[ccpw id="136103"]

Η υπόθεση Novartis οδεύει πλέον προς το τέλος της και τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής ετοιμάζουν (λογικά) το πόρισμά τους. 

Σε αυτή την τελευταία φάση, καλείται ως ύποπτη να καταθέσει -μεταξύ άλλων- η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Για συμμετοχή στην “οργάνωση Παπαγγελόπουλου”.

Η κλήση της προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Συντακτών. Που σε ανακοίνωσή της σημείωσε, ότι “δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της Ενημέρωσης”.

Σωστό. Εγκαλείται όμως η ερευνητική δημοσιογραφία; Μάλλον όχι.

Εννοώ, για παράδειγμα,ότι μία από τις πιο γνωστές “αποκαλύψεις” της συναδέλφου ήταν ότι “βρέθηκε και ανοίγει ο τροφοδότης λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία”.

Τροφοδότης λογαριασμός από τον οποίο χρηματιζόταν το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας. Με την επισήμανση μάλιστα ότι η Ελβετία έκανε ήδη αποδεκτό το αίτημα να ανοίξει ο λογαριασμός.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν βρέθηκε ποτέ τέτοιος τροφοδότης λογαριασμός της Novartis στην Ελβετία, ούτε από τον δήθεν λογαριασμό χρηματίστηκαν πολιτικοί στην Ελλάδα. Τώρα για το αίτημα να ανοίξει ο λογαριασμός -που έγινε ήδη δεκτό από τις ελβετικές Αρχές- θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Σε κάθε περίπτωση η Προανακριτική Επιτροπή δεν καλεί τη συνάδελφο Γιάννα Παπαδάκου για να την ρωτήσει για τον τροφοδότη λογαριασμό.

Δεν εγκαλείται η ερευνητική δημοσιογραφία, ακόμα και αν απέτυχε (μάλλον παταγωδώς), όσον αφορά την ακρίβεια του ρεπορτάζ. Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε.

Και ούτε μπορώ, ούτε θέλω να πιστέψω, ότι οι “αποκαλύψεις” εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες.

Η ίδια η κ. Παπαδάκου μιλώντας στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι προσπαθούν να την εκφοβίσουν και ότι δεν παίρνει τίποτε πίσω. Ούτε αράδα.

Δήλωσε μάλιστα στο κανάλι του κόμματος, ότι είναι υπερήφανη για τη δουλειά της και πρόσθεσε:

“Το μήνυμα είναι σαφές. Μη ψάχνεις, μην κάνεις τη δουλειά σου, μην φορολογείς τον πλούσιο, μην ερευνάς, γιατί κοίτα τι θα πάθεις. Δεν παίρνω πίσω ούτε αράδα”.

Μια χαρά.

Δεν ξέρω βέβαια πού κολλάει το “μην φορολογείς τον πλούσιο”, υποθέτω όμως ότι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ.

Εκανε η συνάδελφος Γιάννα Παπαδάκου και εξτραδάκια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων; Θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Υποθέτω πάντως ότι το “δεν παίρνω πίσω ούτε αράδα”

  • δεν αφορά και το περίφημο ρεπορτάζ για τον “λογαριασμό υπουργού που βρέθηκε με μαύρο χρήμα”, 
  • ούτε ότι οι χρηματιζόμενοι πολιτικοί “έδιναν και το ΑΦΜ τους, μην γίνει κανέναν λάθος και δεν τα πάρουν”…
  • ούτε ότι υπήρχε “απευθείας επικοινωνία του πρωθυπουργικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά με τη Novartis στην Ελβετία”. 

Ανθρωποι είμαστε όμως και λάθη κάνουμε, πόσο μάλλον αν νταραβεριζόμαστε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που έχει μακρινή σχέση με την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, είτε παίρνει πίσω μια αράδα είτε όχι, η συνάδελφος Γιάννα Παπαδάκου δεν εγκαλείται –όπως υποστηρίζει η ΕΣΗΕΑ– γιατί υπηρέτησε την ερευνητική δημοσιογραφία, έστω και με ορισμένες αστοχίες.

Εγκαλείται για άλλο πράγμα.

Τη συνάδελφο Γιάννα Παπαδάκου, την έχει κατηγορήσει η Εισαγγελέας Ράϊκου ότι την πίεζε –με παρότρυνση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου– να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον πολιτικών προσώπων.

Την έχει κατηγορήσει ακόμα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής ότι τον στοχοποίησε και τον διέβαλε εξυπηρετώντας πολιτικούς στόχους και το σχέδιο της “οργάνωσης Παπαγγελόπουλου”.

Είμαι βέβαιος ότι η συνάδελφος θα δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και θα απαντήσει ικανοποιητικά στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Αρκεί να μην την ρωτήσουν για την περίφημη “αποκάλυψη” για τα 500 εκατ. ευρώ “μαύρο χρήμα” που είχε στη λίστα Λαγκάρντ η Μαργαρίτα Παπανδρέου, με διαχειριστή άνθρωπο του Μιωνή.

Εκεί φοβάμαι ότι θα αναγκαστεί να πάρει πίσω μία αράδα. Ισως και δύο.

Γιατί σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται η ΕΣΗΕΑ, το πρόβλημα δεν είναι η ελευθερία της Ενημέρωσης, αλλά η Αλήθεια της Ενημέρωσης.

Του Μανόλη Καψή
capital.gr

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/06/novartis_11.html