Real opinions

Ο Γερμανοί φταίνε!

του Δημήτρη Βασιαγεώργη,

Realpolitics.gr Team

Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα τοποθετείται σε ένα απύθμενο πηγάδι στη μέση του πουθενά. Θα το χαρακτήριζα απίστευτο, αλλά η χώρα μας, δεν μας έχει συνηθίσει σε τίποτα καλύτερο. Είμαστε μια χώρα που περνάει μία τρομερή οικονομική κρίση, που θα μας σημαδέψει και θα επηρεάσει τη ζωή μας για δεκαετίες. Και όμως, επιλέγουμε να μην ασχοληθούμε με το θέμα στην πραγματική του διάσταση, επιλέγουμε τον δρόμο της ανευθυνότητας, της ανωριμότητας, της αμορφωσιάς, φοράμε τις παρωπίδες μας, ρίχνουμε το φταίξιμο σε τρίτους, και καταδικάζουμε την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Έχουμε ανάγει το Ελληνικό πρόβλημα, σε διεθνές πρόβλημα και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Μέγα λάθος! Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη, ούτε τη Γερμανία. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει μόνοι μας, και είναι καθαρά αποτέλεσμα της ανίκανης και αναποτελεσματικής διοίκησης των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είναι απίστευτα απλό. Δανειστήκαμε πάρα πολλά χρήματα, τα ξοδέψαμε χωρίς να τα επενδύσουμε σε πλουτοπαραγωγικές επιχειρήσεις και υποδομές, και τώρα δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τα δανεικά, ούτε τα δικά μας έξοδα (μισθούς, συντάξεις κτλ).

Στην προηγούμενη πρόταση δεν υπεισέρχεται κάποιος ξένος παράγοντας. Ναι, οι δανειστές μας είναι ξένοι, είναι και κερδοσκόποι. Ο δανεισμός όμως δεν επιβλήθηκε από κανένα, πραγματοποιήθηκε και αποφασίσθηκε από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπει κανένα μηχανισμό βοήθειας προς προβληματικές χώρες. Είναι μία ένωση που θέλει να προωθήσει την ανάπτυξη μέσω καλύτερων οικονομικών σχέσεων και θεσμών για τα μέλη της. Τα προβλήματα τους τα λύνουν τα μέλη μόνα τους.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα ΜΜΕ και όχι μόνο, βρίσκεται η Γερμανία, ότι δεν μας βοηθάει. Έχουν φτάσει στο σημείο να βάλλονται κατά της Γερμανίας, την θεωρούν υπεύθυνη και υποχρεωμένη να μας βοηθήσει. Εν τέλει μπορεί να καταλήξουμε ότι για την Ελληνική κρίση φταίει αυτή! Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία λογική βάση.

Η Γερμανία δεν είναι υποχρεωμένη να μας βοηθήσει. Την ανευθυνότητα και την ανικανότητα μας δεν είναι υποχρεωμένος να την πληρώσει κάποιος τρίτος.

Λένε ότι η Γερμανία χάνει την ευκαιρία να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής ένωσης και καταδικάζει την ίδια, το Ευρώ και τις χώρες που έχουν πρόβλημα!

Οι χώρες που έχουν πρόβλημα καταδίκασαν τον εαυτό τους. Το ευρώ ακόμα και με την Ελλάδα εκτός και πίσω στην δραχμή, θα παραμείνει αλώβητο. Το ευρώ στηρίζεται από ισχυρότατες οικονομίες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία (ανήκουν στους G8). Η Ελλάδα, μία χώρα με μηδενική παραγωγή και μηδενική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη δεν θα επιφέρει κανένα ντόμινο οικονομικών καταστροφών στην Ευρωζώνη όπως προβλέπουν οι αναλυτές-σεναριογράφοι. Κατ’ επέκταση, η ίδια η Γερμανία θα παραμείνει αλώβητη. Ίσως την συμφέρει περισσότερο η επιστροφή στο μάρκο, κάτι που δήλωσε και η ίδια η καγκελάριος. Τέλος, δεν χρειάζεται εμάς για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάνει ήδη ούτως ή άλλως και για να συνεχίσει να το κάνει χρειάζεται να διατηρήσει την οικονομική της δύναμη. Δίγουρα δεν θα το καταφέρει σπαταλώντας χρήματα σε χρεοκοπημένες χώρες ή εκδίδωντας ευρωομόλογα. Δεν έχουμε ούτε την αξία ούτε το δικαίωμα να υποδείξουμε σε κανέναν τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί την εξωτερική και εσωτερική πολιτική του.

Ένα παράδειγμα χαμηλού διαλογικού επιπέδου είναι το επιχείρημα ότι οι Γερμανοί μας πουλούσαν τόσα χρόνια τα προϊόντα τους και έχουν βγάλει λεφτά από εμάς. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητικό κάτι τέτοιο. Στην Ελλάδα του εύκολου χρήματος, δεν έχουν διανοηθεί ότι πολλά αγαθά για να παραχθούν, απαιτούν δουλεία. Όταν αγοράζεις κάτι, πληρώνεις τον κόπο και τον χρόνο που δαπάνησε ο άλλος για να παράγει κάτι. Είναι μια δίκαιη ανταλλαγή, και δεν είναι υποχρεωτική. Και μάλιστα όταν αγοράζεις προϊόντα υψηλής τεχνολογίας (ιατρικά, βιομηχανικά) τα οποία για να φτάσουν στο σημερινό τους επίπεδο έχουν δαπανηθεί χρόνια έρευνας, ανάπτυξης και προσπάθειας.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται από σοβαροφανείς αναλυτές, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Και αναρωτιέμαι, αυτό είναι το επίπεδο της χώρας; Αντί να συζητάμε για το πώς θα ξεπεράσουμε πιο ανώδυνα την κρίση, ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, να εξηγήσουμε τι πρέπει να πράξουμε και ποιες θα είναι οι συνέπειες αλλά και τα θετικά αποτελέσματα, αναλωνόμαστε σε ένα διάλογο δίχως πρακτική αξία.

Είναι πραγματικά λυπηρό το ότι τα μεγαλύτερα αρνητικά της κοινωνίας μας αποτυπώνονται τόσο ξεκάθαρα από τη στάση μας σε θέματα τέτοιου βεληνεκούς. Η αποποίηση προσωπικών ευθυνών και η ρίψη τους σε τρίτους, απόκτα τώρα διεθνή διάσταση, από τη στιγμή που ίδια η χώρα, επιρρίπτει την ευθύνη της σε άλλες.

Popular

To Top