Real opinions

Μήπως ήδη ζούμε σαν να έχουμε πάει πίσω στη δραχμή;

Σχόλιο – Απάντηση του αναγνώστη  του realpolitics, Δημ Β. στο άρθρο του Γιάννη Μαρίνου  ”Αν επιστρέψουµε στη δραχµή

Αξιότιμε κύριε Γιώργο Μαρίνο, κατ’ αρχήν θεωρείστε δεδομένη την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό σας. Αλλωστε αυτή η εκτίμηση είναι που με έκανε να διαβάσω το άρθρο σας αμέσως μόλις το εντόπισα. Επίσης, σας ενημερώνω ότι θεωρώ όντως καταστροφική την επιστροφή στη δραχμή, όμως είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα προβληματίζομαι έντονα και με την παραμονή μας μέσα στην ευροζώνη, αφού δεν βλέπω διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά της δεκαετίας του ’50 που ήδη περιγράφετε (την οποία δεν γνώρισα καθώς γεννήθηκα τη δεκαετία του ’60).

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι, από τη στιμγή που ο μισθός μου έχει μειωθεί κατά 45% και η σύζυγός μου είναι εδώ και 7 μήνες άνεργη, μου είναι παντελώς αδιάφορο το αν θα μπορώ να κάνω ταξίδια στο εξωτερικό, αν το σχετικό συνάλλαγμα θα δίνεται με το σταγονόμετρο και φυσικά το αν θα είμαι σε θέση να αγοράσω καινούργιο αυτοκίνητο, γιατί πλέον αδυνατώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό και αδυνατώ να αγοράσω νέο αυτοκίνητο. Για την ακρίβεια αδυνατώ πλέον να πληρώσω την ασφάλεια και τα τέλη του αυτοκινήτου που ήδη έχω και είναι μοντέλο του 2001. Οσο για τα “σινιέ ρούχα” -όπως λέτε- η γυναίκα μου τα έχει κόψει προ πολλού.

Από εκεί και πέρα, τα περισσότερα απ’ όσα λέτε ήδη γίνονται χωρίς να έχουμε βγει από το ευρώ. Ισως μόνο η διατροφή με δελτία δεν έχει συμβεί ακόμη, ωστόσο είναι γεγονός πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι άποροι που πηγαίνουν στα συσσίτια για να φάνε, αλλά και οι συνάνθρωποί μας που ψάχνουν πλέον στα σκουπίδια την τροφή τους. Και φοβάμαι πως ο αριθμός τους θα αυξάνει συνεχώς δραματικά.
Επειδή αναφέρατε πως τα μικρότερα παιδιά ντύνονταν με τα αποφόρια των μεγαλυτέρων, σας ενημερώνω πως (στη δική μου οικογένεια τουλάχιστον) αυτό ήδη συμβαίνει. Φέτος, εγώ και η γυναίκα μου αδυνατούμε να αγοράσουμε νέα ρούχα στα παιδιά μας και έτσι για τον μικρότερο ρετουσάραμε τα ρούχα που είχε ο μεγαλύτερος και για τον μεγαλύτερο πήραμε τα ρούχα του γιου της αδελφής της γυναίκας μου. Ήδη συμβαίνει αυτό κ. Μαρίνο χωρίς να βγούμε από το ευρώ.

Λέτε για τα σχολεία των 80 παιδιών. Μα από φέτος το Υπουργείο Παιδείας ύστερα από τις επιταγές της τρόικα για περικοπές εξόδων, προχώρησε σε συγχωνεύσεις σχολείων. Αυτό αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των παιδιών σε κάθε τάξη και πιστέψτε με, χρόνο με χρόνο θα επανέλθουμε στον αριθμό των 80 παιδιών σε κάθε τάξη.

Λέτε ότι δεν υπήρχαν στα σχολεία καλοριφέρ και παραθυρόφυλλα. Μα ήδη τα περισσότερα σχολεία έχουν δηλώσει πως αδυνατούν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, πολλά κολυμβητήρια σε όλη την Ελλάδα ήδη δεν λειτουργούν (Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη κ.α.) ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, ενώ σχετικά με τα παραθυρόφυλλα, σας θυμίζω ότι ανακοινώθηκαν έως 60% περικοπές του Υπουργείου στα έξοδα συντήρησης των σχολικών μονάδων. Αρα πλησιάζει και η μέρα, που θα χαλάσει ένα παραθυρόφυλλο και το σχολείο θα αδυνατεί να το φτιάξει. Επίσης, κόβονται σιγά σιγά και τα φροντιστήρια, αν και την ανάπτυξή τους πάντα τη θεωρούσα πληγή για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας (ομολογώ ότι μπήκα στο Πανεπιστήμιο πηγαίνοντας σε φροντιστήριο).

Το γεγονός ότι τη διατροφή του τότε ο Ελληνας την εξασφάλιζε όσο μπορούσε από την εγχώρια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, σημαίνει ότι τότε ΥΠΗΡΧΕ εγχώρια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Τώρα δεν υπάρχει. Γι’ αυτό βέβαια δεν φταίει το ευρώ, φταίει το κεφάλι μας, όμως αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση.

Σχετικά με τη βενζίνη, η τιμή της έχει φτάσει σε τέτοια ύψη, που ήδη πλέον ο καταναλωτής τη βάζει με το σταγονόμετρο (έχουν προστεθεί στις δημοσιες εθνικές όδους και τα διόδια ανά 50 χιλιόμετρα που τότε δεν υπήρχαν), αλλά πλέον εδώ που φτάσαμε το θέμα δεν είναι η βενζίνη, το θέμα είναι το πετρέλαιο θέρμανσης που αδυνατούμε ως νοικοκυριό να πληρώσουμε και θα καθόμαστε ως οικογένεια μέσα στο κρύο. Και καλά εμείς, αλλά τα παιδιά μας???
Καλά, για το αν οι φανατικοί φίλαθλοι δεν θα μπορούν να ακολουθούν τις ομάδες τους στο εξωτερικό, το αφήνω ασχολίαστο… Δεν φαντάζεστε πόσο αδιάφορο μου είναι!
Σας ενημερώνω επίσης ότι οι τράπεζες ήδη έχουν περιορίσει τα δάνεια στο ελάχιστο, αλλά αυτό αποκλείεται να μην το ξέρετε, οπότε απορώ γιατί το αναφέρατε, το ίδιο και για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, καθώς το κύμα μετανάστευσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα και σίγουρα γνωρίζετε και την τάση των νέων για φυγή από την Ελλάδα.

Αξιότιμε -και το εννοώ- κύριε Μαρίνο, επαναλαμβάνω πως δεν τα γράφω αυτά γιατί πιστεύω πως η λύση είναι η έξοδος από το ευρώ. Πραγματικά δεν το πιστεύω αυτό. Τα γράφω απλώς γιατί διαβάζοντας το άρθρο σας συνειδητοποίησα πως αυτά που εσείς φοβάστε ότι θα συμβούν, ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΗΔΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!
Δ.Β.
(Υ.Γ. Τελικά μόνο ο εισαγώμενος τουρισμός διαφέρει από τη δεκαετία του ’50 που μας περιγράψατε. Και δική μου ευχή λοιπόν να μην τον καταστρέψουμε κι αυτόν)

Popular

To Top