[ccpw id="136103"]

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβε σοβαρά, αυστηρά και με βαρύ κόστος μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την CoViD-19.
Τα μέτρα αυτά απέδωσαν εξαιρετικά! Ίσως και πέραν του αναμενομένου. Τ’ αποτελέσματα ήταν αδιαμφισβήτητα εκτός συνηθισμένης απόδοσης του ελληνικού κρατικού μηχανισμού και η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και το ΕΣΥ, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη.
Τόσο η επιτυχία, όσο και το μέγεθός της όμως, δεν οφείλονται κυρίως στην (άψογη ομολογουμένως) διαχείριση και οργάνωση, αλλά στην πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, από την κοινωνία.
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί πέρασαν το σωστό μήνυμα και έπεισαν τους πολίτες. Με αποτέλεσμα αυτοί να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα και να υπάρξει η μεγάλη επιτυχία. Μια επιτυχία που ανήκει σε όλους.
Δυστυχώς αυτή η πρακτική δεν συνεχίστηκε και μετά την άρση των αυστηρών μέτρων και το πέρασμα σε πιο ήπιες μεθόδους προστασίας. 
Κάτι η χαλάρωση μετά την αυστηρή πειθαρχία της δίμηνης καραντίνας, κάτι το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι, κάτι η πολύ μικρή διάδοση της νόσου (όταν ακούς συνέχεια για θύματα ασθενείς κ.λπ., αλλά δεν βλέπεις τίποτα στο περιβάλλον σου, δυσπιστείς λίγο), κάτι το ένα, κάτι το άλλο, επέφεραν μια χαλάρωση και μια “αδιαφορία” .
Αυτή η χαλάρωση, σε συνδυασμό με το αναπόφευκτο (για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους) άνοιγμα των συνόρων, έφερε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλο κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα σε δεύτερο κύμα πανδημίας, μέσα στο κατακαλόκαιρο και, το σημαντικότερο, μεσούσης της τουριστικής περιόδου.
Αυτό δεν πρέπει να συμβεί! Δεν πρέπει να συμβεί, για κανένα λόγο!

Και είναι απόλυτα στο χέρι μας, στο χέρι της κοινωνίας να μην συμβεί. Εύκολα και απλά!

Δεν απαιτείται ιδιαίτερος κόπος π.χ. για να φοράμε σωστά και παντού, μάσκα.

Καθώς πωλούνται πλέον σε προσιτότατες τιμές (καλές 3ply χειρουργικές με BFE<95%, από €0,20 έως €0,25, ενώ αξιόπιστες Ν95 NR βρίσκονται με <€2) είναι πραγματικά κρίμα να μην τις φοράμε ακόμη και στους χώρους όπου η χρήση είναι προαιρετική.

Οι οδηγίες σωστής χρήσης, δεν απαιτούν περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα, για να διαβαστούν και η σωστή τοποθέτηση είναι απλούστατη. 
Εάν μας “ενοχλεί” η μάσκα και αισθανόμαστε πως μας δυσκολεύει στην αναπνοή και π.χ. την κατεβάζουμε κάτω από την μύτη μας, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να σκεφτούμε πως 
  • αφενός με αυτήν την κίνηση βάζουμε σε κίνδυνο όλους τους άλλους (φυσικά και αγαπημένα μας πρόσωπα), ενώ 
  • αφετέρου αναπνέοντας πάνω στην μάσκα, αυξάνουμε σημαντικότατα τον κίνδυνο να πάθουμε κάποια άλλη λοίμωξη, εκτός CoViD-19, 
…από τα εκατοντάδες παθογόνα που υπάρχουν μεν στον αέρα αλλά χρειάζονται να συγκεντρωθούν σε κάποιες μεγαλύτερες ποσότητες για να μας προκαλέσουν πρόβλημα.
Παρομοίως, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να απολυμαίνουμε πάντα τα χέρια μας πριν ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας ή για να τα πλένουμε συχνά κ.ο.κ.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατορθώσει να εντυπωσιάσει ολόκληρο τον πλανήτη, με την επίπεδο προστασίας και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, που πέτυχε απέναντι σε μια θεομηνία που χτυπά την ανθρωπότητα σπανιότατα. 
Τα οφέλη μπορούν να είναι σημαντικότατα και ξεπερνούν κάθε κοντόφθαλμο βόλεμα. 
Αυτός ο εντυπωσιασμός, αυτή η θετική γνώμη για την χώρα, αποτελεί κεφάλαιο για την χώρα.

Κεφάλαιο τεράστιο, το οποίο αν “επενδυθεί” σωστά, μπορεί ν’ αποφέρει τεράστιες “αποδόσεις” για όσους ζούμε σε αυτήν την γωνιά της Γης!

Για μια φορά ας κινηθούμε σαν κοινωνία διορατικά, ας μην το σπαταλήσουμε άδικα…
Πέτρος Λάζος
capital.gr

%%show_iframe%%