Real opinions

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ TOY REALPOLITICS.GR TEYXOΣ # 2

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ ΤΟΥ REALPOLITICS ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

“Άδοξο” Τέλος για το Troktiko…

Το τί μεσολάβησε από το Business as Usual μετά την κηδία του μ. Σ.Γκιόλια ,μέχρι σήμερα ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση Έβγαλε τις μάσκες αυτή η δολοφονία… περίσσεψε η υποκρισία .

Βάλθηκε να διαψεύσει το επιτελείο του Blog Troktiko ότι δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με τον δολοφονημένο δημοσιογράφο (ενώ την ίδια ώρα είχε αποκλειστικά ΕΝΑ θέμα : ΑΥΤΟΝ…) και μάλιστα από την επομένη συνέχισε στο ίδιο μοτίβο τις αναρτήσεις .
Όταν μιλάμε για ΙΔΙΟ μοτίβο εννοούμε “Αρλούμπα” , “Μπουρδίτσα” , “ΜοντελοΗθοποιός” , ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα και ξανά από την αρχή…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Για τη δολοφονία Γκιόλια

Γράφει ο Παραπολιτικός

Από την ώρα που έμαθα για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, είμαι πραγματικά συγκλονισμένος. Προσπαθώ να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά μα η οργή με νικά. Έχω πραγματικά τρομάξει από την κάλυψη του θέματος από ΜΜΕ και blogs, φοβάμαι τελικά ότι εμείς οι ίδιοι γεμίζουμε με σφαίρες τα όπλα των τρομοκρατών.

Ο Γκιόλιας επιλέχθηκε από τη Σέχτα Επαναστατών επειδή ήταν ο μόνος μεγαλοδημοσιογράφος χωρίς φρουρά κι άρα ο πλέον προσιτός στόχος. Μην ξεχνάτε ότι αναφερόμαστε σε μια ομάδα θρασύδειλων τύπων που σκοτώνουν μονάχα ανυπεράσπιστους.

Ο Γκιόλιας ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε το Troktiko, o άνθρωπος που το σύστησε στο δημοσιογραφικό κόσμο. Το Τroktiko μεταλλάχθηκε γρήγορα σε ένα χώρο που θα μπορούσες να διαβάσεις τα πάντα, χωρίς καμιά αξιοπιστία, χωρίς καμία αξιολογική κρίση από τους διαχειριστές του site. Θήτευσε δίπλα…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η χαμένη τιμή της ελληνικής δημοσιογραφίας

Σκέψεις για την εξάπλωση και εξαγρίωση των ελληνικών blogs.

του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου στο LIFO.

Οι αμετροέπειες που λέγονται και γράφονται για τον αδίκως δολοφονημένο δημιουργό του troktiko («οραματικός δημοσιογράφος», «μεγάλος» κ.λπ.), αντί να υπερασπίζονται τη δημοσιογραφία, τη δυσφημούν. Διότι, είτε από φόβο είτε από άγνοια, παρουσιάζουν ένα ελεεινό μπλογκ, που εξέφρασε τη χειρότερη Ελλάδα, ως κυνηγημένη και μαχόμενη δημοσιογραφία.

Κάθε εχέφρων άνθρωπος που δεν θέλει να τον λοιδορούν και συκοφαντούν, ανώνυμα και ατιμώρητα, στα μπλογκ, προσπαθεί να απέχει από τον ψηφιακό κοπρώνα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η Ελλάδα είναι μια τεράστια “πυραμίδα”

του Steven R. Earle

Το πρόβλημα με τις αναλύσεις για την τρέχουσα οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι πως λίγοι από τους συντάκτες τους έχουν πράγματι βιώσει την Ελλάδα, έχουν έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς της, τους τραπεζίτες της, τον τρόπο λειτουργίας της, τα πολιτιστικά της στερεότυπα και το λαό της.

Προσωπικά είχα αυτή την εμπειρία, μεταξύ 2003 και 2008, ως κορυφαίο στέλεχος μιας δημιουργούμενης αεροπορικής εταιρείας που επένδυσε 20 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα, προκειμένου να επικοινωνούν με υδροπλάνα διάφορα απομονωμένα νησιά.

Ήταν μια κρίσιμης σημασίας υπηρεσία για την οικονομική ανάπτυξη, την υγεία και την ασφάλεια των νησιών και των κατοίκων τους. Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας εγώ και οι συνεργάτες μου ήρθαμε σε προσωπική επαφή με υπουργούς, κορυφαίους τραπεζίτες, τοπικούς άρχοντες, γραφειοκράτες και τα μίντια. Παράλληλα βρεθήκαμε εντεθειμένοι στην ελληνική εργασιακή κουλτούρα και το δαιδαλώδες ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα.

Ήταν σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Στη βάση αυτής της μακράς, πολυδάπανης και βαθιάς ανάμειξής μας με την «ελληνική πραγματικότητα», μπορώ να καταλήξω πως καμία οικονομική βοήθεια δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, γιατί οι Έλληνες και οι αβάσιμες και μη βιώσιμες πεποιθήσεις και πρακτικές τους δεν διορθώνονται με καμία βοήθεια.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Οι φούφουτοι του ΔΝΤ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ |

Η αντίσταση στο ΔΝΤ δεν πραγματοποιήθηκε, δεν ξέσπασαν ταραχές στην Αθήνα και ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν εγκατέλειψε το Μέγαρο Μαξίμου με ελικόπτερο όπως έκανε ο αργεντινός πρόεδρος Φερνάντο ντε λα Ρούα το 2001. Αντίθετα το Ασφαλιστικό που επέβαλε η τρόικα πέρασε με λιγότερες αντιδράσεις ακόμη και από το νομοσχέδιο για τη… φορολόγηση των offshore. Το μοντέλο διακυβέρνησης του Πρωθυπουργού με βάση το οποίο οι αποφάσεις πρέπει να διαμορφώνονται από τα γεγονότα δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Ως το χειμώνα η κυβέρνηση μετέδιδε ότι «ο λαός δεν είναι έτοιμος για μέτρα». Εξίσου ανέτοιμη ήταν και η ίδια, γι΄ αυτό και άργησε να συλλάβει τη θανάσιμη διασύνδεση του υπερβολικού χρέους με τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες. Η ολιγωρία κόστισε στη χώρα, αλλά μια δραστήρια κυβέρνηση ίσως να προκαλούσε μεγαλύτερη (!) ζημιά.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αλλαγή στρατηγικής

by felnikos

Eάν μέχρι να πέσει η πρώτη σταγόνα βροχής και να σκοτωθεί το καλοκαίρι δεν συμβεί κάτι το εντελώς απρόοπτο που να χαλάσει το θετικό κλίμα που, από δεκαημέρου, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην οικονομία, τότε σίγουρα ο Σεπτέμβριος δεν θα είναι τόσο κρίσιμος για την κοινωνική συνοχή και την κυβερνητική σταθερότητα, όπως οι περισσότεροι προέβλεπαν…

Ή καλύτερα θα είναι κρίσιμος, αλλά για τον εντελώς αντίθετο λόγο. Τον Σεπτέμβριο δεν θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση, αλλά θα ξαναρχίσει να μετρά υπέρ της.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να….

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

9 λόγοι που οι Έλληνες bloggers είναι ηλίθιοι

του Dr.SeenG

Ο λαϊκισμός και η ισοπέδωση των πάντων έχουν προαχθεί στο νούμερο ένα σπορ της Ελλάδας… Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μπορεί να αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητά μας, αλλά με τη συμπεριφορά μας και τη νοοτροπία μας, χάνουμε το όποιο δίκιο μας.
Αφορμή των παραπάνω λέξεων, στάθηκαν διάφορα δημοσιεύματα που διαβάζω σε αρκετά blogs για γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες. Επιγραμματικά, θα αναφέρω ορισμένα πράγματα που με ενοχλούν και με εξοργίζουν:

1.
Μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων bloggers, προσπαθεί να αποδώσει στα δελτία ειδήσεων των καναλιών και στις εφημερίδες, τον χαρακτηρισμό του κατεστημένου και της διαπλοκής. Υπερβολικές ηλιθιότητες που δε συνάδουν με το ήθος που προσπαθούμε να περάσουμε μέσα απ’αυτήν εδώ τη γωνιά που μας παρέχει η Google. Δε λέω πως δεν έχουν μειονεκτήματα τα μεγάλα ΜΜΕ, αλλά λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει. Είναι άδικο να κολλάμε ταμπέλες σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική ενημέρωση και ψυχαγωγία.

2.ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σε ξένο αχυρώνα

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη ΝΕΑ

ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ αντιδικία της Ν.Δ. µε το ΠΑΣΟΚ για τη Δικαιοσύνη κακόγουστη αλλά κυρίως εκτός θέµατος. Δεν έχω πρόβληµα, ας πούµε, να δεχθώ ότι οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Γιάννη Αγγέλου είναι αυστηροί, ενδεχοµένως υπερβολικοί.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του κατηγορητηρίου, αποκλείεται να θεωρείται ύποπτο φυγής ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο καταθέτει ήδη επί… ώρες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Κι είναι αποκρουστικό να επιβάλλεις σε έναν άνθρωπο εγγύηση τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (!) – πράγµα που σηµαίνει ότι αν δεν βρει αυτό το υπέρογκο ποσό θα αναγκαστεί να πάει φυλακή. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ δηλαδή η ελευθερία ενός ανθρώπου να εξαρτάται από το πορτοφόλι του. Την ίδια στιγµή που η φυσική αυτουργός της πράξης για την οποία αποδίδεται στον Αγγέλου η ηθική αυτουργία, η περιώνυµη Σταµατίνα Μαντέλη, κυκλοφορεί ελεύθερη µε εγγύηση εκατό χιλιάδων ευρώ – ίσως επειδή έχει «καρφώσει» εν τω µεταξύ τη µάνα της και τον πατέρα της…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Εχω και μπλογκ, παμε μια βολτα;

Tης Λινας Γιανναρου
KAΘHMEPINH

Εχω κι εγώ μπλογκ. Να κάτι που δεν ξέρουν ακόμα και πολύ κοντινοί μου άνθρωποι. Σε αυτό γράφω πάνω-κάτω ό,τι μου κατεβαίνει, από τα εστιατόρια που πήγα να φάω μέχρι τα τραγούδια που μ’ αρέσουν και από τις ταινίες που είδα στο σινεμά μέχρι τις ανασφάλειες και τις γκρίνιες μου, τις μικρές μου τραγωδίες και τις προσωπικές μου κωμωδίες.

Αλλά αντίθετα με..

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ενα νεο οραμα για την Ελλαδα

Του Πασχου Mανδραβελη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πληθαίνουν οι φωνές των «παραγωγικών» τάξεων (σ.σ.: στην Ελλάδα «παραγωγική τάξη» θεωρούμε τους μεταπράτες, τους εμπόρους, τους αργυραμοιβούς κ.λπ.) για ένα εθνικό σχέδιο στην οικονομία. Δεν διευκρινίζουν αν πρέπει να είναι πενταετές, όπως στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ, αλλά δηλώνουν ότι χωρίς κάποιο κρατικά υπαγορευμένο όραμα για την οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει..ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι ότι η μόνη ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα ήταν κρατικοδίαιτη και κρατικά ελεγχόμενη. Με τα θαλασσοδάνεια αμέτρητων «αναπτυξιακών» νόμων,

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η ιστορία του Σωκράτη

Η ιστορία του Σωκράτη

Συντάκτης: pitsirikos

Ο Σωκράτης Γκιόλιας δολοφονήθηκε από τη Σέχτα Επαναστατών, η οποία είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Κι εγώ είμαι η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Είμαι ακόμα στη ζωή και θα σας πω ένα παραμύθι.

Ακούστε τώρα την ιστορία του Σωκράτη,
ενός νεαρού Έλληνα δημοσιογράφου,
συνεργάτη του Μάκη του Ζούγκλα,
που νόμισε ότι μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του.
Αλλά πικρές οι βουλές του Θεού
και σκοτεινές οι ψυχές των μεγαλοεπιχειρηματιών.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ένας απο μας

της Ρίκας Βαγιάνη Protagon.gr

Θα ξεράσω με τις αγιογραφίες. Ο μακαρίτης είχε πιο φανατικούς εχθρούς κι από τον Μέριλιν Μάνσον. Στην καλύτερη και πιο έντιμη περίπτωση είχε «ορκισμένους πολέμιους». Γράψτε ό,τι θέλετε, (γι αυτό άλλωστε, έχουμε τα σχόλια παρακάτω) αλλά εγώ δεν μπόρεσα να καταπιώ ποτέ το είδος δημοσιογραφίας που εκπροσωπεί η λογική της κρυφής κάμερας, το ρεπορτάζ- αγιατολλάχ και η ανώνυμη μπλογκογραφία με..
σημαία Λιβερίας. Τον μακαρίτη (και όλη τη σχολή που δημιούργησε) τον «συμπαθούσα» τόσο πολύ, που η πρώτη πρώτη μου, απαίσια, ομολογώ σκέψη μετά το φονικό ήταν: «Ποιος μ…τον έκανε ήρωα;»

Η λογική του «Τρωκτικού» είναι το είδος της ενημέρωσης που λατρεύω να μισώ.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο κανιβαλισμός στην δημοσιογραφία οδηγεί την κοινωνία στο νόμο της ζούγκλας

Αναμφισβήτητα καταδικάζουμε την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.
Δεν μπορούμε όμως να μην καυτηριάσουμε τη δημοσιογραφική σχολή που υπηρετούσε το θύμα. Δημοσιογράφοι δεν είμαστε. Οπότε μπορούμε να δούμε λίγο παραπέρα από την «σοκαρισμένη» κοινότητα των «λειτουργών» της τέταρτης εξουσίας, που εξυπηρετεί  κρατικοδίαιτα οικονομικά συμφέροντα, εκβιάζει τις υπόλοιπες εξουσίες και χειραγωγεί τις εξελίξεις.

Η εικόνα ενός δολοφονημένου δημοσιογράφου δεν τιμά μια δημοκρατική κοινωνία. Όπως επίσης η σχολή της δημοσιογραφίας που εξυπηρετούσε ο Γκιόλιας. Είτε μέσα από τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (παρακολουθήσεις και κρυφές κάμερες), είτε διά  της ψηφιακής χειραγώγησης των πολιτών, μέσω του blog “troktiko”.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μάθε παιδί μου γράμματα…

Tου Κυριάκου Mητσοτάκη

Εκείνα που συγκράτησα από τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι η αύξηση των υποψηφίων (από 85.000 σε 90.000), η αύξηση των εισακτέων (7 στους 10 μπαίνουν σε κάποια σχολή), η αύξηση των γραπτών με βαθμολογία κάτω από τη βάση (κατά 18.000) και η μείωση του αριθμού των αριστούχων. Η κατάργηση της βάσης του 10 δίνει την πραγματική εικόνα για τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών. Πρόκειται για άλλη μία «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία που όχι μόνο δεν βελτίωσε το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά ενίσχυσε την ανεπάρκειά του. Η κατάργηση του 10 καλλιέργησε περισσότερες προσδοκίες στους διαγωνιζόμενους, κατέβασε όμως τον πήχυ των επιδόσεών τους. Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά τη βαθύτερη διάσταση της κατάργησης της βάσης του 10, οφείλουμε να παραδεχτούμε δύο πραγματικότητες:
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ησυχος απο το εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι ο Παπανδρέου αναζητά ρόλο καί προοπτική γιά τόν εαυτό του και τη χώρα…

Εχοντας ισχυρή ομάδα , πού τήν εμπιστεύεται , ως πρός το εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι ο Παπανδρέου και έχοντας στριμωγμένους τούς πραγματικούς πολιτικούς αντιπάλους του (οι οποιοι τρέχουν και δέν φτάνουν με τα μπερδέματα με τη Δικαιοσύνη) εντός Ελλάδας, ασχολείται με θέματα πραγματικής εξωτερικής (πού είναι και εσωτερική) πολιτικής…
Ισως και ακολουθώντας τή συμβουλή τού ανεξάρτητου ιστιτούτου μελετών STRATFOR αναζητά ρόλο γιά τον εαυτό του και τη χώρα με ταξίδια πού πλέον κινούνται στή Μέση Ανατολή.
Κύπρο και μετά Ισραήλ θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός…
Βέβαια ταξίδια στό Ισραήλ δέν κάνει ο πάσα ένας…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο Καραμανλής συνεχίζει να τιμωρεί τον εαυτό του και τη Νέα Δημοκρατία

Στην αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ.Καραμανλή είχε διαγραφεί ένας νέος βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ, ο κος Πολύζος. Είχε διαγραφεί γιατί είχε πει κάτι που σε τελική ανάλυση ήταν αυτονόητο: λαμόγια υπάρχουν και στις δύο πλευρές του δικομματισμού αλλά και σε μικρότερα κόμματα. Το γεγονός αυτό της διαγραφής, αν και σήμερα περνάει στα «ψιλά», υπήρξε κατά την προσωπική μου άποψη θρυαλλίδα εξελίξεων στη Ν.Δ και στη χώρα κατά συνέπεια.

Η διαγραφή εκείνη ερμηνεύτηκε από τα «λαμόγια» της Ν.Δ ως διασφάλιση της κάλυψης Καραμανλή. Θεωρήθηκε πως ό,τι και αν συμβεί η τότε ηγεσία της Ν.Δ θα τους καλύψει … Λειτούργησε σαν να τους είπε ο Καραμανλής «ορμάτε κι εγώ είμαι εδώ». Στην αρχή η «κακοδιαχείριση» ξεκίνησε δειλά, όσο περνούσε όμως ο καιρός η κατάσταση εκτραχυνόταν. Μέχρι που φτάσαμε στα ομόλογα …

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 36 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ…


Άρθρο του Mehmet Ali Birand στην Posta

Η Τουρκία την περίοδο των ετών 1950 – 1960, κυρίως από την άποψη των εξωτερικών της σχέσεων, ζούσε σε ένα ονειρεμένο κόσμο. Πιστεύαμε ότι όλοι μάς αγαπούν και ότι ήμασταν η πλέον σημαντική χώρα του κόσμου.Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις [ΤΕΔ] αποτελούσαν μια ισχυρή δύναμη,κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει μπροστά τους και χάρη σε αυτές είχαμε προστατευθεί από τη σοβιετική κατοχή της Ευρώπης.
Ξαφνικά, όμως, στις 20 Ιουλίου 1974…… οι ΤΕΔ με δύο απόπειρες έβαλαν στο χέρι τη μισή Κύπρο. Το αιτιολογικό ήταν σύμφωνο με τους διεθνείς όρους. Το πλέον σημαντικό όμως ήταν οι συγκυρίες, οι οποίες και αυτές ήταν υπέρ της Τουρκίας. Οι εθνικιστές Ε/κ πυρπολώντας τα τουρκικά χωριά δημιούργησαν και το κατάλληλο περιβάλλον. Επειδή συνέφερε την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, για διαφορετικούς λόγους την κάθε μια, οι ΤΕΔ αποβιβάστηκαν στο νησί.

Βεβαίως, γνωρίζετε ότι η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Η κατοχή είναι εύκολο πράγμα. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι να κάνετε ειρήνη εξασφαλίζοντας και το ποθούμενο αποτέλεσμα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Απο τον ονομαστικο μετοχο στην πληρη ανωνυμια

του Τάσου Τέλλογλου Protagon.gr

Ξέρω οτι είναι νωρίς ακόμα να μιλήσει κανείς για αυτά τα ζητήματα. Αλλά η δολοφονία του Γκιόλια και όσα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο κατόπιν εορτής, ιδαίτερα αυτά που αφορούν το “θαυμαστό κόσμο των νέων εκδοτών”, δείχνουν οτι μάλλον πρός τα πίσω πήγαμε τα τελευταία χρόνια σε ο,τι αφορά τον καθορισμό του ποιός είναι ποιός και ποιός γράφει τί στη.. δημόσιο σφαίρα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Δήθεν ανωνυμία

Tου Mπαμπη Παπαδημητριου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αν ρωτούσε κανείς κάποιον δημοσιογράφο αν γνωρίζει την ταυτότητα ορισμένων ανωνύμων υβριστών του Διαδικτύου θα άκουγε: «Ο τάδε είναι! Αλλά δεν το λέει!». Η ηχηρή σιωπή που συνοδεύει, τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πλέον επικίνδυνα για τη δημοσιογραφία φαινόμενα είναι (συν)υπεύθυνη για τον βίαιο θάνατο ενός ανθρώπου, ενός δημοσιογράφου. Οσο αποκρύπτουμε την..
αλήθεια που ενοχλεί, ενώ κρυφοκουβεντιάζουμε όσα θα έπρεπε να συζητούμε ανοιχτά και με θάρρος, προσφέρουμε τη χειρότερη υπηρεσία στον τόπο και στους ανθρώπους του. Ολους μαζί και τον καθένα χωριστά. Τα ψεύτικα δάκρυα όσων σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τον ανθρώπινο πόνο, αυτό ακριβώς επιδιώκουν: να αποκρύψουν τις ευθύνες τους.

Μπλογκς όπως αυτό που δημιούργησε και συντήρησε ο μακαρίτης Γκιόλιας, ενίσχυσε την ηλεκτρονική παραδημοσιογραφία. Παρόμοιες προσεγγίσεις της κοινής γνώμης, ποτέ δεν καλλιέργησαν και ούτε πρόκειται ποτέ να ενισχύσουν την ελευθερία γνώμης και την αποκάλυψη όσων αμαρτημάτων οι διάφορες εξουσίες επιδιώκουν να αποκρύψουν.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το τεστ της αντοχής μας

του Γιάνη Βαρουφάκη, protagon.gr

Ένας μηχανικός κάνει τεστ αντοχής σε κάποιο “σύστημα” (π.χ. τα φτερά ενός αεροπλάνου) όταν θέλει, πράγματι, να καταλάβει το κατά πόσον θα αντέξει υπό αντίξοες συνθήκες λειτουργίας. Αν, π.χ., είχε πέσει πρόσφατα αεροπλάνο σε καταιγίδα επειδή δεν άντεξε κάποιο φτερό, ο μηχανικός θα προβεί σε νέας σχεδίασης τεστ αντοχής θέτοντας ένα απλό ερώτημα: Αν είχα υποβάλει το αεροπλάνο που έπεσε σε αυτό το νέο τεστ αντοχής, θα πέρναγε το τεστ; Γιατί αν το πέρναγε, τότε το τεστ είναι άχρηστο.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το ασφαλιστικό της ΔΕΗ

Της Μιραντας Ξαφα*

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που μόλις ψηφίστηκε θα συμβάλει σημαντικά στη βιωσιμότητα του συστήματος, καθώς αυξάνει σταδιακά τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και γίνεται πιο στοχευμένο σ’ αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Οπως όμως είχε επισημάνει το 1997 η έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό, που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε: «Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα συνδυάζει νησίδες υπερβολικής προστασίας με πραγματικές περιπτώσεις ένδειας». Αναφερόταν στις προνομιούχους ΔΕΚΟ, που πίεσαν τα κόμματα εξουσίας και πέτυχαν να βγαίνουν στη σύνταξη νωρίτερα, με ασύγκριτα υψηλότερες συντάξεις σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, και στα ευγενή ταμεία των δικηγόρων, μηχανικών και δημοσιογράφων που πέτυχαν να εισπράττουν «κοινωνικούς πόρους» που πληρώνουμε όλοι εμείς. Αυτές τις «νησίδες υπερβολικής προστασίας» δυστυχώς δεν διορθώνει το νομοσχέδιο.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Popular

To Top