Το «φιάσκο» της Novartis, με το «στήσιμο» στον τοίχο 10 πολιτικών αντιπάλων.

Η αποκάλυψη του παρακράτους που λειτουργούσε σε συνδυασμό με τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για το «μαγαζί» που είχαν στήσει και τις «δουλειές» πίσω από τις κουρτίνες με πρωταγωνιστή τον Νίκο Παππά.

Και τέλος η επαναφορά στο προσκήνιο της ανεπαρκούς διαχείρισης της κρίσης στο Μάτι και της προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία.

Τρία γεγονότα, τρεις υποθέσεις που έχουν προκαλέσει σοβαρή πολιτική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, όσο κι αν προσπαθούν να τον βγάλουν από το κάδρο.

Ισως, η ελληνοτουρκική κρίση των τελευταίων ημερών να έδωσε «ανάσες» στην αξιωματική αντιπολίτευση αφού το ενδιαφέρον στράφηκε στο Αιγαίο.

Ωστόσο, καλά γνωρίζοντες το πολιτικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι έρχονται και νέες αποκαλύψεις με αποτέλεσμα το «μαρτύριο της σταγόνας» να συνεχίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα χρόνο μετά την ήττα στις εκλογές κι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούσε να βρει τον βηματισμό της, ήρθαν απανωτά χτυπήματα για να βουλιάξουν την Κουμουνδούρου στην εσωστρέφεια.

Αμηχανία

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών είναι και η «γραμμή» υπεράσπισης που έχει δοθεί. 

Και για τις τρεις περιπτώσεις κάνουν λόγο για παρακράτος που λειτουργούσε και υπονόμευε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Επαναφέρουν ουσιαστικά τη ρητορική της συνωμοσίας κατά της λαοπρόβλητης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από παράκεντρα εξουσίας, επιχειρηματίες και μέσα ενημέρωσης.

Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, υποστηρίζουν ότι την ώρα που η τότε κυβέρνηση έδινε μάχη για να σώσει τη χώρα, το… παρακράτος την πολεμούσε.

Μάλιστα, θέλοντας να υπερασπιστούν τη θεωρία της συνωμοσίας κατά ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουν ότι οι υποκλοπές συνομιλιών και οι καταγραφές συζητήσεων είναι παράνομες.

Στην ουσία στην Κουμουνδούρου αδυνατούν να αρθρώσουν ικανό υπερασπιστικό λόγο και καταφεύγουν στη θεωρία «του κυνηγημένου αριστερού» που βάλλεται από παντού με κατασκευασμένες κατηγορίες.

Ωστόσο, απαντήσεις επί των θεμάτων που έχουν προκύψει τον τελευταίο μήνα δεν έχουν δοθεί, πέραν των συνηθισμένων επιθέσεων σε όλους και των μηνύσεων.

Την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεδίπλωσαν την αντιπολιτευτική τακτική, όπως εγκαινιάστηκε και από το εξώδικο της Ολγας Γεροβασίλη. Οχι στον καταγγέλλοντα, αλλά στην εφημερίδα «Καθημερινή» που αποκάλυψε τους διαλόγους.

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» είπαν απειλώντας με μηνύσεις κατά όσων στοχοποιούν στελέχη και φτιάχνοντας το σενάριο της «δεξιάς εκτροπής» και της «απειλής της Δημοκρατίας».

Ομως, τα «γεγονότα είναι ξεροκέφαλα» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν πίσω από απειλές, αγωγές κι επίκληση του «δεξιού παρακράτους».

Το μπούμερανγκ της Novartis

Το πρώτο χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε με την υπόθεση της Novartis η οποία γύρισε μπούμερανγκ. 

Από τη στοχοποίηση των 10 πολιτικών αντιπάλων και την προσπάθεια να «μπουν κάποιοι στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές», όπως έλεγε ο Π. Πολάκης, φτάσαμε στο άλλο άκρο. 

Ο άνθρωπος που μιλούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, ο Δ. Παπαγγελόπουλος, βρίσκεται τώρα με την πλάτη στον τοίχο. Η προσπάθεια που έκανε την περασμένη Τετάρτη να αποδείξει ότι διώκεται από ένα παρακράτος κι ότι στόχος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι και η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ουσία είναι, όμως, ότι η υπόθεση της Novartis, ουδέποτε διερευνήθηκε επαρκώς ως προς το ιατρικό σκέλος, ενώ ο «κατήγορος» ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε «κατηγορούμενο» λόγω της μεθόδευσής του προκειμένου να σπιλωθούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Τα… καμένα βοσκοτόπια

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι για ένα παρακράτος που λειτουργούσε με συμμετοχή πολιτικών, αστυνομικών, δικαστικών και ανθρώπων της νύχτας ήταν μόνο η αρχή. 

Ο Σ. Μιωνής και τα όσα αποκαλυπτικά καταγράφηκαν ότι είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος αρχικά και οι βόμβες που εξαπέλυσε ο Χρ. Καλογρίτσας για τον Νίκο Παππά και το σχέδιο άλωσης του κράτους κλόνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ψελλίζοντας δικαιολογίες και μεταφέροντας τη συζήτηση στο αν είναι νόμιμες οι υποκλαπείσες συνομιλίες, η αξιωματική αντιπολίτευση απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. 

Ούτε για τις σχέσεις του Παππά με επιχειρηματίες, ούτε για τα «νταραβέρια» με δικηγόρους-μετρ των οφσόρ, ούτε τις επιλεκτικές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την Κύπρο. 

Ετσι, ένα ακόμη σχέδιο της τότε κυβέρνησης για να ελέγξει την εξουσία όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά διέλυσε τον μύθο της «ηθικής Αριστεράς» που δεν έχει σχέσεις με τη διαπλοκή.

Το Μάτι τους… δακρύζει

Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με το Μάτι και τις συνταρακτικές συνομιλίες του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής με τον εμπειρογνώμονα.

Ακόμη κι αν είναι αδύνατο να αποδειχθεί η εμπλοκή της Γεροβασίλη ή της Δούρου στις απαράδεκτες εντολές συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε ένα ακόμη καρφί στον σταυρό του μαρτυρίου. 

Η επέτειος της τραγωδίας ήρθε να θυμίσει σε όλους τις διαχειριστικές ανεπάρκειες της τότε κυβέρνησης, αλλά και την προσπάθεια επιχειρησιακής διαχείρισης μιας κρίσης με 102 νεκρούς. 

Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ «κάηκε» διά παντός…

Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/07/blog-post_938.html

Share.