[ccpw id="136103"]

Ναυπήγηση ακόμη και μεγάλων πολεμικών πλοίων, όπως φρεγάτες, project για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής από αμερικανικές εταιρίες, συγκαταλέγεται στους σχεδιασμούς των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως αποκαλύπτει στο liberal.gr ο επικεφαλής του ομίλου Onex, Παναγιώτης Ξενοκώστας λίγα 24ωρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας μεταβίβασης της εταιρείας.

Στις στοχεύσεις της νέας ιδιοκτησίας των ναυπηγείων, συμπεριλαμβάνονται επίσης οι επισκευές πλοίων του 6ου αμερικανικού στόλου, ενώ στο εμπορικό κομμάτι, ο κ. Ξενοκώστας βάζει ως στόχο τις 150-200 επισκευές σκαφών το χρόνο . τρίτο άξονα που αφορά την ενέργεια, την κατασκευή υποδομών offshore, όπως πλατφόρμες άντλησης υδρογονανθράκων και μετασκευές πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Μιλά για τα επόμενα βήματα μετά την επίτευξη της προχθεσινής συμφωνίας, θεωρεί ότι τα ναυπηγεία θα είναι τεχνικά έτοιμα να υποδεχθούν εμπορικά πλοία για επισκευή κάπου γύρω στις αρχές του 2021, ενώ ειδική μνεία κάνει στον ρόλο που διαδραμάτισε ο υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης. 

 

«Ήταν αρωγός σε όλη την προσπάθεια και όπου υπήρχαν αγκυλώσεις παρενέβη άμεσα και ταχύτατα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά και τη συμφωνία του σχήματος της DFC – ONEX με τους υφιστάμενους μετόχους για τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας;

H συμφωνία ήταν στην ουσία μια βασική προϋπόθεση που τέθηκε από εμάς, δεδομένου ότι ελέγχουμε το 53,22%, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνεργασία με όλους τους πιστωτές (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ΑΑΔΕ, κλπ) και να γίνουν όλα όσα πρέπει μέχρι την γενική συνέλευση, η οποία και θα δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης. Εν συνεχεία αυτό θα υποβληθεί προς επικύρωση στο Πρωτοδικείο. Τότε θα δοθεί και το εναρκτήριο λάκτισμα για αυτή την νέα εποχή των ναυπηγείων.

 

 

Χρονικά πότε εκτιμάτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία;

Στόχος μας είναι εντός του τριμήνου παράτασης της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό για τη ναυπήγηση των δύο πυραυλακάτων, δηλαδή κάπου στις αρχές φθινοπώρου, να έχουμε καταθέσει την πρόταση προς έγκριση στο δικαστήριο. Τότε λογικά θα τελειώσει και η διαδικασία. Ελπίζω ότι αυτή την φορά θα έχουμε λιγότερα προσκόμματα απ’ όσα είχαμε κατά την αντίστοιχη διαδικασία στην περίπτωση του Νεωρίου Σύρου.

Επομένως μέχρι να καταθέσετε το σχέδιο εξυγίανσης στο δικαστήριο, το μοναδικό έργο που θα συνεχίσει να εκτελείται από τα Ναυπηγεία θα είναι η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό, για τη ναυπήγηση των δύο πυραυλακάτων, σωστά;

Ακριβώς, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Στόχος μας πάντως είναι να βρούμε τον τρόπο να ξεκινήσουμε την επισκευή εμπορικών πλοίων, όχι με την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο, η οποία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, αλλά με την υποβολή σε αυτό του σχεδίου. Θέλουμε δηλαδή αν είναι δυνατόν να επισπεύσουμε τις διαδικασίες.

Είναι έτοιμο αυτή την στιγμή το ναυπηγείο για να υποδεχθεί εμπορικά πλοία;

Όχι, οι εγκαταστάσεις έχουν απαξιωθεί και πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Στο Νεώριο της Σύρου, του οποίου και το μοντέλο ακολουθούμε, απαιτήθηκε πολύ δουλειά. Εδώ χρειάζεται ακόμη περισσότερη, καθώς το ναυπηγείο είναι μεγαλύτερο.

Η μια από τις τρεις δεξαμενές του, η μικρή, είναι βυθισμένη στη θάλασσα εδώ και περίπου δυο χρόνια. Η άλλη, η μεγάλη, ναι μεν έχει ανελκυστεί εδώ και μερικά χρόνια, ωστόσο χρειάζονται πάρα πολλές επισκευές, τόσο στο μεταλλικό τμήμα, όσο .ν εξοπλισμό. Ενώ η τρίτη που είναι μεσαίου μεγέθους θέλει και αυτή πάρα πολλές επισκευές. Η επισκευή επομένως των δεξαμενών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Στόχος μας είναι σε τρείς έως έξι μήνες από σήμερα, δηλαδή το αργότερο έως τις αρχές του 2021, οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να είναι τεχνικά έτοιμα. Τότε θα μπορούν και να αρχίσουν να υποδέχονται πλοία προς επισκευή με μια συνεχή ροή.

Το εμπορικό είναι το ένα σκέλος. Ποια είναι τα επόμενα τμήματα του επιχειρησιακού σχεδίου, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για την Ελευσίνα;

Όταν μιλάμε για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουμε τρεις τομείς ενδιαφέροντος. Το εμπορικό τμήμα, το αμυντικό και το ενεργειακό κομμάτι. Στο σκέλος των εμπορικών πλοίων έχουμε θέσει ως στόχο τις 150-200 επισκευές το χρόνο, μαζί με μετασκευές, πιθανώς και ναυπήγηση νέων ή ειδικού τύπου σκαφών, τα οποία και θα προέρχονται ίσως από μετασκευή υφιστάμενων. Επιδιώκουμε όσο το δυνατόν πιο σύνθετες και μεγάλες δουλειές, όπως ακριβώς κάνουμε . Νεώριο. Το γεγονός αυτό θα αυξήσει επί της ουσίας τον αριθμό των εξιδεικευμένων τεχνιτών που απασχολούνται στην Ελλάδα.

 

 

Το δεύτερο σκέλος αφορά το αμυντικό. Εδώ, πέραν των επισκευών των στόλων της περιοχής, δηλαδή των σκαφών του ελληνικού πολεμικού ναυτικού αλλά και του 6ου αμερικανικού στόλου -ο οποίος επίσης βρίσκεται στις στοχεύσεις μας- κυρίαρχος τομέας είναι η ναυπήγηση νέων πλοίων. Στόχος μας εδώ είναι η συμπαραγωγή σκαφών με συμμαχικές αλλά και τρίτες χώρες -αρκεί να διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία- όπως και η κατασκευή μεγάλης γκάμας πλοίων, για παράδειγμα μεγάλες κορβέτες μήκους 90-95 μέτρων. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την ναυπήγηση άλλων μεγαλύτερων πλοίων, όπως φρεγατών, από αμερικανικές εταιρείες.

Τέτοια συμφωνία συμπαραγωγής, όπως αυτές που σας περιέγραψα παραπάνω, είναι και αυτή με τα Ισραηλινά ναυπηγεία της Israel Shipyards Ltd. Εδώ στόχος είναι η κοινή ανάπτυξη μεγάλων έργων ναυπηγοεπισκευής, όπου το κατασκευαστικό μέρος θα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά ναυπηγεία της ΟΝΕΧ Shipyards στο Νεώριο Σύρου, με επίκεντρο τα ενεργειακά, δηλαδή το East Med.

Τα ενεργειακά επομένως θα είναι ο τρίτος άξονας της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας της Ελευσίνας;

Σωστά. Μιλάμε για πλατφόρμες άντλησης υδρογονανθράκων που αφορούν χώρες της περιοχής του East Med, οποιαδήποτε offshore υποδομή ενεργειακού χαρακτήρα, ενώ του ενδιαφέροντός μας είναι και το σχέδιο δημιουργίας του αγωγού East Med. Το ίδιο ισχύει όσον αφορά τις επισκευές αλλά και τις μετασκευές πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Κινούμαστε .υς τρεις άξονες με γνώμονα να κάνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δουλειές υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θέλουμε να λειτουργήσουμε ως hub για την περιοχή, όχι ως απλοί υπεργολάβοι.

Τελικά είναι σε θέση τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να ανταγωνιστούν μεγάλα ναυπηγεία της περιοχής, όπως για παράδειγμα τα τουρκικά;

Στο Νεώριο, όπου στο ξεκίνημα πολλοί στην Ελλάδα μας θεωρούσαν γραφικούς, οι μέχρι τώρα επιδόσεις του απέδειξαν ότι όχι μόνο μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα ναυπηγεία της Τουρκίας και άλλων γειτονικών χωρών, αλλά και ότι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε κάτι πολύ ποιοτικότερο.

Το δείχνουν τα ίδια τα πρώτα αποτελέσματα. Σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών, πάνω από 170 εμπορικά πλοία έχουν προτιμήσει τις εγκαταστάσεις του Νεωρίου για να επισκευαστούν – δηλαδή μιλάμε για περίπου 100 πλοία ετησίως- ενώ έχουμε φέρει σκάφη από όλες τις κατηγορίες. Στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Νεωρίου ξεχωρίζω την ποιότητα, την διαφάνεια και ότι είμαστε 30%-40% ταχύτεροι απ’ ότι ο ανταγωνισμός. Σκεφτείτε ότι είναι τέτοιο το ενδιαφέρον για το Νεώριο, ώστε για κάθε πλοίο του οποίου αναλαμβάνουμε την επισκευή, απορρίπτουμε άλλα επτά. Τόσο μεγάλη είναι η ζήτηση.

Στην ουσία, αυτή θα είναι και η συνταγή για την Ελευσίνα, σωστά ;

Ναι. Με την συνταγή αυτή, προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά της Ελευσίνας, είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε αποτελεσματικά όλα τα ναυπηγεία των γειτονικών χωρών.

Κοιτάξτε, το όραμά μου δεν είναι μόνο να αναγεννηθούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Είναι να αναγεννηθεί συνολικά η ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα που πριν από 30 χρόνια ανθούσε, αλλά έχει πέσει σε μαρασμό. Όχι με ευθύνη της κυκλικότητας της ναυτιλίας, αλλά εξαιτίας εγχώριων και ξεπερασμένων πρακτικών. Πλέον, έχοντας και την εμπειρία της Σύρου, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό στην ναυπηγοεπισκευή είναι το καλύτερο παγκοσμίως.

Βλέπετε δηλαδή κάποια στιγμή τα ελληνικά ναυπηγεία να φτάσουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή;

Ζω και αναπνέω για να πετύχουμε αυτό που λέτε. Αυτός είναι ο στόχος, δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο. Απορώ γιατί δεν το έβλεπαν κάποιοι άλλοι παλαιότερα. Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Βρισκόμαστε σε μια νευραλγική γεωγραφική θέση από πλευράς θαλασσίων μεταφορών. Δεν γίνεται να μην είμαστε πρώτοι στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής.

Χρειάζεται όλοι από την πλευρά μας, η πολιτεία και ο επιχειρηματικός κόσμος, να δουλέψουμε ώστε όχι μόνο να πετύχουμε τον στόχο, αλλά και να κρατήσουμε την πρωτιά. Να γίνει εθνικός στόχος, όχι μόνο η αναγέννηση της ναυπηγοεπισκευής και το να καταστεί αυτή ανταγωνιστική, αλλά και η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας. Ευθύνη που δεν βαραίνει μόνο το κράτος, χρειάζεται να συνδράμει την εθνική αυτή προσπάθεια και ο επιχειρηματικός κόσμος.

 

 

Ποια ήταν τελικά εκείνα τα πρόσωπα που είχαν τον πιο καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη της προ ημερών συμφωνίας, αλλά και συνολικά της μέχρι τώρα παρουσίας σας στην Ελλάδα;

Καταρχήν στην περίπτωση του Νεωρίου συνέβαλε σημαντικά ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και η προηγούμενη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, για κάποιες εκκρεμότητες, λόγω και των εκλογών του 2019, ρόλο-«κλειδί» προκειμένου να ξεπεραστούν τα τελευταία ζητήματα και να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το Νεώριο, είχε τόσο ο υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης, όσο και ο υφυπουργός Ν.Παπαθανάσης.

Ειδικά όσον αφορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καταλυτικός ήταν ο ρόλος του κ. Γεωργιάδη ως προς το να δημιουργηθούν οι συνθήκες, προκειμένου να φτάσουμε στην συμφωνία. Ήταν αρωγός σε όλη την προσπάθεια, όπου υπήρχαν αγκυλώσεις παρενέβη άμεσα και ταχύτατα, ενώ την ίδια εικόνα έχω εισπράξει και από την συνολική μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης απέναντι στο εγχείρημα. Υποστηρικτικές ήταν απέναντι στη προσπάθεια και οι τοποθετήσεις στη Βουλή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΙΝΑΛ, δείγμα ότι όλο το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται την σημασία του στόχου να αναγεννηθεί η ναυπηγοεπισκευή.

Εξαιρετικά σημαντικός ήταν και ο ρόλος του αμερικανού πρέσβη Τζ.Πάιατ, μαζί με την δουλειά της πρεσβείας. Εχουν συμβάλει σε μια καλύτερη τοποθέτηση της Ελλάδας στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα. Και η γνώμη μου είναι ότι ακριβώς επειδή αλλάζουν σημαντικά οι δυναμικές στην Αν.Μεσόγειο, εφόσον καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το τρίγωνο Ελλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ, θα μας παρουσιαστούν ευκαιρίες που δεν είχαμε στο παρελθόν.

 

Πάνος Ξενοκώστας, Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
liberal.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/07/big-deal.html