Politics

Απειλές ή αερολογίες;

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλές καταγγελίες πέφτουν. Καταγγέλλει η Κριστίν, επαυξάνει ο Αλέξης. Πέμπει επιστολήν (εις την Κριστίν) ο υπουργός Χαράλαμπος, επεμβαίνει και η εισαγγελεύς Ευτέρπη. Λέτε να βγει λαυράκι ή στο τέλος θα αναφωνήσουμε όλοι μαζί «κλάφτα Χαράλαμπε»;

Για τους αδαείς θα υπενθυμίσω εν συντομία τα γεγονότα και μετά θα πάμε στα συμπεράσματα. Τις προάλλες, το αφεντικό του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε μια συνέντευξη στους Financial Times και είπε ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της, όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα (εδώ αυτό που είπε).

Τη σκυτάλη πήρε λίγες μέρες μετά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε στη ΔΕΘ ότι κι εκείνος είχε δεχθεί «παρόμοιες» (προσοχή στη λέξη) απειλές. Ερμηνεύοντας το «παρόμοιες» τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλαν στο συμπέρασμα ότι ήταν απειλές για τη ζωή του. Στη Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας είπε:

«Είπα και χθες ότι η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ είναι συγκλονιστική. Ξέρετε δεν είναι λίγο πράγμα. Η κυρία Λαγκάρντ φαντάζομαι ότι ειδικά σε μια συνέντευξη των Financial Times δεν πετάει λόγια του αέρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία είχε δώσει στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών την περίφημη λίστα με τους καταθέτες σε τράπεζες της Ελβετίας, μια λίστα 2.062 περιπτώσεων από τις οποίες έχει περαιωθεί ο έλεγχος μόνο για 25. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό μετά από δυο χρόνια. Να βγαίνει δημόσια και να λέει ότι δέχτηκε απειλές για τη ζωή της.

Άρα, λοιπόν, εδώ βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Να λοιπόν γιατί δεν έχει προχωρήσει αυτός ο έλεγχος. Να λοιπόν γιατί αυτές οι λίστες πηγαίνανε από το ένα συρτάρι υπουργού στο άλλο συρτάρι υπουργού. Ποιο είναι αυτό το λόμπι; Ποια είναι αυτή η μαφία που έχει τη δυνατότητα να κυβερνάει τον τόπο και να απειλεί διεθνείς παράγοντες;

Εγώ κύριε Παπαδημητρίου, το 2012 δέχτηκα παρόμοιες απειλές, όταν μου είπαν έλα να μας βρεις να μας φορολογήσεις. Βέβαια αυτός που είπε έλα να με βρεις να με φορολογήσεις, βρέθηκε στη φυλακή».

Εδώ η ερμηνεία τους από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρουμε, ασφαλώς, τι εννοούσε η κ. Λαγκάρντ, όταν είπε για τα περί απειλών που δέχτηκε. Αλλά η υπόθεση κάπου μπάζει. H επικεφαλής του ΔΝΤ είχε κάνει τον Μάιο του 2012 κάποιες δηλώσεις για την Ελλάδα, που είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Η σελίδα της στο facebook γέμισε με μηνύματα διαμαρτυρίας (εδώ). Μερικά από αυτά ήταν, προφανώς, απειλητικά. Αυτά θυμήθηκε τώρα, δυόμισι χρόνια μετά και μίλησε για απειλές κατά της ζωής της; Περίεργο. Ξέρετε εσείς κανέναν σοβαρό μεγαλοφοροφυγάδα, ο οποίος απειλεί μέσω… facebook;

Εν πάση περιπτώσει θα περιμένουμε να δούμε πώς θα απαντήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ στην επιστολή που της έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Να δούμε αν θα δώσει κανένα στοιχείο της προκοπής για τις απειλές ή αν θα παραπέμψει (όπερ και το πιθανότερο) στην ηλεκτρονική της επικοινωνία.

Εγώ θα περίμενα από ένα τόσο σοβαρό πρόσωπο, αντί για αόριστες καταγγελίες περί απειλών, να πει κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, έχει συναντηθεί τόσες και τόσες φορές μετά το 2009 με όλους τους Ελληνες πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Οικονομικών. Τους είπε για τους μεγαλόσχημους φοροφυγάδες που περιείχε η πολύκροτη λίστα της; Τους ρώτησε τι απέγινε; Πόσοι ελέγχθηκαν, πόσοι βρέθηκαν παράνομοι και πόσα εισπράχθηκαν ή θα εισπραχθούν από τα κρατικά ταμεία;

Αυτά έχουν αξία και όχι οι βραδυφλεγείς καταγγελίες περί απειλών, που μάλλον δεν θα βγάλουν τίποτα (μακάρι να διαψευστώ και να διαφωτίσει τον δύστυχο Ελληνα εισαγγελέα, που ανέλαβε την υπόθεση).

Ερχόμαστε τώρα στα δικά μας. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη ενήργησε κατά τα τυπικώς προβλεπόμενα και έστειλε τα δημοσιεύματα με τις καταγγελίες Λαγκάρντ και Τσίπρα στον αρμόδιο συνάδελφό της στο Εφετείο.

Και για μεν τη Λαγκαρντ τα είπαμε. Αλλά για τον Τσίπρα δεν χρειάζεται καμιά έρευνα. Ο ίδιος δεν δέχτηκε καμιά απειλή για τη ζωή του. Αν στον Αρειο Πάγο διάβαζαν καλύτερα τις εφημερίδες, θα έβλεπαν τις εννοούσε με όσα είπε στη Θεσσαλονίκη (εδώ). Λέει ο ίδιος καθαρά τι εννοούσε. Αναφερόταν σε μια δήλωση του προφυλακισμένου πρώην τραπεζίτη Λαυρεντιάδη ότι, αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα σηκώσει τα λεφτά του και θα φύγει απο την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι μια συνήθης πολιτική και επιχειρηματική απειλή και όχι απειλή κατά της ζωής.

Άρα τι θα ερευνήσει ο εισαγγελέας; Θα πάει στον Κορυδαλλό να ρωτήσει τον Λαυρεντιάδη αν απείλησε τον Τσίπρα; Εκτός αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει κρυμμένο τόσον καιρό κάποιο τρανταχτό στοιχείο και περίμενε να μιλήσει η Λαγκάρντ, για να μιλήσει κι αυτός και να επέμβει ο εισαγγελέας.

Σας φαίνονται λογικά και σοβαρά όλα αυτά; Σε εμένα όχι. Αντίθετα, η υπόθεση της φοροδιαφυγής είναι πολύ σοβαρή, για να την αντιμετωπίζουν με λόγια του αέρα. Γιατί σε μένα όλα αυτά αερολογία φαίνονται. Την οποία άνοιξε η Λαγκάρντ, ενίσχυσε πομπωδώς ο Τσίπρας και συντήρησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης και η εισαγγελέας -αυτοί για να μην τους πουν ότι αδρανούν.

Το ξαναλέω: μακάρι να διαψευστώ και να συλλάβουν τους μεγαλοφοροφυγάδες που εξαπέλυσαν απειλές, αλλά κρατήστε μικρό καλάθι.

Γιώργος Καρελιάς

πηγή

Popular

To Top