Συνεντέυξεις

Συνέντευξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο Realpolitics.gr

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλου στο Realpolitics.gr

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη θα είναι μακρά και επίπονη διαδικασία” είπαν τα στελέχη της Κομισιόν πριν μερικές μέρες αλλά από την άλλη ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο 3 δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνει περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, αύξηση φόρων, και οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις! Που θα βρει λοιπόν ο κ. Σαμαράς τους πόρους για να επιτευχθεί ο στόχος της περικοπής του ελλείμματος και της μείωσης του χρέους;
Η ΝΔ στο Ζάππειο III παρουσίασε συγκεκριμένες, ξεκάθαρες, κοστολογημένες προτάσεις και προσδιόρισε ακριβώς τα ισοδύναμα μέτρα αντί περαιτέρω μειώσεων μισθών και συντάξεων και επιπλέον φορολόγησης των πολιτών. Ποια είναι αυτά τα ισοδύναμα μέτρα; Ενδεικτικά αναφέρω τα έσοδα από την φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, τις αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, τις εξυγιάνσεις άλλων οικονομικά παθητικών οργανισμών, την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Κατηγορηθήκαμε σαν λαός πως φταίει η κουλτούρα μας για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Η κουλτούρα είναι όμως αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδείας, μήπως τελικά ο βασικός υπαίτιος είναι το ανεπαρκές σύστημα Παιδείας που επικρατεί στην Ελλάδα;
Κουλτούρα και νοοτροπία σαφώς επηρεάζονται και διαμορφώνονται από την παιδεία και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Όμως εν προκειμένω δεν φταίει η παιδεία και ο πολιτισμός μας για το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Μην λησμονούμε ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και η ελληνική φιλοσοφία έχουν εμπνεύσει λαούς και χώρες που τα έχουν καταφέρει τελικά καλύτερα από εμάς. Φταίνε συγκεκριμένα πράγματα. Καταρχήν ο κακός και ενίοτε ιστορικά αυτοκαταστροφικός εαυτός μας. Φταίνε και πράγματα πιο απτά. Φταίμε όλοι. Κόμματα, πολιτικοί, πνευματική ηγεσία, αλλά και πολίτες. Αφήσαμε να διαιωνίζονται το εύκολο κέρδος, η πλασματική ευδαιμονία, ο άκριτος λαϊκισμός και η δημαγωγία. Διολισθήσαμε εύκολα σε λύσεις που ακούγονται ευχάριστα αλλά καταλήγουν δυσάρεστα. Ακυρώσαμε την αξία των έργων και εκτιμήσαμε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, το βόλεμα, τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις αναχρονιστικές πολιτικές, και το εμπόριο ελπίδας.

Η κ. Γιαννάκου πριν κάποια χρόνια πήρε το ρίσκο και πρότεινε να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά τελικά δεν επιτεύχθηκε το αποτέλεσμα λόγο της κατακραυγής και της αποδοκιμασίας που υπέστη από την φοιτητική και όχι μόνο κοινωνία. Αυτή την φορά η ΝΔ σε περίπτωση που είναι κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξαναθέσει το θέμα αλλά και να το εφαρμόσει.

Πρέπει κάποτε να απαγκιστρωθούμε από ιδεοληψίες και συμπλέγματα του παρελθόντος που κράτησαν πίσω την χώρα μας και ειδικότερα την παιδεία. Υπογραμμίζω ότι το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων άνοιξε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 η Ν.Δ. πρότεινε στο πρόγραμμα της για την παιδεία, την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Πέρασαν 25 χρόνια. Τίποτα δεν προχώρησε επί της ουσίας. Έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να γίνει η αρχή. Παρακαταθήκη έχουμε το κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης που πετύχαμε με την ψήφιση του νέου νόμου για την λειτουργία των πανεπιστημίων, ώστε όλες οι πλευρές χωρίς καχυποψία και ιδεολογήματα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να προχωρήσουν. Η αναθεώρηση του Συντάγματος και η κρισιμότητα των καιρών, πιστεύω ότι σηματοδοτούν ουσιαστικές εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Η φράση «αναλαμβάνω τις ευθύνες μου» σ’ αυτές τις εκλογές μπορεί να χρησιμοποιήσει ως ένα σοβαρό επιχείρημα για να πείσει τον κόσμο να τον εμπιστευτεί ή είναι άλλη μια λαϊκίστικη προπαγάνδα;

Η ανάληψη πολιτικού κόστους και ευθυνών από τους πολιτικούς είναι πολιτική ωριμότητα. Βεβαίως σημαντικότερο στην πολιτική είναι κανείς να αποφεύγει τα λάθη και να λειτουργεί προληπτικά και διορατικά. Λάθη όμως γίνονται και θα γίνονται. Η συγγνώμη είναι ένδειξη θετική, όταν είναι πηγαία και ειλικρινής, όχι προσχηματική και επικοινωνιακή. Στην πολιτική δεν φτάνει όμως αυτό. Από την άλλη η κατάχρηση της συγγνώμης εκφυλίζει την ουσία και την αξία της αυτοκριτικής. Στην πολιτική απαιτούνται πράξεις. Τα λάθη διορθώνονται με σωστές επιλογές και όταν μαθαίνουμε από αυτά.
Σε ενδεχόμενη είσοδο της Χ.Α στην Βουλή σημαίνει πως ο κόσμος εισρέει προς τα άκρα, ποιες πιστεύετε πως είναι οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το φαινόμενο;

Πάντοτε σε ιστορικές περιόδους κρίσεων ενισχύονται τα άκρα, διότι ο πολιτικός λόγος ρέπει προς τον λαϊκισμό, την δημαγωγία και το φανατισμό. Κορυφώνονται οι κοινωνικές εντάσεις, κλονίζεται η κοινωνική συνοχή και η συλλογικότητα, ενισχύονται συναισθήματα θυμικά και τιμωρητικά. Οι πολίτες αποκοινωνικοποιούνται και ο κοινωνικός έλεγχος υποχωρεί. Σε τέτοιες περιόδους η άκρα αριστερά έχει συναντηθεί με την άκρα δεξιά σε μια προσπάθεια ανατροπής του υφιστάμενου κοινοβουλευτικού συστήματος. Στη Γαλλία σε αντίστοιχη περίοδο ρευστότητας ο Λεπέν βγήκε στο δεύτερο γύρο των εκλογών και μάλιστα είχε βοηθηθεί από ψήφους της αριστεράς. Και στην Ελλάδα υπάρχει το «παντρολόγημα» των άκρων και δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ξενίζει.

«Όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή» λέει η παροιμία, μήπως τελικά η συγχώνευση των σχολείων στα πλαίσια λιτότητας ήταν υπερβολική;

Το να κλείσει ένα σχολείο δεν είναι δείγμα προόδου, αλλά οπισθοδρόμησης. Στην παιδεία κυνισμός και λογιστικές λογικές δεν χωρούν. Τα σχολεία δεν είναι «προβληματικές επιχειρήσεις». Δεν μπορεί να επικρατεί η εμπορική αντίληψη του κέρδους και της ζημίας. Οι σχολικές μονάδες ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες της περιφέρειας δεν είναι μόνο κτίρια. Είναι ζωντανά κύτταρα πολιτισμού. Το κλείσιμο σχολικών μονάδων αποτελεί το πιο ακραίο παράδειγμα εγκατάλειψης συγκεκριμένων περιοχών και διεύρυνσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Δεν αντιλέγω, ότι μερικές φορές απαιτείται η συγχώνευση σχολείων με παιδαγωγικά κριτήρια, προκειμένου να βελτιωθεί η παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης. Αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική, διότι τα κριτήρια δεν είναι λογιστικά αλλά εκπαιδευτικά. Το όραμα μου για το σύγχρονο σχολείο του μέλλοντος, έχει αφετηρία τις κοινωνικο-μορφωτικές αξίες, όχι τους οικονομίστικους δείκτες, που λειτουργούν ισοπεδωτικά.

Ευχή ή κατάρα τελικά το να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ την επόμενη των εκλογών;

Η ευχή είναι να υπάρξει σταθερότητα, ομαλότητα, ισχυρή και μακρόπνοης βιωσιμότητας κυβέρνηση, για να οδηγήσει την χώρα μας στον δύσκολο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Κατάρα για τον τόπο είναι η ακυβερνησία, η αποσταθεροποίηση, η πολιτική ανωμαλία. Η Ν.Δ. είναι το κόμμα των μεγάλων εθνικών επιλογών. Η Ν.Δ είναι η παράταξη που σε δύσκολες στιγμές ανέλαβε τις ιστορικές της ευθύνες, δεν λογάριασε μικροπολιτικά συμφέροντα. Εδραίωσε την δημοκρατία, ενέταξε την χώρα στην ευρωπαϊκή κοινότητα, έσωσε την χώρα από την χρεοκοπία με την κυβέρνηση Παπαδήμου και άφησε παρακαταθήκη στον τόπο, την ομαλότητα και την ελπίδα ανάκαμψης. Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως παράταξη και αυτό θα πράξουμε και τώρα, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Οι υπουργοί πρέπει να είναι ταυτόχρονα και βουλευτές;

Έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και δημόσια επί τούτου. Για λόγους ποιότητας της δημοκρατίας και αποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων επιβάλλεται το ασυμβίβαστο Υπουργού και Βουλευτή. Οι βουλευτές που θα αναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες, θα πρέπει να παραιτούνται από την βουλευτική τους έδρα. Η αντίφαση του γεγονότος οι ελεγχόμενοι να είναι ταυτόχρονα και ελεγκτές διαιωνίζει την καχυποψία στην πολιτική ζωή του τόπου και δίνει ζωτικό χώρο σε φαινόμενα αδιαφάνειας.

Πρώην υπουργός, 4 φορές εκλεγμένος βουλευτής δεν φοβόμαστε μήπως ο κόσμος σας «τιμωρήσει» σ’ αυτές τις εκλογές ως παλιό άρα και διεφθαρμένο;

Διετέλεσα υπουργός για μικρό χρονικό διάστημα και στο τέλος της διακυβέρνησης. Συνεπώς είχα μικρή συμμετοχή και φέρω τις λιγότερες ευθύνες. Παραμένω σύγχρονος, νεωτεριστής, ανοιχτός σε καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες. Με τις θέσεις μου και κυρίως με τις δράσεις μου σφυρηλατώ την ενότητα της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης. Μιλώ με έργα και καλώ τους πολίτες να με κρίνουν με βάση όσα έκανα και με βάση την απλή αλήθεια που πάντοτε λέω ακόμα και όταν γίνομαι δυσάρεστος. Θέλω να είμαι χρήσιμος για το κόμμα και την πατρίδα μου, όχι ευχάριστος. Ανήκω στην γενιά των αυτοδημιούργητων πολιτικών. Δεν προέρχομαι από τζάκια και πολιτική οικογένεια. Δεν ανήκω σε ομάδες και ομαδούλες. Στις κρίσιμες στιγμές για την πολιτική ζωή του τόπου, δεν δίστασα, τόλμησα και πέτυχα την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την συνεννόηση στο χώρο της παιδείας, με την διεξαγωγή του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία. Τη συναινετική ψήφιση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Απεχθάνομαι τον λαϊκισμό και το εμπόριο ελπίδας και μιλάω ρεαλιστικά, διότι όσο περισσότερο συναίσθημα επικαλούνται οι πολιτικοί, τόσο περισσότερο λαϊκισμό προκαλούν. Οι προτάσεις μου για το αύριο είναι συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, εφικτές και κοστολογημένες. Αυτός είμαι και αυτός θα συνεχίσω να είμαι. Οι πολίτες της Β Περιφέρειας των Αθηνών με τίμησαν και με εμπιστεύτηκαν και εγώ εμπιστεύομαι την κρίση τους.

Αθηνά Ελευθερίου. Realpolitics team

Πηγή: RealPolitics.gr

Popular

To Top