Τον Σεπτέμβρη να δεις. Όταν ο τουρισμός και η παραγωγή θα κάνουν ταμείο.

Και ο ΟΑΕΔ δεν θα χωράει άλλους…

Χθες το πρωί ένα 9χρονο παιδάκι λιποθύμησε, περιμένοντας σε φούρνο της Ρόδου, να ξεγελάσει την πείνα του με λίγο ψωμί. Στη Ρόδο με τους (προς ώρας) 40.000 άνεργους του τουρισμού. Τα κλειστά ξενοδοχεία. Και τις μικροεπιχειρήσεις να απολύουν τους 1-2 υπαλλήλους και να προσλαμβάνουν τους συγγενείς τους.

Ποια ήταν όμως η δική μας κεντρική επικαιρότητα (εκτός από τη μόνιμη για το βιτριόλι στην Καλλιθέα και την απαγωγή στην Θεσσαλονίκη).

  • Ο πολιτικός βόθρος του 2015-2020. 
  • Ο πολιτικός βόθρος που δεν αδειάζει. 
  • Ο πολιτικός βόθρος της τελευταίας 5ετίας που θα συνεχίσει να γεμίζει όλο το 2020 με κάθε είδους βρομιά.

Και, όπως μαθαίνουμε, έρχονται κι άλλα. Από όλες τις πλευρές. Και από τους μεν και από τους δε.

Ίσως όχι μέσα στο καλοκαίρι, γιατί στα μπάνια του λαού πέφτει η τηλεθέαση και δεν έχουν αξία.

Αμέσως μετά. Τον Σεπτέμβρη, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μαζί με τον πρώτο απολογισμό στην οικονομία.

Η βρομιά θα απλωθεί παντού.

  • Σε πίτες της κρατικοδίαιτης οικονομίας που μοιράστηκαν μέχρι το 2019. 
  • Σε “φωτογραφίες” αποκρατικοποιήσεων. 
  • Σε ενεργειακές επενδύσεις και χαρίσματα…

Γιατί όλα αυτά;

Γιατί ο λαός, ο φορολογούμενος, ο γονιός, ο άνεργος, η κοινή γνώμη πρέπει να αποπροσανατολιστεί από εκείνα που φέρνει ο οικονομικός χειμώνας.

Το φορολογικό τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Η επικαιρότητα πρέπει να έχει άλλα θέματα τον Σεπτέμβρη που η οικονομία θα ζητάει απαντήσεις.

Θα απαιτεί αναπτυξιακό προϋπολογισμό.

Θα περιγελάσει τα σχέδια αναγέννησης του επιχειρηματικού κράτους, που ακόμη διαχειρίζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Η επενδυτική αγορά θα χρειαστεί να μάθει τον τρόπο που θα διαχειριστούμε τα 32 δισ. της Ε.Ε. που θα εκταμιευθούν, μάλλον τον επόμενο Απρίλιο.

Θα θελήσει λεπτομέρειες για το πώς θα κινηθούν οι δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2027 που οι κάθε μορφής “ενέσεις” από την Ε.Ε. ( ειδικό ταμείο, ΕΣΠΑ, δόσεις ομολόγων) θα αγγίξουν τα 60-62 δισ. ευρώ.

Τον χειμώνα που μας έρχεται ο επιχειρηματικός κόσμος, ντόπιος ή ξένος που σχεδιάζει δράσεις στην Ελλάδα, θα κινηθεί, στην πιθανή προοπτική ανάπτυξης του 2021-2022.

  • Αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις. 
  • Μόνο με χειροπιαστά στοιχεία για το πολιτικό περιβάλλον. 
  • Με εγγυήσεις για την αποφυγή εκλογικών αναμετρήσεων.

Θα ζητηθούν διαβεβαιώσεις (κάποιας μορφής) για το πώς θα χειριστούμε τις προτεραιότητες, στην οικονομική μας ζωή, χωρίς πολιτικούς τριγμούς στην εσωτερική πολιτική.

Χωρίς αφύσικες αναταράξεις στην εξωτερική πολιτική. Ειδικά με ό,τι συνδέεται στις ταραχές των σχέσεων με την Τουρκία.

Γιατί οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί και του 2022 (αν σημειώσουμε ότι και το 2021 θα είναι αναπτυξιακά διφορούμενο) έχουν ανάγκη ένα σχετικά ξεκάθαρο οικονομικό ορίζοντα μέχρι το 2024 για να μην πούμε ως το 2027 (που τελειώνουμε με τις ορατές ευρωπαϊκές ενισχύσεις).

Εάν μέσα στην τριετία 2021-2023 δεν τροφοδοτηθεί η παραγωγή και ο τουρισμός με κεφάλαια, περισσότερα από 100 -200 δισ., η συρρίκνωση στην οικονομία, μετά τον κορονοϊό, δεν θα θυμίζει τίποτε ακόμη και από την εικόνα του 2008 και του 2010.

Στην ελεύθερη ιδιωτική αγορά θα δουλεύουν οι μισοί. Και η κάθε είδους μετανάστευση (νέων, παραγωγικών ιδιωτών αλλά και επιχειρηματιών) θα είναι θέμα καθημερινής επικαιρότητας.

Τα φαινόμενα θα είναι αισθητά και από το 2021 που τα λάβαρα και τα ταμπούρλα…, το θεωρούν έτος ανάκαμψης. Έτος που θα εγκαινιάσει κύκλο ανάπτυξης.

Ποιες απαντήσεις θα δώσουμε στην οικονομία, το Φθινόπωρο του 2020, για να δείξουμε ότι προετοιμάζουμε το αναπτυξιακό 2021-2022;

Ότι το 2020, μαζί με τον κορονοϊό, ξεβρομίσαμε το πολιτικό παρασκήνιο και βάλαμε τα σκάνδαλα σε μια σειρά;

Όσο και αν επιβάλλεται, πολιτική κίνηση, απάντηση στην οικονομία δεν είναι.

Δεν καλύπτει τον χρόνο που χάνουμε στο ζητούμενο δεκαετιών, να βαδίσει η οικονομία με σχέδιο στον δρόμο ενός καλοστεκούμενου μοντέλου.

Ανταγωνιστικό μοντέλο, για το 2022 και μετά. Μοντέλο που επιτέλους θα μας επιτρέπει να ζούμε από τον πλούτο που παράγουμε. Όχι μόνο από τα δανεικά.

Το έχουν σκεφτεί αυτό στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση ή προηγείται ο πολιτικός βόθρος;

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/06/blog-post_117.html

Share.