Ο κ. Αποστολάκης δεν είναι κανένας τυχαίος. Πλέον των αξιωμάτων που κατείχε ήταν –κατά γενική ομολογία—ένας καλός στρατιώτης. Συνεπώς, τα όσα είπε έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Έτσι η αποκάλυψη πως υπήρξε πρόθεση να παραδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στο καθεστώς Ερντογάν εγείρει σειρά ερωτημάτων στα οποία υπάρχει και η λογική απάντησή τους.

Ποιος πήρε την συγκεκριμένη απόφαση; Η στρατιωτική ή η πολιτική ηγεσία; Είναι αυτονόητο πως μια τόσο σημαντική απόφαση ελήφθη στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αν δεν συνέβη αυτό, τότε υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Συνεπώς, μετά βεβαιότητος, τεκμαίρεται πως ο τότε πρωθυπουργός και γνώριζε και ενέκρινε την παράδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών. Έτσι επιβεβαιώνεται ο Ερντογάν που είχε δηλώσει πως ο Α. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί την απέλαση αυτών των αξιωματικών.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε διέψευσε τον Τούρκο Πρόεδρο.

Απεναντίας έρχεται σήμερα ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τον Ερντογάν.

  • Η τότε στρατιωτική ηγεσία δεν γνώριζε πως οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί δεν ήταν τυχαία πρόσωπα; 
  • Δεν γνώριζε πως μπορεί να ήταν κάτοχοι σημαντικών πληροφοριών που αφορούσαν τους σχεδιασμούς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων; 
  • Επικρατούσε τότε τόση αφέλεια ώστε να μην αξιοποιηθούν αυτά που γνώριζαν οι 8 αξιωματικοί; 
  • Ή μήπως επικρατούσαν τα γνωστικά φοβικά σύνδρομα απέναντι στην Τουρκία;

Το ένα χειρότερο από το άλλο.

Παρακάμπτω την ιδιόμορφη αντίληψη που έχει ο τέως Υπουργός Εθνικής Αμύνης για την λειτουργία της Δικαιοσύνης στην φιλελεύθερη Δημοκρατία.

Μια αντίληψη που την ασπάσθηκε και ο τότε πρωθυπουργός, καθώς υποσχέθηκε στον Ερντογάν την παράδοση των 8 αξιωματικών, ενώ έτρεχαν οι διαδικασίες αιτήσεως ασύλου.

Από την συνέντευξη του κ.Αποστολάκη προκύπτει και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Πόσο υποκριτικές είναι οι κραυγές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

Ο ανθρωπισμός τους είναι a la carte.

Στην περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών επικράτησε η λογική της μη διατάραξης των σχέσεων μας με τους εξ ανατολών γείτονες μας.

Απεμπολήθηκαν αρχές και αξίες για χάρη της πολιτικής σκοπιμότητος.

Διαγράφηκε η παράδοση του σεβασμού των προσφευγόντων ικετών, μια παράδοση που έρχεται μέσα από την αρχαία Ελληνική Ιστορία.

Είναι γνωστό πως η Αριστερά προβάλλει τα ευγενή της οράματα όταν είναι στην αντιπολίτευση. Όταν κυβερνά δείχνει ένα απάνθρωπο πρόσωπο.

Στην προκειμένη περίπτωση αν δεν ήταν ο Απόστολος Δοξιάδης και η Ειρήνη Αγαπηδάκη που ξύπνησαν συνειδήσεις, οι 8 ικέτες θα «σάπιζαν» στα κελιά των τουρκικών φυλακών.

Δεν θα είχαν ούτε δίκαιη δίκη, ενώ θα υφίσταντο τον εξευτελισμό της προσωπικότητος τους.

Από την συνέντευξη του κ.Αποστολάκη προκύπτει ακόμα ένα ερωτηματικό.

Γιατί προέβη σήμερα σε αυτές τις αποκαλύψεις;

Αφελής δεν είναι. Γνωρίζει πως σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία για τον Α.Τσίπρα του δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα. Γιατί το έκανε;

Αν κάτι θα πρέπει να συγκρατήσουμε από την συγκεκριμένη συνέντευξη είναι η λογική του κατευνασμού των Τούρκων που διακατείχε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία —όχι μόνον επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ— αλλά τα τελευταία 25 χρόνια.

Από τις δηλώσεις, αλλά κυρίως από τις πράξεις του σημερινού Α/ΓΕΕΘΑ φαίνεται πως κάτι αλλάζει.

Σάκης Μουμτζής
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/07/blog-post_222.html

Share.