Οικονομία

Η αντιλαϊκή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα; Όποιος δεν απαντήσει “η ανεργία”, ζει αλλού. Φαντάζομαι δεν διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα η ανεργία έχει χτυπήσει τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, τον λαό, όπως προτιμάει να τα αποκαλεί η αριστερά.

Γράφει ο Θάνος Τζήμερος

Άρα το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτεί ένας φιλολαϊκός ηγέτης θα ήταν οι άνεργοι. Και οι πρώτες προτάσεις του θα ήταν για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σωστά; Κι όμως! Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται κυρίως στους ανέργους και τους χαμηλόμισθους!

Ας δούμε τι θα συμβεί στην πραγματική αγορά εργασίας αν ο κατώτερος μισθός πάει στα 751 ευρώ. Ας φανταστούμε τον Γιώργο που δούλευε μαραγκός σε ένα επιπλοποιείο το οποίο είδε τον τζίρο του να πέφτει κατά 80% και αναγκάστηκε να απολύσει εργαζόμενους. Ο Γιώργος ήταν έμπειρος τεχνίτης και έπαιρνε 1.600 ευρώ. Στην αρχή προσπάθησε να βρει δουλειά στην ειδικότητά του. Αλλά η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και το σφιγμένο ζωνάρι στα νοικοκυριά οδήγησαν στην χρεωκοπία επιχειρήσεις κολοσσούς. Θα άφηναν άτρωτα τα μαραγκούδικα; Ο Γιώργος όλο και κατέβαζε το ποσό που ζητούσε. Έφτασε να ψάχνει δουλειά με τον βασικό μισθό, το 1/3 του αρχικού του, αρκεί να μην πεινάσουν τα παιδιά του. Κανένας δεν τον προσλάμβανε. Ο Γιώργος δηλώνει τώρα διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε μπορεί: κούριερ, σεκιούριτι, οδηγός, εργάτης, σερβιτόρος, ό,τι νάναι, αρκεί να βρει δουλειά. Και δεν βρίσκει. Προσπαθεί να δουλέψει με μαύρα, εποχιακά στον τουρισμό ή φορτοεκφορτωτής σε γραφεία μετακομίσεων. Εκεί κάνει μερικά μεροκάματα. Ούτε χαραμάδα φωτός όμως για κανονική πρόσληψη.

Τι λέτε τώρα εσείς οι εκστασιασμένοι από τα “μέτρα Τσίπρα”; Ο Γιώργος που χθες παρακαλούσε για μια μόνιμη δουλειά με μαύρα για 400 ευρώ τον μήνα και δεν εύρισκε,  θα έχει περισσότερες πιθανότητες να προσληφθεί αν ζητήσει 751, που με τις ασφαλιστικές εισφορές και τα δώρα γίνονται 1073 κόστος για τον εργοδότη; Όποιος δεν είχε να του δώσει 400 ευρώ θα έχει 1073; Υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να βρει δουλειά ο άνεργος όταν αυξηθούν, διά νόμου, οι απαιτήσεις του;

Οι εταιρείες που δουλεύουν με μικρό κέρδος ή αυτές που προσπαθούν να επιβιώσουν, ίσα βάρκα – ίσα νερά, ή έχοντας ήδη χασούρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τη διαφορά. Και θα αναγκαστούν ή να απολύσουν τον εργαζόμενο ή να κλείσουν. Υπάρχει κι άλλος τρόπος που ήδη παίζει στην αγορά: να του προτείνουν να αναγράφεται εικονικά η νόμιμη αμοιβή αλλά στην πραγματικότητα να παίρνει λιγότερα – όσα υπάρχουν! Αυτό γίνεται με συνεννόηση εργοδότη – εργαζόμενου, διότι εξυπηρετεί και τους δύο. Στην πραγματική οικονομία, που κυριαρχείται από μικρές κάτω των 10 εργαζομένων επιχειρήσεις δεν υπάρχουν “αφεντικά” και “προλετάριοι”. Δουλεύουν όλοι να σώσουν το μαγαζί και οι υπάλληλοι ξέρουν πολύ καλά αν μπαίνει χρήμα στο ταμείο. Συνήθως ο χειρότερα αμειβόμενος και ο σκληρότερα εργαζόμενος είναι ο εργοδότης. Αν δεν μπορεί ο εργοδότης να πληρώσει δεν θα πληρώσει, όπως δεν μπόρεσαν οι 400.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλη χώρα τα χρόνια της κρίσης. Επομένως και σ΄ αυτή την περίπτωση, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν χειρότερο καθεστώς ( με το καλύτερο σενάριο) για τους εργαζόμενους ή τους οδηγούν και αυτούς στην ανεργία.

Ποιους ωφελούν; Όσους εργάζονται ως χαμηλόμισθοι σε επιχειρήσεις που έχουν μπόλικα κέρδη. Ξέρετε πολλές τέτοιες; Οι ελάχιστες, εξωστρεφείς κυρίως, που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, δίνουν ήδη μισθούς πάνω από τα 751 ευρώ. Ζήτημα είναι αν υπάρχουν νεοπροσληφθέντες με τον βασικό. Αυτοί θα είναι και οι μόνοι από ολόκληρο το εργασιακό δυναμικό του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν!!! Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι: οι πελάτες των κομματικών γραφείων, που “χώθηκαν” κάπου στο Δημόσιο με τον βασικό. Δεν είναι πολλοί διότι στο Δημόσιο οι αμοιβές είναι 50% πάνω από τον ιδιωτικό. Αλλά όσοι και να είναι, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν και τα δανεικά έχουν κοπεί, τα όποια χρήματα πάρουν επιπλέον θα πρέπει να αφαιρεθούν από την ιδιωτική οικονομία. Δηλαδή περισσότεροι φόροι, περισσότερα λουκέτα, περισσότεροι άνεργοι.

Άρα τι κατάφεραν οι μαθητευόμενοι μάγοι της Κουμουνδούρου; Τον άνεργο που προσπαθεί να ανέβει τον προσωπικό του Γολγοθά, τον φορτώνουν και με ένα τσουβάλι πέτρες. Τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες που προσπαθούν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης που δουλεύουν, άρα και τη θέση εργασίας τους, τους στέλνουν μια ώρα αρχύτερα στην ανεργία, ενώ όσους ήδη αμείβονται πάνω τα 751 ευρώ, οι εξαγγελίες τους αφήνουν αδιάφορους.

Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της αντιλαϊκής επίθεσης, θα πρέπει να ξαναγράψουμε τα λεξικά μας.

Υ.Γ. Είναι προφανές σε όσους έχουν πέντε δράμια μυαλό πώς οι άνεργοι θα βρούν δουλειά: αν κάποιος τους προσφέρει δουλειά ή αν δημιουργήσουν μια επιχείρηση οι ίδιοι. Και τα δύο λέγονται διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Αλλά η επιχειρηματικότητα είναι κόκκινο πανί για τους νοσταλγούς του σταλινικού κράτους – πατερούλη.

Ο Θάνος Τζήμερος, είναι πρόεδρος της πολιτικής κίνησης “Δημιουργία, Ξανά!” και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

πηγή

Popular

To Top