Και ιδού που ξεφυτρώνει (στο σκάνδαλο Καλογρίτσα – Παππά), σαν την Αφροδίτη την αναδυόμενη από τα νερά της λατρεμένης Πάφου, και πάλι στο προσκήνιο η «αμαρτωλή» Τράπεζα Αττικής. 


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που διαθέτω, τα δανεικά της οικογένειας Χούρι προς τον Καλογρίτσα έφτασαν με έμβασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, με αποστολέα κλάδο της πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας της οικογένειας CCC.

Η εταιρεία ονομάζεται Consultants Construction Engineering Products, έχει έδρα το Αμπου Ντάμπι και τα χρήματα στην εταιρεία Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ μεταφέρθηκαν μέσω της διεθνούς τράπεζας HSBC με υποκατάστημα στο Αμπου Ντάμπι στις 29 Αυγούστου του 2016.

Νωρίτερα, δύο μήνες ακριβώς, συγκεκριμένα στις 29 Ιουνίου 2016, συνεδριάζει εκτάκτως η τριμελής επιτροπή δανειοδοτήσεων της Τράπεζας Αττικής, την οποία αποτελούν οι κ.κ. Αντωνόπουλος, Πρωτονοτάριος και Περτσινίδης.

Ο πρώτος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οι άλλοι δύο μετέχουν της διοικήσεως (περί Πρωτονοτάριου, συγκεκριμένα, θα τα πούμε στο τέλος) και αποφασίζουν να χρηματοδοτήσουν με δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ τις εταιρείες συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα, ΤΟΞΟΤΗΣ και ΝΙΚΗ.

Η πρώτη λαμβάνει 9 εκατ. δάνειο, η δεύτερη 6. Η πιστοληπτική ικανότητα των δύο εταιρειών είναι κάτω του μηδενός, τα δάνεια παρέχονται με άνωθεν εντολή, προφανέστατα, χωρίς κανένα εχέγγυο. Η τράπεζα βρίσκεται προ του κινδύνου να απολέσει τα κεφάλαιά της, αλλά για την τριμελή επιτροπή αυτό δεν λέει απολύτως τίποτε. Αλλωστε «άνωθεν» εντολές εκτελεί…

Ο Καλογρίτσας με το που παίρνει το δάνειο των 15 εκατ. δημιουργεί την Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ, με σκοπό την εξασφάλιση μιας τηλεοπτικής άδειας. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 8 εκατ. ευρώ, όπως απαιτεί ο νόμος Παππά.

Επειδή όμως για να διεκδικήσει κανείς μια τηλεοπτική άδεια πρέπει να μην έχει οφειλές προς το Δημόσιο, καταβάλλει άλλα 5,5 εκατ. στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης για βεβαιωμένες οφειλές και πρόστιμα στον Γιάννη – Βλαδίμηρο Καλογρίτσα από το παρελθόν. Από το δάνειο των 15 εκατ. αγνοείται 1,5 εκατ. ευρώ, πλην όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας…

Στις 29/8/2016, όπως προαναφέρθηκε, στον λογαριασμό της Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ στην Τράπεζα Αττικής φθάνει το έμβασμα των 3 εκατ. από την CCEP ως προκαταβολή για την υποτιθέμενη συνεργασία των δύο εταιρειών στην κατασκευή ενός mall στην περιοχή Αλ Ζαχίτ των Εμιράτων. 

Τώρα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΑΕ είναι στα 11,3 εκατ. ευρώ. Στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο λογαριασμός μειώνεται κατά 3 εκατ. ευρώ, επειδή η εταιρεία μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώνεται λόγω της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, οι προκαταβολές επιστρέφονται αρχές του επόμενου έτους στους δικαιούχους, αλλά πριν από όλα αυτά έχουμε μια σημαντική εξέλιξη που αφορά τον Καλογρίτσα:

Τον μήνα Φεβρουάριο του 2017, ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας
αποχωρεί από τη Media Doc AE, παραιτούμενος κάθε αξίωσης, υπέρ του
συμ-μετόχου του Βαξεβάνη. Το ταμείο της εταιρείας – παρά τις χαμηλές,
κυκλοφοριακές πτήσεις της εφημερίδας – φέρεται να διαθέτει εκείνη την
περίοδο ακόμη 5 εκατ. ευρώ, τα 3 των Χούρι και 2 από το υπόλοιπο του
δανείου…

Και πάμε τώρα στα ειδικότερα και πλέον σοβαρά αυτής της υπόθεσης, η
οποία, περιέργως πώς, δεν έχει κινήσει το ενδιαφέρον κανενός εισαγγελέα,
της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς εξ ολοκλήρου συμπεριλαμβανομένης.
Ούτε καν τώρα, οπότε και αποκαλύπτονται τόσα στοιχεία.

Θα προσπαθήσω να τους «κεντρίσω» το ενδιαφέρον, μήπως και εκ των υστέρων υπάρξει κάποιου είδους έρευνα για όλα αυτά, τα απίθανα:

Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/07/3.html

Share.