[ccpw id="136103"]
Η επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης είναι σημαντική, όχι μόνο λόγω των αποφάσεων σχετικά με τη χώρα μας, αλλά κυρίως λόγω της ουσιαστικής πολιτικής παρέμβασης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του think tank “Centre for European Policy Studies”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε ότι πήγε στην Σύνοδο Κορυφής όχι μόνο για να υπερασπιστεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της χώρας του, όπως έκαναν ηγέτες άλλων χωρών, αλλά και ότι είχε αντιληφθεί την σημασία του διακυβεύματος για την Ευρώπη.

Ας δούμε όμως τους αριθμούς και ας τους αφήσουμε να δώσουν την δική τους εικόνα. Η Ελλάδα πληθυσμιακά αποτελεί το 2,5% του συνόλου των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχονται στα 446 εκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, με οικονομικούς όρους το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας ανέρχεται μόλις στο 1,5% του ΑΕΠ του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τα 15 τρισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τα δεδομένα του 2019.

Τι πέτυχε η Ελληνική κυβέρνηση; Πέτυχε να συμφωνηθεί να λάβει 32 δισ. ευρώ από το σύνολο του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας που ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, το συνολικό ποσό του μείγματος των επιχορηγήσεων και των δανείων, αποτελεί το 4,3% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα ποσοστό που υπερβαίνει σημαντικά τόσο τα πληθυσμιακά, όσο και τα οικονομικά χαρακτηριστικά της χώρας μας.

Η θετικότατη έκβαση των διαπραγματεύσεων, δεν έπεσε σαν ώριμο φρούτο. Ήταν αποτέλεσμα των δύσκολων, σκληρών και υψηλής έντασης, τετραήμερων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε, ότι οι ως άνω διαπραγματεύσεις, υπολείπονται σε χρόνο μόλις 20 λεπτά, του ρεκόρ της συνόδου της Νίκαιας του 2000, που είχε διάρκεια 92 ώρες!

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, οι σύνοδοι είχαν έντονο γαλλικό άρωμα.

Το 2000, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, o τότε πρόεδρος Σαρκοζί, σε έξαλλη κατάσταση, είχε πατήσει το ένα πόδι στην καρέκλα του προσπαθώντας να ανέβει στο τραπέζι, αλλά τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του, ενώ σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν φέρεται να κτύπησε το χέρι του στο τραπέζι, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του απέναντι στην αρνητική στάση που κρατούσε η “τετράδα των φειδωλών”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόταν από μια ομάδα ικανότατων και κατηρτισμένων συμβούλων, που φαίνεται ότι συνέβαλλαν με τον καλύτερο τρόπο στην ευόδωση των ελληνικών διεκδικήσεων.

Ήταν

  • ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, 
  • ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας, 
  • η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, 
  • ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Αργυρού, 
  • ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ Γιάννης Βράιλας, 
  • ο εμπειρογνώμονας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες Χρήστος Χαιρετάκης 
  • και άλλοι.

Και εδώ είναι που αρχίζουν τα “αν” και τα υποθετικά ερωτήματα.

  • Τι θα γινόταν, αν αντί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την συγκροτημένη ομάδα του, η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους ημιεγγράμματους και αφελείς της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου;
  • Τι θα γινόταν, αν είχε εφαρμοστεί το “ηρωικό OXI” του δημοψηφίσματος του 2015; 
  • Τι θα γινόταν, αν είχαμε μείνει στην ιδεοληπτική εμμονή για τη νομενκλατούρα της Ευρώπης, τις αποικίες χρέους και τη δικτατορία των μνημονίων;
  • Τι θα γινόταν, αν στη χώρα μας σήμερα κυκλοφορούσαν τα IOUs του Βαρουφάκη; 
  • Τι θα γινόταν, αν σήμερα στα πορτοφόλια μας είχαμε τις δραχμές που θα εκτύπωνε το Νομισματοκοπείο, κάτω από εντολές του Λαφαζάνη;
  • Τι θα γινόταν σήμερα, αν την κρίση της πανδημίας από τον covid-19 είχαν διαχειριστεί αυτοί πού ήταν κατά της “κοινωνικής απόστασης”, αυτοί που μιλούσαν για την καταπάτηση των συνταγματικών ελευθεριών και αυτοί που οργάνωναν την αντίδραση στις πλατείες και σχεδίαζαν το πότε και το πως “θα λογαριαστούν μετά” με την υπόλοιπη κοινωνία;

Η στιβαρότητα και ηρεμία που έρχονται πλέον ως απαντήσεις από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, στις ανησυχίες και στις αγωνίες των πολιτών για το αύριο, δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν.

Δεν είμαστε πολύ μακριά από το χάος που θα επικρατούσε, αν στην κυβέρνηση ήταν ακόμα η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Κωνσταντίνος Χαροκόπος
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/07/blog-post_480.html