Κοινωνία

Η ακροδεξιά δεν είναι παράδοξο

Επειδή από το πρωί διαβάζω κάτι αστοιχείωτα περί παράδοξων, λέει, αποτελεσμάτων των Βόλου, Αθήνας, Θεσσαλονίκης για τα ποσοστά αντίστοιχα του Μπέου και της Χρυσής Αυγής, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω τα εξής:1) Τίποτε δεν είναι παράδοξο, πόσο μάλλον ανεξήγητο και ιδίως στην πολιτική. Εκτός κι αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να περπατήσουμε στο νερό ή ότι το red bull δίνει φτερά. Που δεν, οπότε, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας κι ας κοιτάξουμε καλύτερα να ερμηνεύσουμε τη στάση των συμπολιτών μας και τι ακριβώς σηματοδοτεί με νηφαλιότητα και κυρίως με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

2) Επειδή κάποιοι σκαμπάζουμε κατιτίς από στατιστική να υπενθυμίσω ότι θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την 40% αποχή χτες πανελλαδικώς και την κοντά στα 60% αποχή στον Δήμο Αθηναίων αντιστοίχως (ο μόνος Δήμος στην Ελλάδα για όσους το ξεχνούν, αφελέστατα ή σκόπιμα αναλόγως, που το 1/4 των δημοτών του δεν ψηφίζει Αθήνα). Επίσης να προσμετρήσουμε ποιοι συνήθως απέχουν και ποιοι πάλι πάνε ευλαβικά στην κάλπη ωσάν η τελευταία εικόνισμα ή μάλλον εικονοστάσι. Και ο νοών νοείτω.

3) Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί τάσεων και η πραγματικότητα, θα “μου επιτρέψετε,πάντα αμείλικτη ως προς τις ιδεοληψίες και τις επικίνδυνες απλουστεύσεις του τύπου «παραπλανημένοι ψηφοφόροι», «παραπληροφορημένοι πολίτες», όπως και ως προς τους βερμπαλισμούς άνευ ουσίας, αν όχι άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, που απευθύνονται στα φοβικά σύνδρομα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, του τύπου  «οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες. Εμείς θα τις ανακαταλάβουμε» 1.

Και για να γίνω πιο σαφής: Στις δημοτικές εκλογές του 2010 η Χ.Α. είχε λάβει το σοκαριστικό –για τα τότε δεδομένα-  5.29%. Μετά τις δολοφονίες, τους τραμπουκισμούς, τα πογκρόμ, τον συστηματικό εκφοβισμό και την δίωξη της ηγεσίας της , η Χ.Α. έλαβε χονδρικά χτες περίπου 16.11%… μόλις, δηλαδή, 1700 περίπου ψήφους λιγότερους από τον υποψήφιο της Ν.Δ. Άρη Σπηλιωτόπουλο.

9096_4508750553368_459292849_n

Κοινώς η  Χ.Α. τριπλασίασε σχεδόν το ποσοστό του 2010, ενώ στις περιφερειακές  εξασφάλισε το σημαντικό ποσοστό του 11.11%. Να θυμίσω, μάλιστα, -γιατί παίζει ρόλο η πορεία, αν όχι η συνολική εικόνα της πολιτικής δράσης του εν λόγω νεοναζιστικού μορφώματος-  ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2009 η Χ.Α. έλαβε  μόλις  0.29%., τρία χρόνια μετά, το 2012, εκτοξεύτηκε στο 6.9% , ενώ στις ευρωεκλογές, σε έξι μέρες, πολύ πιθανόν να αυξήσει τα ποσοστά της.

Με λίγα λόγια, η Χ.Α. εδραιώθηκε για τα καλά στο πολιτικό σκηνικό και όσοι λέγαμε ότι το φαινόμενο του ακροδεξιού εξτρεμισμού με κοινοβουλευτικό μανδύα δεν είναι παροδικό, επιβεβαιωθήκαμε οικτρά.

Η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος, μην ξεχνάμε, άλλωστε,  (α) υποτίμησε τραγικά τους νεοναζιστές του Μιχαλολιάκου, πολλές φορές δε (β) φλέρταρε ανοιχτά με την ακροδεξιά ρητορική του αρχηγού της Χ.Α. 2, ενώ πιο πρόσφατα (γ) υιοθέτησε μια επικίνδυνα αντιφατική, αν όχι υποκριτική, στάση με τη μια να συνομιλεί με γραφικούς (μην ξεχνάμε την ιστορία Μπαλτάκου3), και την άλλη να στέλνει στην δικαιοσύνη τους υπόλοιπους, με ενστάσεις μάλιστα και –ποιος θα το περίμενε;- από την αριστερά (βλέπε δηλώσεις των Βούτση4 και Νικολόπουλου5 αντιστοίχως).

 

Επιπροσθέτως, η ανάλυση που ήθελε τους ψηφοφόρους της Χ.Α. σε αλαλούμ, αν όχι τρικυμία εν κρανίω, που τάχα επιθυμούσαν απλά να τιμωρήσουν και «δεν ήξεραν, δεν είδαν, δεν άκουσαν», μάλλον θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι καταρρέει… χειρότερα κι από τραπουλόχαρτο.

Έχω επισημάνει ουκ ολίγες φορές μέσα απ’ αυτή την στήλη, ότι «όταν ο διάχυτος θυμός μιας κοινωνίας δεν βρίσκει διέξοδο μέσα από ένα πειστικό και συγκροτημένο πολιτικό-κοινωνικό διάλογο, όταν τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται αλλά ‘κρύβονται κάτω από το χαλί’ (π.χ. μεταναστευτικό), είναι σχεδόν αναπόφευκτο ένα τμήμα του κοινωνικού συνόλου να οδηγείται και σε ακραίες, ακόμη και φασίζουσες συμπεριφορές. Ένα τμήμα, ΟΜΩΣ, που είτε είχε γαλουχηθεί με αντιδημοκρατικές αντιλήψεις (τα παιδιά και εγγόνια των δοσίλογων ή των φιλοχουντικών δεν εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας επειδή ήρθε ο Καραμανλής από την Γαλλία), είτε που είχε ασπαστεί πλήρως την ευρύτατη διαδεδομένη πελατειακή αντίληψη του ψηφοφόρου-καταναλωτή παροχών, όπου η ψήφος και ο σταυρός του έπρεπε πάση θυσία να ανταμειφθούν με κάποιο αντάλλαγμα» 6.

Όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη «όταν κάποιος ασπάζεται έστω και απλοϊκά, επιχειρήματα του τύπου «μωρέ μια Χούντα, μας χρειάζεται», «άσε να μπουν αυτοί στη Βουλή, μπας και φοβηθούν κάποιοι πολιτικοί το ξύλο», τότε είναι προφανές ότι υπάρχει ένα αντιδημοκρατικό υπόβαθρο που καλά θα κάνουμε να μην αγνοούμε τόσο επιδεικτικά. Μην ξεχνάμε ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς συνιστά ένα φαινόμενο με πανευρωπαϊκή διάσταση που δεν αναδύεται μόνο, όπως κάποιοι πιστεύουν, σε περιόδους οικονομικής κρίσης» 7.

Σε τελική ανάλυση, το να βάζουμε στο πλυντήριο της οικονομικής κρίσης την αύξηση της ρατσιστικής βίας, το λεκτικό «λιτζάρισμα» επιστημόνων, την άνοδο του εθνικισμού, αγνοώντας  τις τελευταίες έρευνες που δείχνουν άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και σε πολύ ευνομούμενες, ανθηρές οικονομικά κοινωνίες,  αποδείχτηκε τραγικό λάθος.  Η δε μάλιστα, συστηματική, σημειωτέον συλλήβδην, αφοριστική απαξίωση των πολιτικών έχει ανοίξει τον δρόμο για την εδραίωση οργανώσεων που χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης με στόχο προφανώς μια άκρως αυταρχική πολιτεία.

Με κείνα και με τούτα, το να βαφτίζουμε κάποιους γραφικούς  ή να μην τους παρακολουθούμε στην τηλεόραση, δεν σημαίνει ότι δεν υφίστανται ή ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν τους θεωρούν ευρηματικούς και δεν τους ακούν.

Οι δικαιολογίες, ένθεν κι ένθεν, τελείωσαν. Τώρα πλέον όλοι γνωρίζουν. Το να οικτίρουμε ή να απειλούμε, αναλόγως το πολιτικό και δη το δημοκρατικό υπόβαθρό του καθενός, δεν λύνει το πρόβλημα. Η Πολιτεία οφείλει πια, επιτακτικά, να είναι σαφής τόσο ως προς την αντιμετώπιση των ακροδεξιών φαινομένων και κυρίως των νεοναζιστικών πρακτικών, όσο και ως προς την οριοθέτησή τους στο πολιτικό σύστημα. Διαφορετικά, τα χειρότερα είναι καθοδόν.

  1. Δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας στο Διαγραμματειακό Συντονιστικό Οργανο της Νέας Δημοκρατίας, στις 29/3/2012 -> //www.naftemporiki.gr/story/387960/a-samaras-prepei-na-anakatalaboume-tis-poleis-mas
  2. «Μετατρέπετε τη χώρα σε πανίσχυρο πόλο έλξης παράνομης μετανάστευσης» (Από την τοποθέτηση Σαμαρά εναντίον του νομοσχεδίου Ραγκούση στη Βουλή στις 10/3/2010) ->//www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=10608945
  3. Υπόγειες συνομιλίες-σοκ Π. Μπαλτάκου – Ηλ. Κασιδιάρη->//www.tovima.gr/politics/article/?aid=582948
  4. Ν.Βούτσης: Τα στοιχεία για οπλοκατοχή της ΧΑ δεν έχουν τύχη στο δικαστήριο->//news.in.gr/greece/article/?aid=1231317222
  5. Νικολόπουλος: Ο ΑΠ δεν μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή της ΧΑ στις εκλογές-> //news.in.gr/greece/article/?aid=1231315036
  6. Η δημοκρατία σε κρίση;-> //maga.gr/2013/04/09/i-dimokratia-se-krisi/
  7. Μια τρύπα στο νερό;->//maga.gr/2012/05/08/water-under-the-bridge/

Ευφροσύνη Παυλακούδη, δημοσιογράφος

Πηγή

Popular

To Top