Real opinions

ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ TOY REALPOLITICS.GR TEYXOΣ # 1

Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ ΤΟΥ REALPOLITICS ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Η απαισιοδοξία είναι υπερβολική

Από τις αρχές του χρόνου, η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με αρνητικές προβλέψεις και καταστροφολογικές αναλύσεις. Δεν πέρασε ημέρα που κάποιος επιφανής οικονομικός αναλυτής να μη μας εξηγεί γιατί θα χρεοκοπήσουμε, γιατί η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη και γιατί η στήριξη από την τρόικα είναι ανώφελη…

Η υπερβολική δόση έχει συνέπειες – η απαισιοδοξία εσωτερικεύεται. Ακόμα και ο πολιτικός κόσμος, που ως τώρα αντιμετώπιζε με αβάσταχτη ελαφρότητα το δημοσιονομικό πρόβλημα, κάνει τους υπολογισμούς του με τα δυσμενέστερα σενάρια: βαθιά και διαρκής ύφεση, έκρηξη ανεργίας, κοινωνική αναταραχή.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Τα υποβρύχια που βοήθησαν να βυθιστεί η Ελλάδα…

(The Wall Street Journal). Ενώ η Ελλάδα κόβει τις δαπάνες της από παντού, στα ζητήματα της άμυνας δεν κάνει καμιά οικονομία. Η καταχρεωμένη αυτή μεσογειακή χώρα ξοδεύει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αγοράσει δυο γερμανικά υποβρύχια. Παράλληλα σκέφτεται να ξοδέψει αρκετά για την αγορά 6 φρεγατών, και 15 ελικοπτέρων διάσωσης από τη Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα προμηθεύτηκε περισσότερα από 24 πολεμικά αεροσκάφη από την Αμερική, σε τιμή περίπου €1.5 δισ. Μεταξύ των πανάκριβων αυτών αγορών, συμπεριλαμβάνονται και τα υποβρύχια.Τα περισσότερα οπλικά συστήματα προέρχονται από….τη Γερμανία, τη χώρα δηλαδή που ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος στη διάσωση της Ελλάδας. Τη χώρα που ήταν και η πιο μεγάλη κατήγορος της Ελλάδας, για το γεγονός ότι ως χώρα ζει πέρα από τα μέσα της. Οι εμπορικές αυτές συμφωνίες αποδεικνύουν περίτρανα το πώς κάποιοι από τους δανειστές της Ελλάδας κερδίζουν από την γαλαντομία της, και πως αυτό θα τους στοιχειώσει στο μέλλον.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Μην ακούτε. Δεν μπορεί να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, με την οποία θα επέρχεται μερικός περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, η οποία, κατά την προτεινόμενη τροποποίηση, στο εξής θα ισχύει μόνο για θέματα που αφορούν την πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών και όχι για άλλες περιπτώσεις.Αυτό όμως νομίζουμε ότι είναι περισσότερο επικοινωνιακή (προπαγανδιστική) πολιτική ενέργεια, παρά πραγματοποιήσιμη και τούτο για δύο απλούς λόγους:

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Οικονομολόγοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – από τις έδρες των πανεπιστημίων στους καβγάδες των πεζοδρομίων

«Θα επιτεθώ στον επόμενο που θα με αποκαλέσει ‘χοντροκομμένο’ και θα του ρίξω μια μπουνιά στο πρόσωπο». Κάποτε, οι ακαδημαϊκοί κύκλοι ήταν συνώνυμοι με βαρετές ομιλίες, θεωρητικά επιχειρήματα γεμάτα δυσνόητους τεχνικούς όρους και παλιομοδίτικα γκρίζα κουστούμια. Αλλά μετά το ξέσπασμα της σημερινής κρίσης, όλα αυτά άλλαξαν.

Οι οικονομολόγοι είναι οι νέοι σταρ της εποχής, τα προγράμματά τους γεμίζουν με περισσότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις και κοσμικές προσκλήσεις από ό,τι ομιλίες σε πανεπιστήμια και οι επιπέδου πεζοδρομίου καβγάδες τους καταλαμβάνουν ολόκληρες σελίδες του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Η παραπάνω πολεμοχαρής δήλωση ανήκει σε έναν νομπελίστα οικονομολόγο, τον Paul Krugman, ενώ αυτός που κινδυνεύει να δεχτεί του μπουνιά του καθηγητή του Princeton δεν είναι άλλος από το συντάκτη του συντηρητικού Economist, που τόλμησε να αμφισβητήσει τις θεωρίες του.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Διευθυντές στο ΕΣΥ 18 πρώην βουλευτές

Ηεπομένη ημέρα της εκλογικής ήττας τούς δίνει το δικαίωμα να επιλέξουν νοσοκομείο και να συνεχίσουν την καριέρα τους στο Δημόσιο ως διευθυντές κλινικής, ακόμη κι αν το νοσοκομείο δεν τους χρειάζεται! Συνολικά 17 γιατροί-βουλευτές διορίστηκαν μόνο την τελευταία εξαετία στα νοσοκομεία και πλη- ρώνονται σήμερα τον μισθό του διευθυντή κλινικής!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Μαθητρια Άννα Διαμαντoπουλου στον πινακα

της Ρέας Βιτάλη Protagon.gr Μη μου πεις για συνέντευξη πολιτικών. Σπάνια να γίνεις, έστω και στο ελάχιστο σοφότερη, σε κάποιον τομέα. Το ήξερε καλά ο Διευθυντής μου, το κουσούρι μου. Γι’ αυτό και απόρησα όταν μου ανέθεσε τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου πριν κάμποσα χρόνια. Ωστόσο θυμάμαι επέμενε. Η συνέντευξη είχε γίνει στο σπίτι της. Χτυπούσα το κουδούνι της έχοντας στ΄ αφτιά μου όλα..
εκείνα τα «δυναμική αλλά ψυχρή», «έξυπνη αλλά απόμακρη», «γοητευτική αλλά ξινή»…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Χασαμε την ουσια για το θεαμα…

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος «E»

Τελικά το ασφαλιστικό ψηφίστηκε. Και ψηφίστηκε ευκολότερα απ’ όσο διαφαινόταν και χωρίς δυσάρεστες για την κυβέρνηση παρενέργειες στη συνοχή της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Το κόστος της εφαρμογής του πέφτει στους ώμους των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά ένα από τα ζητούμενα της εμπειρίας αυτής είναι αν και κατά πόσο θα αντλήσουν τα αναγκαία διδάγματα κάποιοι, οι οποίοι έμμεσα ευθύνονται για..

τη σκληρότητα των μέτρων του ασφαλιστικού, επειδή δεν έκαναν όσα όφειλαν να κάνουν όταν έπρεπε. ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ποιον προστατευει η κυβερνηση;

Του Μπαμπη Παπαδημητριου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Η μείωση του κόστους εργασίας είναι το καλύτερο αναπτυξιακό δώρο για τις επιχειρήσεις», εξηγεί έμπειρος και πάντοτε προσεκτικός γνώστης της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο, η παρούσα θέση, του επιβάλλει την ανωνυμία. Η επέλαση των λεγομένων «εργασιακών ρυθμίσεων» στην προθήκη της πολιτικής συζήτησης ήταν σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουν, όσοι επέμεναν να το.. αρνούνται, ότι τη χώρα κυβερνά ένας πολιτικός σχηματισμός εχθρικός προς την επιχειρηματικότητα.

Αυτή είναι η αλήθεια, την οποία ούτε ο πρωθυπουργός δεν κατορθώνει πλέον να κρύβει. Και, για όσο καιρό αυτό παραμένει η κυρίαρχη αντίληψη των ιθυνόντων, η ελληνική οικονομία θα παραμένει στο χείλος του γκρεμού. Ολα τα άλλα είναι απλώς προφάσεις μιας ολοένα προφανέστερης εχθρότητας όσων πίνουν και κερνούν εις υγείαν των κορόιδων του «ιδιωτικού», δηλαδή του παραγωγικού, τομέα της οικονομίας.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Το πρώτο βήμα της Ντόρας

Με think tank ξεκινά τελικά η Ντόρα. Με παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Κατά πολλούς, πρόπλασμα του αναμενόμενου κόμματος. Το όποιο κόμμα προκύψει θα είναι αποτέλεσμα των ζυμώσεων στο εσωτερικό του φόρουμ. Κυρίως στο ιδεολογικό πεδίο, χώρο που πάσχουν τα φθαρμένα και διεφθαρμένα κόμματα εξουσίας. Συνήθως ένα ινστιτούτο έπεται της δημιουργίας κόμματος. Η Ντόρα και σε αυτό πρωτοτυπεί.Θέλοντας ίσως να δείξει το κενό ιδεολογίας και αξιών που υπάρχει στην κοινωνία. Τελικά η κίνηση του Φόρουμ είναι πολύ έξυπνη και δίνει την ευκαιρία στη Ντόρα να δει από κοντά τη δυναμική των ιδεών που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο και αναλόγως να κινηθεί πάνω στις ανάγκες της σύγχρονης πολιτικής πρακτικής, περιορισμένης φυσικά στην ελληνική πραγματικότητα.ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

doraisback.gr…

Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε με ευκολία κάθε λάθος του Ευάγγελου Βενιζέλου στις αντίστοιχες εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται όμως ότι το πάθημα της έγινε μάθημα και τα επόμενα βήματα της είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

DER SPIEGEL: Η γερμανική κυβέρνηση έχει περάσει στην λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών…

(ΣΣ Δέν το λένε ξεκάθαρα αλλά όλο αυτό πού θα διαβάσετε είναι για την Ελλάδα. Διαβάστε το προσεκτικά, τα λέει όλα. Προσέξτε ιδιαίτερα την δεύτερη φάση, σέ περίπτωση αποτυχιας τής πρώτης…)
Σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας
Η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο χρεοκοπίας, οπως αποκαλύπτει στο αυριανό του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel. Με τη διαδικασία “haircut” εμπλέκονται και ιδιώτες στην στη στήριξη υπερχρεωμένων χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του εβδομαδιαίου περιοδικού DER SPIEGEL, η γερμανική κυβέρνηση έχει περάσει στην λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών. Έχει καθορίσει δηλαδή τις τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο, όπως έχει κατ` επανάληψη πει η καγκελάριος να μην πληρώνουν τα σπασμένα μόνο οι φορολογούμενοι.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Απετυχαν οι συνδικαλιστικες ηγεσιες

Του Γιώργου Λακόπουλου ΝΕΑ

Στην πολιτική η αποτυχία είναι ασυγχώρητη. Οδηγεί είτε σε απομάκρυνση από ένα αξίωμα, είτε- αν προλάβεις – σε παραίτηση. Πάνω σε αυτό θεμελιώθηκε η έννοια της πολιτικής ευθύνης. Δεν μπορείς να παραμείνεις σε ένα αξίωμα όταν κατ΄ επανάληψη προκύπτει ότι δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Δεν ισχύει μόνο για τους πολιτικούς, ισχύει για όσους μετέχουν στην πολιτική με την..
ευρύτερη έννοια.

Π.χ. οι συνδικαλιστές.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ποιες εκλογές;

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη ΝΕΑ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΑ νέα για την κυβέρνηση. Στην υπόθεση του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού, ο υπουργός Εργασίας τα πήγε µια χαρά. Κατόρθωσε να περάσουν χωρίς µεγάλες αντιδράσεις – εντός και εκτός Βουλής – δύο νοµοσχέδια που υπό άλλες συνθήκες µπορεί να είχαν ρίξει πέντε – έξι κυβερνήσεις. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ και δυσάρεστα. Φαίνεται ότι ένα µέρος των στελεχών της συµπολίτευσης αδυνατεί να κατανοήσει την..

πραγµατική κατάσταση της κυβέρνησης και της χώρας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Μεταρρυθμίσεις, θυσίες και σύμμαχοι

Tο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε, η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων εξασφαλίστηκε και τα ΜΜΕ μαζί με τα απολιθώματα της Μεταπολίτευσης προδικάζουν το τέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ένα τέλος προδιαγεγραμμένο καθώς πρόκειται για μια “κυβέρνηση Τσολάκογλου”, αντιδημοκρατική “όπως η Χούντα” και πάνω από όλα “νεοφιλελεύθερη”. Έχω την εντύπωση ότι η λέξη “νεοφιλεύθερος” όπως κάποτε η λέξη “κομμουνιστής”. Όπως όλοι όσοι έλεγαν κάτι έξω από το τρίπτυχο “Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια” ήταν “κομμουνιστές”, έτσι και σήμερα όσοι προχωρούν σε ριζικές τομές ή υποστηρίζουν κάτι έξω από τα τετριμμένα, είναι “νεοφιλεύθεροι” και “γεράκια του ΔΝΤ”.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Η κυβέρνηση ποντάρει στην «μαύρη» οικονομία;

Δεν μπορεί να δοθεί άλλη λογική εξήγηση.Είναι γνωστό ότι η παράλληλη «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 40% περίπου (έτσι τουλάχιστον λέγεται ανεπίσημα) του επίσημου Εθνικού προϊόντος. Είναι όλα αυτά τα μαύρα εισοδήματα που εισπράττονται και που δεν δηλώνονται στην εφορία (παράνομες δραστηριότητες, μίζες, φακελάκια, αδήλωτη εργασία, εισοδήματα χωρίς αποδείξεις, κ.λ.π.). Όλα αυτά είτε έχουν κεφαλαιοποιηθεί σε ακίνητα κ.λ.π., είτε βρίσκονται υπό την μορφή καταθέσεων στις τράπεζες. Οι τράπεζες, όπως και η κυβέρνηση,  γνωρίζουν τις καταθέσεις μας και….γνωρίζουν ότι η ροή των καταθέσεων δεν συμβαδίζει με τη λογική του επίσημου εθνικού προϊόντος
Λοιπόν, μια κυβέρνηση θα έμπαινε στον πειρασμό να βγάλει στην επιφάνεια όλη αυτή τη μαύρη οικονομία, προς όφελος της κατανάλωσης και των εσόδων του Δημοσίου. Δεν θα την ένοιαζε η σκληρότητα των μέτρων που θα έπαιρνε και θα έδειχνε αναλγησία γιατί θα ποντάριζε στην αντοχή του λαού μέσω της «μαύρης» οικονομίας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Η διάλυση της Ευρωζώνης θα επαναφέρει την ανάπτυξη, υποστηρίζουν οι Βρετανοί….

//4.bp.blogspot.com/_98OoM-A2eMo/TDnx5suWedI/AAAAAAAADGM/U2KMYmXHdR0/s1600/4416979159_36be20695f.jpgΗ διάσπαση της Ευρωζώνης θα καταστούσε δυνατή την επιστροφή της ανάπτυξης σε όλην την Ευρώπη, τόνισε ο Κρίστοφερ Σμόλγουντ, οικονομολόγος του γραφείου Cabinet Economics, που υποστηρίζει την επιστροφή στο σύστημα των εθνικών νομισμάτων ως μοχλού για την ανάκαμψη στη Γηραιά Ήπειρο.

«Για το συμφέρον της οικονομικής υγείας και της μελλοντικής επιτυχίας στην ΕΕ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διαλυθεί», υποστηρίζει το λονδρέζικο γραφείο.«Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα πλέον αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία (στις οποίες αναφέρονται, λόγω των ακρώνυμών τους και ως PIIGS) κινδυνεύουν να έλθουν αντιμέτωπες για πολλά χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες, με ύφεση και αποπληθωρισμό», εκτιμά ο Σμόλγουντ.Παράλληλα, «η Γερμανία θα συνεχίσει να…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Δεν τελειώσαμε με το ασφαλιστικό

Tου Στέφανου Μανου* στην Καθημερινή

Στην «Καθημερινή» της περασμένης Τετάρτης (7/7/2010) έγραψα ότι -αν ήμουν στη Βουλή- θα ψήφιζα «ναι» για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ναι, αλλά με βαριά καρδιά. Διότι, μολονότι έχει θετικά στοιχεία, δεν αγγίζει την καρδιά του προβλήματος. Και γι’ αυτό είμαι βέβαιος ότι σε δύο τρία χρόνια, αν όχι και ενωρίτερα, το ασφαλιστικό θα ξαναέρθει στο προσκήνιο. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης στο βιβλίο του «Το εκκρεμές της σύγκλισης» (2006) επεσήμανε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια χώρα η οποία έχει ταυτόχρονα τους πιο πλούσιους και τους πιο φτωχούς συνταξιούχους σε όλη την Ε.Ε.» και πρόσθεσε ότι οι «αγκυλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα επωάζουν τη διαχειριστική αναποτελεσματικότητα και οδηγούν στην παραγωγή απαράδεκτα πενήτων αλλά και αδικαιολόγητα προνομιούχων συνταξιούχων».

Στο άρθρο μου της περασμένης Τετάρτης είχα δώσει τον τίτλο «7,3% των συνταξιούχων, 50% των συντάξεων!» και επεσήμανα ότι το ασφαλιστικό του κ. Λοβέρδου όχι μόνο δεν αγγίζει αυτή την κατάσταση, αλλά την κατοχυρώνει. Αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, πρόσεξα ότι σχεδόν όλοι οι βουλευτές στις ομιλίες τους ασχολήθηκαν με την περιπτωσιολογία και τα συμφέροντα των «αδικαιολόγητα προνομιούχων συνταξιούχων». Για άλλη μια φορά φάνηκε πόσο δύσκολο είναι για το πολιτικό σύστημα να…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ο Γιωργος κανει «fast forward»…

Tου Στεφανου Κασιματη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι λειτουργοί του κράτους που ενσαρκώνουν τη δικαστική εξουσία προσέφεραν στο κοινό μια αξιοσημείωτη υπηρεσία – και μάλιστα εκτός των στενών ορίων του θεσμικού ρόλου τους. Με το αστείο πρόσχημα, που επικαλείται το συνδικαλιστικό όργανό τους, προκειμένου ο κλάδος να εξαιρεθεί της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων, οι δικαστικοί μας βοηθούν να καταλάβουμε τι.. πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην κατακερματισμένη κοινωνία μας: ότι, καθώς ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του κράτους επιβάλλεται άνωθεν και -για μια ακόμη φορά- από τους ξένους, κάθε ομάδα συμφερόντων αγωνίζεται πλέον να περισώσει ό,τι μπορεί από τα προνόμιά της.

Το επιχείρημα των συνδικαλιστών του δικαστικού σώματος λέει ότι ο δικαστής είναι «λειτουργός του κράτους» και ως τέτοιος δεν πρέπει να τίθεται στην ίδια βάση με έναν κοινό δημόσιο υπάλληλο. Κατά συνέπεια, δεν έχει την υποχρέωση να δηλώσει τα στοιχεία του στην απογραφή. Τους διαφεύγει όμως το κοινό σημείο που έχει ο κάθε δικαστής με τον τελευταίο παρακατιανό κλητήρα, ότι και τους δύο τους πληρώνει ο φορολογούμενος.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Οι απέναντι…

Τoυς έβλεπα τόσο καιρό, να επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους μέσα από την ύλη.
Ένα συνεχές ‘θέλω’ η ζωή τους.
Τους έβλεπα να χτίζουν τούβλα μόνιμα, για πρώτο σπίτι, για δεύτερο, για εξοχικό, κι εγώ τελείωνα το μισθό την πρώτη του μηνός, μόλις έδινα το νοίκι, χωρίς να ξέρω πως θα βγάλω το μήνα.
Τους έβλεπα να αλλάζουν αυτοκίνητο κάθε δύο χρόνια.
Κι εγώ μ`ένα σαραβαλάκι 15ετίας, που όμως έχει όνομα, ( “Μελίνα” τ`όνομά του).
Που ποτέ δεν με έχει προδώσει. Δώρο ενός αγαπημένου προσώπου, που έφυγε από την ζωή. Συναισθηματικό το δέσιμο μεταξύ εμένα και της “Μελίνας”. Που ακόμη κι αν είχα χρήματα, δεν θα την πούλαγα για να πάρω κάποιο καινούριο. Θα έμενε παρκαρισμένη εκεί να μου θυμίζει… όσα ποτέ δεν θα ξεχάσω.

Τους έβλεπα να ντύνονται άψογα, να σχεδιάζουν τις διακοπές τους, κι εγώ στον δικό μου μικρόκοσμο, να είμαι ευτυχισμένη που άκουγα τα πουλάκια το πρωί, κι έβλεπα το ηλιοβασίλεμα το βράδυ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Γ. Παπανδρέου: Με την αναδιανομή εισοδήματος θα βγούμε από την κρίση (ΣΣ Λεφτά υπάρχουν). Ξεκινάμε με 1.995.000 ευρώ με δικαιούχο τον ΣΕΒ…

Οπως όλοι γνωρίζουμε στό ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστές…

Πιό κάτω θα διαβάσετε τήν άποψη τού Γιώργου για την λύση τών προβλημάτων τών πολιτών σέ πλανητικό βεβαίως επίπεδο…

.Φαίνεται ότι τελικά όλα τα (πλανητικά) προβλήματα έχουν και μία (πλανητική) λύση η οποία μάλιστα είναι και απλή…

Πρόκειται γιά μία παραλλαγή τού ελληνικού “Λεφτά υπάρχουν”…

Η λύση – σέ πλανητικό επαναλαμβάνουμε επίπεδο – κατά τον Γιώργο είναι απλή…
Τήν είπε απο τον Πόρο όπου συνεδριάζουν οι σοσιαλιστές…
Τήν αντιγράφουμε απο την Ελευθεροτυπία…

(Νάτην εδώ στα χέρια μου την έχω τη λύση όλων τών πλανητικών προβλημάτων, φαίνεται να λέει ο Ελληνας πρωθυπουργός)

….Μέσω της αναδιανομής εισοδήματος θα επέλθει η έξοδος από την κρίση τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ο 25ος Μεσημβρινός

Θα μπορούσε να είναι τίτλος μυθιστορήματος. Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη ευφάνταστο σενάριο κάποιου κέντρου στρατηγικών ερευνών που θέλει να κάνει θόρυβο και να κερδίσει έτσι νέους συνδρομητές. Φαίνεται, όμως, ότι είναι κάτι περισσότερο: Ο φυσικός πλούτος του Αιγαίου έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος

Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» και ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030 σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Χειρουργοί που θα κάνουν επεμβάσεις για να δίνουν μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης στους ανθρώπους, ελεγκτές καιρού, κατασκευαστές ζωντανών ανθρώπινων μελών και  «κάθετοι» αγρότες είναι μόνο μερικά από τα μελλοντικά επαγγέλματα που παρουσιάστηκαν.

Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τα 20 πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος:

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Γιώργος: Ζήτω η τρέλα…

Ο Γιώργος τού Πόρου καταγγέλει ευθέως τόν Γιώργο τής Αθήνας….
Μέσα στον Γιώργο συνυπάρχουν δύο άνθρωποι…
Ο ένας είναι ο αγνός ιδεολόγος πού θέλει να αναδιανείμει τά εισοδήματα (στην Ελλάδα και στό πλανήτη, γιατί όχι και σέ τυχόν εξωγήινους πολιτισμούς) υπέρ , προφανώς, τών φτωχών ανθρώπων, θέλει δηλαδή να πάρει τα λεφτά απο τούς πλούσιους και να τα δώσει στούς φτωχούς…
Πολλοί έφηβοι υποστηρίζουν μέ πάθος τέτοιες απόψεις…
Πολλοί φοιτητές (στά πρώτα έτη τών σπουδών τους ) επίσης…
Είναι γνωστό ότι μπορεί κανείς να έχει μεγάλες επιτυχίες στά κορίτσια με τέτοιες θέσεις…

Ο άλλος άνθρωπος (πού συνυπάρχει με τον αγνό ιδεολόγο μέσα στόν Γιώργο) είναι ο στυγνός άνθρωπος τής εξουσίας, ό άνθρωπος τών διαδρόμων , ο άνθρωπος με την σκληρή λογική…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ποιές εκπτώσεις;

της B.Π. Glitteratti

Υπάρχει κάποιος που νομίζει πως στην Ελλάδα κάνουν εκπτώσεις; Θέλω να πιστεύω πως όχι. Άλλωστε όλοι εσείς που είστε τόσο παρατηρητικοί, καυστικοί και εύστοχοι στα σχόλιά σας δεν μπορεί να μην έχετε διαπιστώσει ότι είμαστε τα κορόιδα της Ευρώπης και σε αυτή την περίπτωση.  Επειδή αρχίζουν οσονούπω επίσημα, άσχετα αν όλα τα μαγαζιά κάνουν προσφορές ήδη, θέλω να σας πω γιατί φέτος δεν θα βγω να ψωνίσω στις εκπτώσεις.

Στη χώρα μας όταν μιλούν για εκπτώσεις αναφέρονται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 30%, άντε το πολύ 40%. Αν αυτό εσείς το θωρείτε σημαντικό κέρδος τότε με χαρά να πάτε να ακουμπήσετε ό,τι σας έχει απομείνε

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ο Χότζας και οι τραπεζίτες

Tου Γιωργου Mαντελα / [email protected] gr

Κάποιος θα πρέπει να μιλήσει στους τραπεζίτες για τον γάιδαρο του Χότζα, που ψόφησε ενώ επιχειρούσε να τον εκπαιδεύσει να μην… τρώει. Και να τους πει ότι κινδυνεύουν να «ξυπνήσουν» μια μέρα στο ίδιο «παχνί», αν συνεχίσουν τη σημερινή τακτική. Δηλαδή, να αυξάνουν κάθε λίγο και λιγάκι τα spreads των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν τις επιχειρήσεις – πελάτες τους. Γιατί κινδυνεύουν να «ξυπνήσουν» ένα άλλο πρωί και να μην υπάρχουν ούτε επιχειρήσεις ούτε πελάτες. Οπότε, η «επόμενη πίστα» θα είναι αυτή που εξαφανίζονται και οι ίδιες. Αρα, δεν θα υπάρχει νικητής, το παιχνίδι δεν θα έχει αξία και όλοι θα μετρούν τις πληγές τους. Αυτό είναι το ζητούμενο;

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

“Γερνά” πρόωρα η κυβέρνηση…

Από την ειδησεογραφία:

Συνεχίζονται οι υπουργικές συγκρούσεις και οι  διαφοροποιήσεις από βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απουσιάζει στον Πόρο για το 13ο Συμπόσιο της Σύμης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος εκνευρισμός, αλλά έχει αποφασιστεί οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλοί, καθώς βαίνουν προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό του Δημοσίου και το νομοσχέδιο για τα χρέη των νοσοκομείων.
Στον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο έχει ανατεθεί ο πυροσβεστικός ρόλος έναντι των εστιών τριβής μεταξύ υπουργών, μετά το «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στους κ. Δημήτρη Ρέππα και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και μετά την έμμεση πρόταση του κ. Χάρη Καστανίδη για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Πάντως, παρά τις προσπάθειες ελέγχου του εσωκομματικού κλίματος, δεν έλειψαν και χθες οι δηλώσεις κριτικής από προβεβλημένα στελέχη

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Η κοροϊδία με τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ.

Αυτούς τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, διαφορετικοί κάθε φορά, σε κάθε εποχή, τους ζούμε εδώ και 35 χρόνια. Είναι αυτοί που λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας από τα δύσκολα μέτρα που έπαιρνε κατά καιρούς και παίρνει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, υπέρ της κρατικοδίαιτης άρχουσας τάξης και σε βάρος του εργαζόμενου λαού.Είναι αυτοί που μαζί με τα κομματικά στελέχη στον συνδικαλισμό (τα οποία κάνουν εκτονωτικές 24ωρες απεργίες ή εκτονωτικές στάσεις εργασίας), είναι η δήθεν λαϊκή αντιπολίτευση στην εξουσία.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ξύπνησε μέχρι και ο ΔΣΑ

Διάλογο για το μνημόνιο ξεκινά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καθώς η απόφαση του κράτους να φορολογήσει τα πραγματικά εισοδήματα των δικηγόρων ξύπνησε το νομικό κόσμο από προαιώνιο λήθαργο.Με κυνικό τρόπο, ο ΔΣΑ τονίζει: «σε περιόδους μειωμένων προσδοκιών, όπως η παρούσα, το καθήκον κάθε ενεργού και υπεύθυνου πολίτη δεν περιορίζεται στην επισήμανση των προβλημάτων, αλλά επιβάλλει συμμετοχή και ο νομικός κόσμος οφείλει να πράξει το δικό του καθήκον».Σε “περιόδους μειωμένων προσδοκιών” βγαίνουν στο πεζοδρόμιο οι τυχοδιώκτες και τα κοράκια. Οι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες δεν περιμένουν τα σκούρα για να βγουν μπροστά…

Υ.Γ Φυσικά ο διάλογος γίνεται μετά την ψήφιση του μνημονίου…

από Παραπολιτική

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης και το ισόβιο της ψήφου

Το νέο trend του πολύχρωμου παλαιολιθικού μετώπου αντίστασης στη “λαίλαπα του ΔΝΤ” είναι η ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 1996 η οποία έχει προβληθεί από δεκάδες blogs.
Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία αυτή περιέχει πολλές αλήθειες οι οποίες εξασφαλίζουν τη γοητεία τους από το ότι είναι… μισές. Το αστείο όμως είναι ότι το video αυτό ακολουθείται από σχόλια ανθρώπων που έκαναν τα πάντα για να στηρίξουν αυτό που σήμερα καταδιώκουν.ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Δημόσιος Λειτουργός vs Κρατικός Υπάλληλος…

//www.topontiki.gr/img/imagecache/460x471_127903037041.jpgΤης Τζένης Κ.

Ο υπάλληλος εκτελεί εργασία και υπακούει σε διαταγές προϊσταμένου.Ο λειτουργός προσφέρει έργο, κοινωνικά ωφέλιμο.Ο δημόσιος υπάλληλος έχει για εργοδότη κάποιον ανώτερο δημόσιο υπάλληλο. Ανεβαίνοντας πλάτη- πλάτη τους δημοσίους υπαλλήλους, καταλήγουμε στον ύψιστο απρόσωπο εργοδότη, στο Κράτος, που συνήθως το ενσαρκώνουν αυτοί που κατέχουν τα ύπατα αξιώματα. Γι’ αυτό και για πολλά χρόνια, όποιος βρισκόταν στο πηδάλιο της χώρας κι όλοι οι αμέσως από κάτω του, θεωρούσαν τους υπαλλήλους του Δημοσίου και τις θέσεις τους, ιδιοκτησία τους. Με τα γνωστά αποτελέσματα…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Το σκληρό ροκ της Βάσως

Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν πως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου θα της εμπιστευόταν κάποιο καλό χαρτοφυλάκιο.

Η πείρα της και η πολιτική της διαδρομή ήταν ισχυρά διαπιστευτήρια. Ωστόσο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προωθήσει νέα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας την ίδια και άλλους της γενιάς της εκτός πρώτης γραμμής.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Περιβάλλον και ανάπτυξη

Του Αλεξη Παπαχελα

Αυτή η εφημερίδα έχει υποστηρίξει παραδοσιακά και με σθένος την ανάγκη περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα και την απόκτηση οικολογικής συνείδησης. Φοβούμαι, όμως, πως ορισμένα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης έχουν φτάσει στο άλλο άκρο, από την εποχή Σουφλιά. Η κυβέρνηση Παπανδρέου εξελέγη με το σύνθημα της «πράσινης ανάπτυξης», αλλά κινδυνεύει να περάσει στη ιστορία ως «πράσινη» μεν, αντιαναπτυξιακή δε.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Στην υγεία των….κομματόσκυλων

Την ώρα που κόβουν μισθούς και συντάξεις, που καταργούν κεκτημένα δεκαετιών και που ζητούν θυσίες για να βγούμε από το αδιέξοδο δίνουν επιπλέον χρήματα από τα ταμεία του κράτους σε όλα τα κόμματα!
Τον Μάρτιο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων. Χθες την πήρε πίσω!
Με απόφαση της υφυπουργού Εσωτερικών κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη,  που δημοσιεύθηκε χθες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», τροποποιείται το «ψαλίδισμα» στις επιχορηγήσεις των κομμάτων που είχε επιβληθεί τον περασμένο Μάρτιο.
Με τη νέα απόφαση τα κόμματα από 37 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να εισπράξουν, θα λάβουν 48 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα βγουν κατά 11 εκατ. ευρώ κερδισμένα!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Οι τραπεζες

Δημοφιλής στόχος πολιτικών επιθέσεων έχουν καταστεί εδώ και καιρό οι τράπεζες. Η αλήθεια είναι πως την εποχή των παχέων αγελάδων και οι ελληνικές τράπεζες έκαναν λάθη και λειτουργούσαν χωρίς ενδοιασμούς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες ουδέποτε παρουσίασαν πραγματικό πρόβλημα τοξικών στα χαρτοφυλάκιά τους και έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην..

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Οι Κοινωνικοί Εταίροι…

Τα βρίσκουν μιά χαρά πλέον…

Πάνε τα παλιά τα χρόνια που όταν συμφωνούσαν για αυξήσεις 3-4% ανά έτος (Με πληθωρισμό 2-2,5%) και μετά ΌΛΟΙ μαζί έβριζαν την κυβέρνηση της Ν.Δ για τις “Αυξήσεις επιπέδου Ενός Κουλουριού την Ημέρα”…
Σήμερα πια απελευθερωμένοι μπορούν να συμφωνούν σε βάθος τριετίας με ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥΣ όρους όπως :

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Δικαιοσύνη των πλουσίων;;

Σοβαρότατες αιχμές κατά της Δικαιοσύνης άφησε χθες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιτζής, κάνοντας λόγο για απίστευτες ολιγωρίες αλλά και για «ανεξήγητες αποφάσεις» !
Ο κ. Ρακιτζής όταν ρωτήθηκε για την πορεία των διώξεων κατά δημοσίων υπαλλήλων είπε: «Στα έξι χρόνια που είμαι Επιθεωρητής έχω στείλει στον εισαγγελέα 450 υποθέσεις και δεν έχει τελεσιδικήσει καμία. Δεν μπορώ όμως να επέμβω περαιτέρω…. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Οι κρινοντες

του Ανδρέα Πετρουλάκη Protagon.gr

Νάτη πάλι η ανώτερη φυλή που ζει ανάμεσά μας. Οι Έλληνες δικαστές. Οι εκ προοιμίου αδέκαστοι, αδιάφθοροι και επαγγελματικά άρτιοι λες και μόλις μπήκαν στο δικαστικό σώμα τους ακούμπησε το μαγικό ραβδί της μοίρας για να ξεχωρίζουν από τα μέλη των υπολοίπων επαγγελματικών ομάδων της χώρας μας, που ανάμεσά τους φιλοξενούν άλλοτε άλλο ποσοστό ανεπαρκών και..

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Γρίφος η επιλογή του “κομμουνιστή” Κωνσταντόπουλου στην ηγεσία της πράσινης ΠΑΕ

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ των κορμοράνων ο εκλεκτός του Τζίγκερ.
Βρέθηκε τελικά ο νέος πρόεδρος του Παναθηναϊκού και δεν είναι άλλος από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο.
Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή ξάφνιασε τους πάντες και κυρίως, τον φίλαθλο κόσμο.
Τελικά, στην Ελλάδα όλοι είμαστε πολυπράγμονες.
Ομολογούμε όντως, παρ’ ό,τι φίλαθλοι, ότι τη σχέση του με το ποδόσφαιρο, δεν τη γνωρίζαμε. Γνωρίζουμε όμως ότι ο Κωνσταντόπουλος είναι ο δικηγόρος του Σηφουνάκη στην αγωγή που κατέθεσε ο υφυπουργός μεταφορών εναντίον του μεγάλου αντιπάλου του Βαρδινογιάννη για τον έλεγχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Ανδρέα Βγενόπουλο (με αφορμή με τις δηλώσεις του δεύτερου, ότι είχε δώσει 50 εκατομμύρια δραχμές για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων στη Σάμο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2000).
Μια πρώτη παρατήρηση εδώ, είναι ότι η αριστερά στην Ελλάδα έχει άριστες σχέσεις με το κεφάλαιο,

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Φαυλος κυκλος Μυθων και λαϊκισμου

Του Π.Κ. Ιωακειµίδη ΝΕΑ

Σ’ ΑΥΤΗΝ τη χώρα µάς αρέσει να καλλιεργούµε και να συντηρούµε µύθους ως άλλοθι για ανοµίες, παθογένειες, ελλείµµατα. Αλλωστε η χώρα αυτή δηµιούργησε τη λέξη «µύθος». Ετσι καλλιεργείται ο µύθος του καλού και ενάρετου λαού που δεν φταίει σχεδόν για τίποτα από τη µια µεριά, και από την άλλη της κακής, διεφθαρµένης, ανίκανης πολιτικής τάξης και πολιτικού συστήµατος που ευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά για όλα τα δεινά της χώρας, από την οικονοµική κρίση µέχρι τα…
κυκλοφοριακά προβλήµατα. Πρόκειται βεβαίως για απλοϊκό µύθο, για πρωτόγονο πλην επικίνδυνο λαϊκισµό που θέλει να απαλλάξει τον λαό από οποιαδήποτε ευθύνη για οτιδήποτε συµβαίνει στη χώρα αυτή. Η πραγµατικότητα κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται σ’ αυτήν τη µυθική υπεραπλούστευση.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Με το ζόρι…

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη ΝΕΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αποφάσισε να προχωρήσει στην απογραφή των δηµοσίων υπαλλήλων, πολύ σωστά. Πράγµα, όµως, που σηµαίνει ότι ουδείς έως τώρα γνώριζε πόσοι και ποιοι είναι δηµόσιοι υπάλληλοι, ούτε πόσα έπαιρναν, ούτε πού δούλευαν, ούτε πόσο δούλευαν…

ΕΙΝΑΙ, ΟΜΩΣ, λογικό να περιµένει η ελληνική κοινωνία τον ..

21ο αιώνα, τη χρεοκοπία της χώρας και την παρέµβαση του ΔΝΤ για να κάτσει να µετρήσει πόσους υπαλλήλους πληρώνει από το δηµόσιο ταµείο, ποιοι είναι και ποια δουλειά κάνουν; Προφανώς όχι. Υποθέτω ότι σε κάθε πολιτισµένη χώρα (αλλά και σε ορισµένες λιγότερο πολιτισµένες…) αυτές οι διαδικασίες είναι αυτονόητες.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Όταν ούτε το κράτος δεν μπορεί να βρει το δίκιο του

Τώρα και πάρα πολλά χρόνια σας έχω πει ότι στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι η δικαιοσύνη απλά δεν λειτουργεί.

Δεν είναι μόνο το ότι δεν μπορεί κάποιος να βρει δίκιο του, είναι ότι και το δημόσιο δεν μπορεί να βρει το δίκιο του.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τόσο οι δικαστές όσο και οι εισαγγελείς δεν ξέρουν τους νόμους.  Διότι πέραν του ότι οι νομοί δεν είναι ταξινομημένοι σε κατηγορίες, είναι πάρα πολλοί για να τους ξέρει κάποιος όλους.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Τα μεροκάματα στα θερινά τμήματα της Βουλής

Με «φουλ» τις μηχανές μπαίνει η Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα στο πρώτο θερινό τμήμα, ενώ με το «καλημέρα» έρχονται και οι πρώτες εμβόλιμες συνεδριάσεις. Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι βουλευτές αμείβονται για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα περίπου 250 ευρώ για κάθε συνεδρίαση, πέραν του «μεροκάματου» της βουλευτικής αποζημίωσης.

Συνεπώς, το επιπλέον «βουλευτικό βδομαδιάτικο» μπόνους την προσεχή εβδομάδα διαμορφώνεται περίπου στα 1.500 ευρώ. Θα γίνουν 5 συνεδριάσεις νομοθετικής εργασίας (τρεις κανονικές και δύο εμβόλιμες), για να ψηφιστούν δύο νομοσχέδια σε τρεις ημέρες (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, πρωί – βράδυ), ενώ θα γίνει και μία συνεδρίαση κοινοβουλευτικού ελέγχου (Παρασκευή).

“Γραφικότητες” ethnos.gr

Πως θα ήταν άραγε μια κοινωνία με ψηφιακό χρήμα;

Μπορείτε να φανταστείτε άραγε μία μελλοντική κοινωνία στην οποία δεν θα υπήρχε χρήμα με την έννοια που ξέρουμε σήμερα, δηλαδή  αυτή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων και όλες οι συναλλαγές θα γίνονταν ψηφιακά με on line σύστημα;Ήδη η κυβέρνηση επιβάλλει σιγά σιγά σε πολλούς επαγγελματίες, ακόμα και περιπτεράδες και ταξιτζήδες να έχουν ταμειακές μηχανές και μάλιστα σκέπτεται ότι θα πρέπει όλες οι συναλλαγές που θα είναι πάνω από 1.500 ΕΥΡΩ (σε πρώτη φάση) να γίνονται on line. Πως θα σας φαινόταν αν κάποια στιγμή προχωρούσαμε σε πλήρη εξαφάνιση των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων και….

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Με βερμούδες και σανδάλια στον Πόρο

Η αθέατη πλευρά του Συμποσίου της Σύμης- πώς αιφνιδίασε τους παπαράτσι ο κ. Παπανδρέου
Το άρτι ανακαινισθέν ξενοδοχείο «Σιρένε», στον Πόρο, όπου φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τις εργασίες του Συμποσίου της Σύμης, δεν διαθέτει γυμναστήριο, όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία του πανέμορφου αυτού νησιού του Αργοσαρωνικού.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Επιχειρηματικοτητα και κομμουνιστικη ουτοπια

[email protected] Οι δύο έννοιες του τίτλου είναι, ως γνωστόν, ασύμβατες. Υπάρχει όμως και επεξηγηματικός υπότιτλος για την παραδοξότητα του τίτλου: «Κατάδυση μέσα στο μυαλό του Γιώργου!». Διότι εκεί μπορούν θαυμάσια να συμβούν παρόμοιες συζεύξεις…
Κατά τον πρωθυπουργό μας, ένα από τα παραδείγματα της έννοιας «επιχειρηματικότητα», όπως όλοι είχαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε από την..
ομιλία του στο Κοινοβούλιο για τη νέα γενιά, είναι «η παράδοση της Ικαρίας, που ακόμη και οι μαρξιστές θεωρούσαν επιτυχία».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Οι Κιμ Ιλ του Ωνασείου

Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης

Στη Βόρεια Κορέα, ο Κιμ Γιόγκ Ιλ, γιός του Κιμ Ιλ Σουνγκ, συνεχίζει την διοίκηση της οικογενειακής αυτοκρατορίας του ανύπαρκτου σοσιαλισμού αντιλαμβανόμενος ίσως τον εαυτό του ως τον εκπρόσωπο μιας μεγάλης δύναμης και μιας μεγάλης ιδέας. Θλιβερό έκτρωμα που προήλθε από την παντριά της Κομμουνιστικής Διεθνούς, με τις σκοπιμότητες και τον Ψυχρό Πόλεμο. Στο μέλλον η ιστορία της οικογένειας Κιμ Ιλ δεν θα μπορέσει να εξηγηθεί μόνο με πολιτικούς όρους. Η Ιστορία άλλωστε πολλές φορές γονατίζει ανήμπορη μπροστά στην ανθρώπινη τρέλα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ο καραγκιόζης πρωτοέπαιξε στην Ακτή Ελεφαντοστού

Αν σε πουν καραγκιόζη, αρπάζεσαι, αν σου πουν οτι ο καραγκιόζης είναι Τούρκος, το ίδιο…είσαι Έλληνας (via Ta_nGa).

Τώρα, αν αγωνιάτε για την καταγωγή κ το γενεαλογικό δέντρο του Καραγκιόζη διαβάστε παρακάτω όλη την ιστορία του…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Η Τράπεζα Πειραιώς “ταράζει τα νερά” και δημιουργεί ένα “σημείο καμπής” στην κρίση!

Η σημερινή (χθεσινή)  πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά ποσοστών της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, “ταράζει τα νερά” και δημιουργεί μία νέα κατάσταση στον τραπεζικό χώρο και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Αυτό είναι κατά την άποψή μου το “μήνυμα” των σημερινών εξελίξεων. Εκτιμώ ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το τί τελικά θα γίνει:

ποιός θα πουλήσει, ποιός θα αγοράσει, ποιός θα αποκρατικοποιήσει και ποιός θα κρατικοποιηθεί. Σημασία έχει ότι, επί τέλους, έγινε μία κίνηση. Μία κίνηση που είναι δυνατό να πυροδοτήσει νέες εξελίξεις κατά τις προσεχείς μέρες.Επί αρκετούς μήνες, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βάλλεται, κατηγορείται και λοιδορείται. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο δε, βρέθηκε σε τιμές πλήρους απαξίωσης, παρασύροντας τον δείκτη της χρηματιστηριακής αγοράς στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12,5 ετών.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ποια εξαγορά;

Είναι προφανές ότι αν προχωρήσει η κυβέρνηση στην πώληση μίας ΚΡΑΤΙΚΗΣ τράπεζας (Ξεχάστηκε η θέση του ΠΑΣΟΚ για ΙΣΧΥΡΟ Τραπεζικό Όμιλο που θα ανήκει στο ΚΡΑΤΟΣ και θα “Ρυθμίζει” την τραπεζική αγορά;;;) ΧΩΡΙΣ να ζητήσει ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟ διαγωνισμό θα απασχολήσει πολύ τις διάφορες εξεταστικές της βουλής στο μέλλον…

Γιατί βλέπετε επί “επαράτου ”ΝΔ η μετοχή του ΤΤ είχε 22 Ευρώ, ενώ τώρα Τρεις και εξήντα! Βάλτε λίγο τα νούμερα στο μυαλό σας, δεν χρειάζεται να είστε σε dealing room ή κολλητοί του Καραβέλα για να καταλάβετε. 22 πριν, 3 μετά. Δηλαδή στη μία μετοχή, οι έξι δώρο.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Γ. Παπανδρέου: Δεν μπορούμε από τη μία να σώζουμε τις τράπεζες και από την άλλη να παγώνουμε μισθούς και συντάξεις…

Δήλωνε ο κ. Παπανδρέου τον Σεπ. 09 στην Ν. Υόρκη σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, προήδρευσε χθες στη Ν. Υόρκη της συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία απασχόλησαν δύο μεγάλα ζητήματα: Της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης. Μετά την συνεδρίαση ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Η παρανομία στην υπαίθρια διαφήμιση συμφέρει…

Δεν μας έφτανε το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ, τώρα έχουμε και της Τζούλιας! (Τι «ποιας Τζούλιας»…) Πού να σηκώσουμε κεφάλι – η εθνική μας ερωμένη είναι εκεί και μας επιτηρεί. Στην παραλιακή, στην Εθνική και στην Κηφισίας, στην Κατεχάκη, την Πειραιώς και τη Συγγρού, αλλά και την πιο σεμνή, την Αττική Οδό, κυριολεκτικά όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, εκτός από τις κάμερες της Τροχαίας, την κίνησή σου καταγράφουν και δυο παγερά, γαλανά, χάρτινα ματάκια: «Παίξε όπως είσαι», λένε ναζιάρικα (και λίγο αυθάδικα).

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Οι σχέσεις Σάλλα – ΠΑΣΟΚ

Χθες γράψαμε εξ αρχής, μόλις ακούσαμε την πρόταση “εξαγοράς” του Σάλλα ότι δεν πρόκειται για “εξαγορά”, αλλά για συγχώνευση και στήριξη του Σάλλα από το ΠΑΣΟΚ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν το ΠΑΣΟΚ χαρίσει το ΤΤ στον Σάλλα θα πρόκειται για μέγα σκάνδαλο μιας και τα χρήματα που δίνει είναι ελάχιστα σε σχέση με την αξία του.
Αν σκεφτείτε ότι το 1999 ο Κωστόπουλος αγόρασε το 51% της Ιονικής έναντι 800 εκ. €
και σήμερα ο Σάλλας θέλει το 77% της Αγροτικής και το 33% του ΤΤ για 701 εκ.€…
καταλαβαίνετε χωρίς να είστε ειδικοί περί τίνος πρόκειται.

Πέραν τούτου είναι γνωστές οι σχέσιες του  Σάλλα με το ΠΑΣΟΚ, στήριξε ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δύσκολες στιγμές, του χρώσταγαν από το 1999 όταν έχασε μέσα από τα χέρια του την Ιονική… ε ήρθε ο καιρός να του το ανταποδώσουν…

Τη  δεκαετία του 70 (έχει φυλακιστεί για την αντιδικτατορική του δράση) και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και ένας εκ των 149 προσκεκλημένων ενώπιον των οποίων ο Ανδρέας παρουσίασε στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Τη δεκαετία του 80…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Εξαγορά χωρίς χρήματα

του Τάσου Τέλλογλου

Πιο πολύ από την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς μου έκανε εντύπωση η σιωπή με την οποία ο παραδοσιακός Τύπος -και όχι τα blogs- την υποδέχθηκαν, χωρίς να βάλουν τα ερωτηματικά που δικαίως εγείρει μια τόσο σοβαρή, για το μέλλον της οικονομίας της χώρας, πρόταση.

Η Τράπεζα, λοιπόν, είπε ότι δίνει 701 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά σημαντικών μεριδίων του κράτους στο τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή για να πάρουμε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αυτό θα “πουλήσει” περίπου 4 δισ. σε καταθέσεις έναντι ενός υποδεκαπλάσιου ποσού. Φυσικά, θα πει κάποιος, θα πουλήσει και 2 δισ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τόσο είναι το 33% των υποχρεώσεων του κράτους (συμμετοχή στο ΤΤ) προς το… κράτος (υπουργείο Οικονομικών).
ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Εργατικές κινητοποιήσεις ταρακουνούν την Κίνα

Εργατικές κινητοποιήσεις ταρακουνούν την  Κίνα

Συντάκτης: Keith Bradsher
Εργατικές κινητοποιήσεις ταρακουνούν την Κίνα

Ο Keith Bradsher μεταδίδει από την Κίνα για τους New York Times τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των Κινέζων εργατών που φαίνεται να είναι αρκετά εκτεταμένες και μαζικές. Το καθεστώς καθώς φαίνεται από το ρεπορτάζ δεν μπορεί να ελέγξει τις κινητοποιήσεις σε όλες τις περιπτώσεις, παρόλο που η κυβέρνηση έχει μια μακρά παράδοση αγριότητας και αστυνομοκρατίας. Στην επαρχία Zhongshan έχουν φτιαχτεί εργοστασιακά συμβούλια που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του γεγονότος ότι τα συνδικάτα ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ κι άλλες σκόπριες απεργίες έχουν ξεκινήσει σε διάφορες κινεζικές επαρχίες που δεν είχαν επηρρεαστεί προηγουμένως από τον αναβρασμό των εργαζομένων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Ποιοι λειτουργοί;

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», έλεγαν οι αρχαίοι.
Και φαίνεται να ισχύει για μια ακόμη φορά τώρα, που μέσα απ’ τον ορυμαγδό της οικονομικής κρίσης, έρχονται στην επιφάνεια οι ηθικές (ή μάλλον οι ανήθικες) καταβολές της συνολικής κοινωνικής κρίσης.

Διατάχθηκε, όπως ακούσαμε, να γίνει απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων.
Και το μέτρο αυτό θα μπορούσε, όπως φαίνεται, να ήταν λογικό και δίκαιο.
Γιατί μπορεί να υπάρχουν κάποιοι, που απέναντι στην καταθλιπτική ανεργία των νέων, μισθοδοτούνται πολλαπλά, χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτε..…

Λογικό, λοιπόν και ηθικό θα μπορούσε να ήταν το μέτρο. Αρκεί οι «αποφασίζοντες και διατάσσοντες» να μην εξαιρούσαν, όπως συνήθως συμβαίνει, «εαυτούς και αλλήλους». Ή το οποιοδήποτε άλλο συνάφι γαλαζοαίματων χρυσοκάνθαρων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ….

Popular

To Top