Νέος κύκλος έρευνας για τα πεπραγμένα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην υπόθεση της Novartis, σηματοδοτεί η βαρύτατη ποινική δίωξη που της ασκήθηκε χθες από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για μια κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και πέντε σε βαθμό πλημμελήματος. 

Τη νέα έρευνα για την κυρία Τουλουπακη, θα διενεργήσει αυτή την φορά ανακριτής στον οποίο διαβιβάζεται η σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, η κυρία Τουλουπάκη βαρύνεται με τα ποινικά αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (κακούργημα) και τα πλημμελήματα της κατάχρησης εξουσίας (σε πλημμεληματική μορφή), παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, της παραβίαση δικαστικού απορρήτου και της παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγγελία της κακουργηματικής κατηγορίας της κατάχρησης εξουσίας εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη αφορά στο σκέλος εκείνο των χειρισμών της επί των προστατευόμενων μαρτύρων ώστε αυτοί να αναφερθούν στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis.

Η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς μετά από πόρισμα του αντεισαγγελέα τουΑρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή, το οποίο όπως ανέφεραν χθες αρμόδιες πηγές δέσμευε και την εισαγγελική αρχή που απήγγειλε τις κατηγορίες εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη. 


«Οφείλαμε να εκτελέσουμε την παραγγελία του ανώτερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζάχαρη. Ήταν δύσκολη η θέση μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαχαρής ζητούσε τη δίωξη της εισαγγελέως για όλα τα παραπάνω αδικήματα, σε αντίθεσή του με τον συνάδελφό του Λ. Σοφουλάκη, ο οποίος στο δικό του πόρισμα αναφέρει πως η κυρία Τουλουπάκη
ενήργησε σύμφωνα με το νόμο. 


Υπενθυμίζεται πως οι δυο αντεισαγγελείς
του Αρείου Πάγου διενήργησαν μαζί την έρευνα για την εισαγγελία
Διαφθοράς επί ένα έτος περίπου, στη βάση των αναφορών που είχε υποβάλλει
ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής και αφού ανασύρθηκαν από το αρχείο οι μηνύσεις που είχαν καταθέσει κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς οι Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ακόμη, όπως έγινε χθες γνωστό με βάση το πόρισμα του κ. Ζαχαρή θα διενεργηθεί νέα έρευνα για συγκεκριμένες πράξεις
που έχουν καταγγείλει τα τρία παραπάνω πολιτικά πρόσωπα στις μηνύσεις
τους και τα οποία δεν πρόλαβαν να διερευνήσουν οι δύο αντεισαγγελείς του
Αρείου Πάγου.

Ερώτημα για προσωρινή αργία


Η δίωξη όμως εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη εκτός από τη νέα ανακριτική έρευνα που σηματοδοτεί, θα δρομολογήσει και δαδικασίες αναφορικά με την παραμονή της ή μη της κατηγορούμενης πλέον εισαγγελέως στη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει η δίωξη εις βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς να γνωστοποιηθεί από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου, στον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων και δικαστών Γεώργιο Χοιμέ, στον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο .ν προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Μωραιτάκη.

Ακολούθως, ο κ. Τσιάρας αναμένεται να στείλει ερώτημα στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο
(ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου για να τεθεί σε προσωρινή αργία η επικεφαλής της
εισαγγελίας Διαφθοράς μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης. 


Το ΑΔΣ είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο για το
θέμα της αργίας ή μη της κυρίας Τουλουπάκη, εκτός και αν η ίδια προβεί προηγουμένως σε δήλωση αποχής από την άσκηση των καθηκόντων της ή ακόμη και σε παραίτηση.


Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η πειθαρχική διαδικασία κατά της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς. Δικαίωμα πειθαρχικού ελέγχου έχουν εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης, η κυρία Αλειφεροπούλου, ο κ. Πλιώτας και ο κ. Χοϊμές


Είθισται, η πειθαρχική διαδικασία να ασκείται αυτεπάγγελτα από στον
προϊστάμενο της επιθεώρησης δικαστών, που στην προκειμένη περίπτωση
είναι ο κ. Χοϊμές, χωρίς ωστόσο να εμποδίζεται η άσκηση πειθαρχικού
ελέγχου από τους έχοντας εν προκειμένω δικαίωμα να την ασκήσουν.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/07/blog-post_684.html

Share.