Politics

Καλύτερα να την καταργήσετε και επισήμως κ. Μητσοτάκη…

Αν όντως ισχύουν τα όσα κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες για τροποποιήσεις του νόμου που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τότε είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, για καθαρά «λαϊκίστικους» λόγους, υποχωρεί σε ένα μέτρο που έπρεπε να υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Σε ένα μέτρο που είναι περίπου η ουσία της μεταρρύθμισης στην δημόσια διοίκηση.
 Ένα μέτρο που χωρίς αυτό, προφανώς είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
 Και δυστυχώς, φαίνεται ότι οι πληροφορίες για την σχετική τροποποίηση έχουν βάση  , αφού πριν 3-4 μέρες τις επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στον ΣΑΚΙ , η αρμόδια υφυπουργός, η κ Ε. Χριστοφιλοπούλου.
  Τι είπε η κ Χριστοφιλοπούλου, στην προσπάθεια της να « ηρεμήσει» τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ.

 Είπε , ότι θα προστεθεί στον νόμο 4250/2014, στον οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την αξιολόγηση, παράγραφος που θα αναφέρει¨:

«Κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».

 Αν λοιπόν γίνει κάτι τέτοιο, αν υπάρξει αυτή η παράγραφος, ίσως θα είναι καλύτερα ο υπουργός ο κ Κ Μητσοτάκης , να εισηγηθεί σε έναν οποιοδήποτε νόμο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες ένα  άρθρο με το οποίο θα καταργούνται όλες οι διατάξεις του νόμου 4250, που αφορούν την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
 Θα είναι πραγματικά πιο έντιμο και θα είναι μια κίνηση με θάρρος.

 Γιατί τι είδους αξιολόγηση είναι αυτή , όταν ο αξιολογούμενος γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα της δεν πρόκειται να παίξει κανένα ρόλο όχι μόνον ως προς την διατήρηση της εργασίας του , αλλά και σε καμία αρνητική μεταβολή της υπηρεσιακής του θέσης ή του μισθού του.
 Ουσιαστικά δηλαδή θα πρόκειται για μια αξιολόγηση χωρίς αντικείμενο, ή για να είμαστε σαφέστεροι για μια αξιολόγηση –παρωδία, από την οποία πιθανόν οι μονοί που θα έχουν κάτι να κερδίσουν θα είναι όσοι πάρουν μεγάλους βαθμούς για να διεκδικήσουν πιο πάνω θέσεις. Όλοι οι άλλοι, που θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν και αυτοί στην θέση τους, μπορούν να μην κάνουν τίποτε. Κι αυτό γιατί η αξιολόγηση δεν θα παίξει κανένα ρόλο…

   Αντιλαμβάνομαι ότι οι αλλαγές πρέπει ορισμένες φόρες να γίνονται σταδιακά. Αντιλαμβάνομαι την λογική των βημάτων, ιδιαίτερα στην πολιτική , όπου υπάρχουν και ισορροπίες.
 Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με εντελώς απλό θέμα, που δεν ισχύει μόνον σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά ισχύει και στην χώρα μας σε κάθε εταιρεία, μικρή ή μεγάλη , σε κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι αξιολογούνται κάθε μέρα, και η αξιολόγηση έχει επιβραβεύσεις ή ακόμα και απολύσεις.
  Εμείς λοιπόν στο δημόσιο θέλουμε να παραμείνουμε στο παλαιό φαύλο καθεστώς.
 Και θα μπορούσαν να δεχθώ, κυρίως γιατί πρόκειται για αρχή εφαρμογής του μέτρου, γιατί πρέπει να υπάρχουν ίσως κάποια σταδία, να μην συνδεθεί, τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της αξιολόγησης (και κυρίως για όσους έχουν κάποια χρόνια στην δημόσια διοίκηση) το αποτέλεσμα της, με απολύσεις. Όχι όμως και να μην υπάρχει υπηρεσιακή μεταβολή ή αλλαγή θέσης ή και περικοπή μισθού επιδόματος, αν κάποιος φαίνεται ότι είναι ακατάλληλος για την θέση που κατέχει. Και αν δεν επιμορφώνεται στην συνεχεία…
  Αλλιώς πραγματικά δεν υπάρχει κανένα νόημα να έχουμε όλο αυτό το πολύπλοκο σύστημα αξιολογήσεων, να απασχοληθούν άνθρωποι και να δημιουργηθούν διαφορές καταστάσεις.
 Κύριε υπουργέ , κ. Μητσοτάκη, αν όντως σκέφτεστε να καταθέσετε αυτή την διάταξη στον νόμο για την αξιολόγηση, που την καθιστά χωρίς λόγο, καλύτερα καταργήστε την τελείως.
 Θα είναι πιο ειλικρινές…

Του Π. Τρουπώτη από το Χρηματιστήριο
Πηγή

Popular

To Top