Ωστόσο εκείνο που προκαλεί και δημιουργεί απαξία στην κοινή γνώμη, είναι όταν καταπατά την κοινή περί δικαίου αίσθηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού απέτυχε να αξιοποιήσει τη Novartis προεκλογικά όπως σχεδίαζε, με τα πλέον επιφανή στελέχη των αντιπάλων κατηγορούμενα, τώρα προσποιείται «δεύτερες σκέψεις» και επικαλείται «αφέλεια».

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και σε ερώτηση αν έχει δεύτερες σκέψεις για το γεγονός ότι κρεμάστηκαν άνθρωποι στα μανταλάκια, απαντάει ότι «υπάρχουν δεύτερες σκέψεις αν το χειριστήκαμε σωστά ή όχι».

Και εξηγεί «θα μπορούσαμε κι εμείς να το είχαμε χειριστεί με λιγότερη αφέλεια και να πούμε: Ποιοι είναι οι τρεις που εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη σχέση με το σκάνδαλο; Ε αυτούς τους τρεις θα πάμε σε Προανακριτική και δεν θα επιστρέψουμε τη δικογραφία στην Δικαιοσύνη για να κρίνει αυτή…».

Όσο για το ότι κρέμασε δέκα πρόσωπα στα μανταλάκια, εξανίσταται:

«Τι εννοείται κρεμάω στα μανταλάκια; Ήταν δέκα πρόσωπα που έστειλε η δικαιοσύνη στη Βουλή».

Πως όμως, και με ποιο σκεπτικό, έστειλε τα δέκα πρόσωπα η δικαιοσύνη στη Βουλή;

Η αντιεισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στις έγγραφες εξηγήσεις της ενώπιον των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου ( σελ. 6,) αναφέρει «Στο σημείο αυτό οφείλω να τονίσω ότι κατά το χρόνο διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή θεωρούσαμε, έχοντας υπόψη νομολογιακά προηγούμενα, ότι με εξαίρεση το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο παρέμενε εξ αρχής στην αρμοδιότητά μου ως μη υπουργικό αδίκημα, τα αδικήματα της απιστίας και της παθητικής δωροδοκίας, που εφέροντο να έχουν τελεστεί από το έτος 2006- 201 είχαν υποπέσει ήδη στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3 του Σ. και ότι η Βουλή θα διαπίστωνε και μόνο την παραγραφή των εγκλημάτων αυτών και δεν θα αποφάσιζε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής».

Δεν είχε νομικούς ο ΣΥΡΙΖΑ να διαπιστώσουν «και μόνο την παραγραφή»; 

Γιατί ευτέλισε την κοινοβουλευτική διαδικασία, οργανώνοντας μια κατ’ ουσίαν θεατρική παράσταση με τις δέκα κάλπες, προκειμένου να μείνουν ακατάλυτες εικόνες στους θεατές -εικόνες που θα μετατρέπονταν σε εκλογική καρμανιόλα, με τα troll του στο διαδίκτυο να αλυχτούν ότι έρχεται φυλακή γιατί οι δέκα χρηματίστηκαν;

Πέραν της συντελεθείσας παραγραφής, χρειαζόταν να είναι κάποιος νομικός για να πεισθεί ότι με τα «νομίζω», «άκουσα», «μου είπαν» τριών ανωνύμων μαρτύρων (εντάξει δεν θα πούμε «κουκουλοφόρων»), δεν εκθέτεις τέτοιου μεγέθους πολιτικά πρόσωπα, εκτός αν είσαι στοχευμένος να τους εκθέσεις στην ανθρωποφάγο διάθεση του κοινού, με υπόκρουση τις κραυγές του αφιονισμένου πλήθους των στρατευμένων οπαδών σου;

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι η Novartis παραφουσκώθηκε. «Είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο».

Συμφωνούμε!

Μόνο που δεν έκανε το παραμικρό για να διερευνηθεί το πραγματικό σκάνδαλο. 

Το πάρτι όσων γιατρών συνταγογραφούσαν εις όφελος της Novartis, πέρασαν αδιερεύνητα – οι φουσκωμένοι λογαριασμοί τους, τα ακριβά ταξίδια, τα χλιδάτα ξενοδοχεία.

Σε όλες τις άλλες χώρας το σκάνδαλο διερευνήθηκε. Αλλά σε αυτές τις χώρες οι κυβερνήσεις ασκούσαν το θεσμικό τους έργο υπέρ δημόσιου συμφέροντος.

Δεν το χρησιμοποίησαν εναντίον των πολιτικών αντιπάλων.

Με τα έγγραφα του FBI που παρότι ήταν αδιαβάθμητα δεν πήγαν στη Βουλή, η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρουσες διαστάσεις και θα εκθέσει περισσότερους.

Ούτως ή άλλως ο καιρός εγγύς, το πόρισμα της Επιτροπής ενδέχεται να παραδοθεί ως το τέλος Ιουνίου, ώστε εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου η ολομέλεια να αποφασίσει για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, και ενδεχόμενων συνενόχων του, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν αποκλείεται το Φθινόπωρο να βρει το πρώην κυβερνητικό κόμμα, αιχμαλωτισμένο στο βρόχο που έστησε για τους αντιπάλους του.

Και δεν θα μπορεί να επικαλεστεί αφέλεια. Δεν θα πιάσει.

Δεν γνωρίσουμε αν έγινε κατανοητό στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά ο λαός δεν του συγχώρεσε ούτε τις αυταπάτες.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/06/blog-post_872.html

Share.