[ccpw id="136103"]
Όπως μας πληροφορεί μάλιστα η αφίσα που κυκλοφορεί στα social media, θα επισκεφθούν και τον Πύργο της Κοτύλης -γνωστό και ως Χάρο- όπου το καλοκαίρι του 1947 δόθηκε σκληρή μάχη ανάμεσα στον Εθνικό Στρατό και τους αντάρτες.

Οι αντάρτες του ΔΣΕ αποδεκατίστηκαν και από ολόκληρο το τάγμα έμειναν ζωντανοί μόνο τρεις. Οι Γιάννης Θεοδώρου, Νίκος Χατζηβασιλείου και Θάνος Δημητρίου.

“Πολεμώντας μέχρι την τελευταία σφαίρα τους, αντί να παραδοθούν στις δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, αγκαλιάστηκαν και τραγουδώντας το τραγούδι του ΔΣΕ ‘για σε Πατρίδα μας Ελλάδα, ζώσαμε τα άρματα ξανά’ έπεσαν στον γκρεμό” , μας ενημερώνει η νεολαία.

Ένας πραγματικά νοσταλγικός τόπος, γεμάτος αναμνήσεις, ιδανικός για διακοπές και για κάμπινγκ.

Θα περάσουν τέλεια, θα ξεκουραστούν .ν περίπατο μπορεί να φαντασιώνονται ότι απελευθερώνουν τα απάτητα βουνά από τη φασιστική κυβέρνηση του διεθνούς νεοφιλελευθερισμού και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γούστα είναι αυτά όμως.

Το βουνό βέβαια διεκδικεί και το ΚΚΕ, όπου έχει στήσει και το ανάλογο “σοβιετικής έμπνευσης” μνημείο, στη μνήμη των νεκρών μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού.

Και αν σας εκπλήσσουν αυτού του είδους τα μνημεία που μας γυρίζουν πίσω στο δράμα του Εμφυλίου .ν διχασμό, κακώς.

Εδώ υπάρχει μνημείο του ΚΚΕ στην Αλεξάνδρας παρακαλώ -άγνωστο ποιος του έδωσε την άδεια- που δοξάζει τους μαχητές των Δεκεμβριανών του 1944, στη μάχη που έδωσαν “ενάντια στην αστική τάξη (sic) και τον αγγλικό ιμπεριαλισμό”.

Εν πάση περιπτώσει, αν για το ΚΚΕ είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό η επιστροφή στον σκληρό σταλινισμό και η αποδοχή του εμφυλίου πολέμου ως ανώτερου σταδίου της ταξικής πάλης -εξού και οι διάφορες γιορτές του κόμματος με τίτλο “Τι κι αν Έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε”…- για τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια μικρή έκπληξη. Κακώς και πάλι.

Σε πρόσφατο άρθρο του στα “Νέα” με τίτλο “Τίνος Παιδί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”, ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης επιχείρησε να αποκωδικοποιήσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Βασική του θέση είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν οφείλει τη φυσιογνωμία του τόσο στα αριστερά χαρακτηριστικά του κόμματος του 4%, που θεωρείται ο πυρήνας του, αλλά είναι γέννημα μιας νέας ιστορικής εποχής.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ”, έγραψε ο Γιάννης Βούλγαρης, “είναι γέννημα μιας νέας ιστορικής εποχής.

Ανήκει στον ιστορικό κύκλο της ανόδου των λαϊκισμών στις δυτικές κοινωνίες, φαινόμενο παράλληλο με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, τον Τραμπ, το Brexit, αλλά και τον αριστερόστροφο λαϊκισμό τύπου Podemos…

Ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από τον ‘εκλογικό σεισμό του 2012’ μαζί με τα άλλα κόμματα του αντιμνημονίου, τους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ.

Αυτή ήταν η ‘ιδρυτική του στιγμή’. Αυτή καθόρισε τη φυσιογνωμία του πολύ περισσότερο από όσο ο πυρήνας του μικρού αριστερού κόμματος του 4%”. (Ετσι εξηγεί ο κ. Βούλγαρης και την ευκολία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με την ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από το κόμμα.)

Και προσθέτει ο Γιάννης Βούλγαρης για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση του Εμφυλίου:

“Υπήρξε όμως και μια βαθύτερη μεταλλαγή. Αφορούσε τη σχέση των αριστερών με τη δραματική εθνική εμπειρία του 20ού αιώνα.

Η μεταπολιτευτική κομμουνιστική Αριστερά στο σύνολό της, ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού, έγινε συν-θεμελιωτής της μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας γιατί παραμέρισε τη λογική του εμφυλίου που έβλεπε στον πολιτικό αντίπαλο έναν εχθρό.

Η εθνικολαϊκιστική αντιμνημονιακή Αριστερά ήρθε σε ρήξη με αυτό το βίωμα και καλλιέργησε την εμφυλιοπολεμική εχθροπάθεια του ‘ή εμείς ή αυτοί’. Κατά τούτο έγιναν πρωταγωνιστές μιας θεσμικής παρακμής και υποβάθμισης του ύφους της εξουσίας.

Προφανώς εδώ επέδρασε η αλλαγή γενεών που δεν ήταν μόνο ηλικιακή αλλά ιστορική – βιωματική.

Η γενιά του Τσίπρα, που πρωτοστάτησε στη μετάλλαξη, ανήκε έτσι κι αλλιώς σε άλλον κόσμο από τις προηγούμενες γενιές των αριστερών. Εύλογο.

Οι γενιές των διωκομένων είχαν αντικατασταθεί από τη γενιά της μεταπολιτευτικής ευμάρειας που ανακόπηκε απότομα από την κρίση και την πολλαπλή επισφάλεια”. Και έτσι φθάσαμε στο κάμπινγκ στον Γράμμο και το Βίτσι.

Αλλά μην ανησυχείτε. Όπως μας διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές του εναλλακτικού αριστερού τουρισμού, μαζί με τις επισκέψεις

  • στα πεδία των μαχών και στα στρατόπεδα, 
  • στα νοσοκομεία του ΔΣΕ και στις κρυψώνες των ανταρτών, 
  • τις βιωματικές αφηγήσεις του Γιάννη Μότσιου, μαχητή του ΔΣΕ, 

…οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζουν και επίσκεψη στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.

Του Μανόλη Καψή
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/08/blog-post_3.html