Μέσω αυτού του καρτοκινητού ενεργοποιούνταν το σύστημα παρακολούθησης, που κατέληγε στο κτίριο της NSA στο Λάνγκλεϊ των ΗΠΑ.
Μετά την αποκάλυψη του ονόματός του ο γνωστός στους συνεργάτες του ως Bill εμφανίστηκε διά του συνηγόρου του και δήλωσε ότι θα απολογηθεί αυτοβούλως. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για κατασκοπεία σύμφωνα με το άρθρο 148, παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα. Ο Ελληνοαμερικανός την καταγωγή ήταν μέλος του κλιμακίου της CIA που έκανε τις υποκλοπές το 2004. Ο ίδιος πάντως αναμένεται να ισχυριστεί ότι πήρε εντολή να αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές χωρίς να γνωρίζει πως επρόκειτο να διαπραχθούν εγκληματικές πράξεις. Ο 65χρονος κάτοικος Βαλτιμόρης έχει συγγενείς στην Ελλάδα και σπίτι σε αιγαιοπελαγίτικο νησί.

Ανησυχία προκαλεί στις Αρχές ένα σημείωμα που βρέθηκε σε σπίτι εμπλεκομένου στην υπόθεση. Σε αυτό καταγράφονται απειλές για τη ζωή του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του προέδρου Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Φούκα: «Ο… (σ.σ.: αναφέρεται όνομα) θα κανονίσει τον Φ… που χώνει τη μύτη του παντού».

Διαβάστε τώρα το δεύτερο….

Ενα γραφείο-«βάση» παράνομων επικοινωνιών και παρακολουθήσεων αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας στην Αθήνα φαίνεται να εντοπίστηκε το τελευταίο πενθήμερο στη Γλυφάδα ύστερα από έρευνες των δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το γραφείο αυτό ανακαλύφθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πολύμηνες έρευνες του 3ου ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε σειρά πληροφοριών που είχαν τεθεί υπόψη και της ΕΥΠ το 2009. Τότε ωστόσο δεν είχε υπάρξει περαιτέρω συνέχεια για την αξιοποίηση των πληροφοριών.

Υποκλοπές και πληροφορίες

Ο κ. Φούκας έχει αναλάβει την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών στα τηλέφωνα 104 πολιτικών, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., υπηρεσιακών παραγόντων και ιδιωτών την περίοδο 2004-2005. Ηδη έχει κληθεί να καταθέσει για αυτή την υπόθεση ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα, ο οποίος φέρεται να είχε οργανώσει το δίκτυο των 14 τηλεφώνων-«σκιών».

Ο πράκτορας αυτός είχε συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις της CIA στην Αθήνα και μάλιστα είχε συνεργασθεί και με κλιμάκια της ΕΥΠ σε έρευνες για την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, για το οπλοστάσιο που είχε εντοπισθεί στην πρεσβεία του Ιράκ στην ελληνική πρωτεύουσα και για άλλες. Ενώ όμως είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις του ιδίου ότι θα ερχόταν αμέσως στη χώρα μας -πλέον διαμένει μονίμως στις ΗΠΑ – για να «δώσει εξηγήσεις», μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανισθεί.

Παράλληλα o ίδιος δικαστικός λειτουργός έχει αναλάβει και τη διερεύνηση παράνομης δραστηριότητας και κατασκοπείας στελεχών ξένων πρεσβειών και ιδιωτών στην Ελλάδα (σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» στις 13 Ιουλίου 2014 με τον τίτλο «Δίκτυο Σνόουντεν» στην Αθήνα – //www.tovima.gr/society/article/?aid=615036).
Φέρεται λοιπόν να επαναδιερεύνησε πληροφορίες που είχαν τεθεί υπόψη της ΕΥΠ και προ πενταετίας για παρουσία και κινήσεις ξένων πρακτόρων οι οποίες σχετίζονταν με παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην περιοχή της Γλυφάδας. Εκείνες οι πληροφορίες είχαν θεωρηθεί αξιόπιστες αφού προέρχονταν από την ίδια «πηγή» που είχε αναφερθεί και σε έναν σχεδιασμό ένοπλης επίθεσης από οργάνωση «αντάρτικου πόλης», πληροφορία η οποία φέρεται να επαληθεύθηκε σε μεγάλο τμήμα της. Η επίθεση αυτή αφορούσε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε τραπεζικό στόχο.

Πώς το εντόπισαν

Δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονταν σε έναν «αξιόπιστο πληροφοριοδότη που είχε πρόσβαση κυρίως σε δεδομένα μυστικών υπηρεσιών από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ». Ο ιδιώτης αυτός είχε υποδείξει στους υπευθύνους της ΕΥΠ να παρακολουθήσουν τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένα σημεία στα νότια προάστια.
Ομως τότε η ΕΥΠ δεν μπόρεσε να εντοπίσει τη «βάση» των ξένων πρακτόρων παρότι υπήρξαν ενδείξεις για πυκνή παρουσία τους γύρω από συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό έγινε εφικτό τις τελευταίες ημέρες ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του δικαστικού λειτουργού με τη βοήθεια και διωκτικών υπηρεσιών. Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, για τον εντοπισμό του διαμερίσματος χρησιμοποιήθηκαν και σύγχρονα τεχνικά μέσα με στόχο τον εντοπισμό στίγματος κινητών και άλλα. Επιπλέον φέρεται να ζητήθηκε η συνδρομή στελεχών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και του προαναφερόμενου σημαντικού πληροφοριοδότη που είχε «αδρανοποιηθεί» τα τελευταία χρόνια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία για τα ευρήματα στο διαμέρισμα στη Γλυφάδα.

Ανώτατοι δικαστικοί μιλούν για μια σοβαρή εξέλιξη και μία ανακάλυψη που αναδεικνύει την ασυδοσία ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Φούκας ερευνά και άλλες παραμέτρους υποθέσεων κατασκοπείας στη χώρα μας και ανεξέλεγκτης δράσης υπηρεσιών άλλων χωρών που προέρχονται από αλληλουχία ερευνών σε ιδιώτες αλλά και με την επεξεργασία παλιότερων φακέλων της ΕΥΠ.

Πηγή

Popular

To Top