[ccpw id="136103"]
Σε σχεδόν όλες τις ταυτόχρονες έρευνες της κοινής γνώμης που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μία ομοιομορφία σε κάποια ευρήματα.

Για παράδειγμα: η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου είναι θετική, σε κάποιους τομείς με συντριπτικά ποσοστά.

Συντριπτική είναι και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αξιολογήσεις, η οποία παραμένει σε επίπεδα άνω του 60% επί έναν χρόνο.

Την ίδια στιγμή, τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τον Αλέξη Τσίπρα είναι απογοητευτικά.

Οι αξιολογήσεις για τον ίδιο και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεπιφύλακτα αρνητικές, ενώ ειδικά στην έρευνα της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερώτηση για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 50%, την στιγμή που ο κ. Τσίπρας πιάνει μετά βίας το 15%.

Με βάση αυτό, από την συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται επιεικώς ακατάλληλος.

Ο «ακατάλληλος» έτυχε και έδωσε μία συνέντευξη στο «Εθνος» ταυτόχρονα με αυτές τις έρευνες.

Και πέραν όλων των άλλων πολιτικών παραδοξοτήτων που είπε, ανέφερε και το εξής όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον Μητσοτάκη και την ΝΔ:

«Ενας χρόνος όλα ανάποδα».

Ομολογουμένως, δείχνει ο κ. Τσίπρας ότι διαθέτει ένα εξαιρετικό αισθητήριο και για μία ικανότητα αντίληψης του σφυγμού της κοινωνίας. Είναι που «πιάνει πουλιά στον αέρα», που έλεγε και ο Αλιβιζάτος…

Με φόντο αυτά, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε και μία πολιτική εκτίμηση: ότι είναι πιθανές οι εκλογές προς το τέλος Αυγούστου. Που σημαίνει ότι όπου να ‘ναι θα προκηρυχθούν.

Το τεκμηριώνει αυτό ο κ. Τσίπρας με το σκεπτικό ότι ο Πρωθυπουργός «ίσως σκέφτεται ότι είναι μια καλή λύση να προλάβει το κακό και να δραπετεύσει από την ευθύνη πριν κλείσει η χρονιά με την υψηλότερη ύφεση στη Μεταπολίτευση. Αλλά το κακό που θέλει να αποφύγει έχει ήδη ξεκινήσει».

Και έπειτα από μία τέτοια ανάλυση, αναφέρει το εξής:

«(…) Εμείς είμαστε εδώ όχι απλώς για να ασκούμε κριτική στον κ. Μητσοτάκη και να στηρίζουμε την αντίσταση της κοινωνίας, αλλά και γιατί έχουμε υλοποιήσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο. Ετοιμοι να ξαναβγάλουμε -αν χρειαστεί τα κάστανα από τη φωτιά».

Πιστεύει δηλαδή ειλικρινά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι

  • ο Πρωθυπουργός με την μεγαλύτερη αποδοχή στην μεταπολιτευτική Ιστορία, 
  • θα «δραπετεύσει» έναν χρόνο έπειτα από την σαρωτική του νίκη
  • για να παραδώσει στον «ακατάλληλο», που μόλις πριν από έναν χρόνο αποδοκιμάστηκε με κρότο και σήμερα ηγείται ενός κόμματος που δεν ξέρει πού πατάει και πού βρίσκεται.

Είναι κάτι τέτοιες ενδείξεις που οδηγούν την σκέψη σε άλλα μονοπάτια. Και γεννούν τον πειρασμό να καταλήξει κάποιος σε ένα συμπέρασμα.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε η έλλειψη πολιτικής ταυτότητας, ούτε η ανεπάρκειά του, ακόμη και να δημιουργήσει εκείνο το καθεστώς που ονειρευόταν με επιστράτευση κάθε αντιθεσμικού μέσου και πρακτικής.

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ κάποια στιγμή θα αποδειχθεί ότι είναι ο «ακατάλληλος» αρχηγός του.

Αγγελος Κωβαίος
in.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/07/blog-post_838.html