Στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει μπροστά ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας την επόμενη δεκαετία, αναθέτοντας την εκπόνησή του σε δύο κορυφαίους οικονομολόγους: 

Τον Χριστόφορο Πισσαρίδη και το Νίκο Βέττα.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στα τέλη εκείνου του μήνα ενέκρινε τη σύσταση Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας, με επικεφαλής τον Νομπελίστα Οικονομολόγο, καθηγητή του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Πισσαρίδη και αναπληρωτή του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, κ. Βέττα.

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι εκπρόσωποι φορέων του Δημοσίου και της αγοράς, ενώ κατά περίσταση χρησιμοποιούνται ως σύμβουλοι τεχνοκράτες, για ζητήματα που αφορούν τους θεσμούς της οικονομίας και επιμέρους δεδομένα και κανόνες, αλλά και για την εκπόνηση ειδικών μελετών.

Ειδικότερα, μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale). 

Στην Επιτροπή συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της ελληνικής οικονομίας:

  • Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC)
  • Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale)
  • Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway)
  • Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge)
  • Svetoslav Danchev (IOBE)
  • Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures)
  • Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος – Grant Thornton)
  • Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Αλέξανδρος Κρητικός (DIW)
  • Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
  • Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, το Σεπτέμβριο του 2020 η επιτροπή έπρεπε να παραδώσει την τελική της έκθεση για την αναπτυξιακή στρατηγική.

Η νέα αυτή επιτροπή έχει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, να δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα για τη χώρα. 

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ψηφιοποίηση της οικονομίας, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το εκπαιδευτικό σύστημα, η κλιματική αλλαγή, οι εμπορικές εντάσεις και οι νέες προκλήσεις στο διεθνές εμπόριο.

Ο στόχος αυτός πλέον εμπλουτίστηκε, με τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 32 δις ευρώ που αναμένεται να λάβει συνολικά η χώρα μας από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να γίνει όλο αυτό εφικτό, πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες, να περιγραφούν οι τομείς στους οποίους θα στηριχθεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη της οικονομίας, να αναλυθεί πως θα κατανεμηθούν τα επόμενα χρόνια οι εθνικοί (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και οι ευρωπαϊκοί (ΕΣΠΑ) πόροι για επενδύσεις και υποδομές και φυσικά οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης έχει εδώ και καιρό τονίσει την ανάγκη να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων και να υποστηριχθεί η καινοτομία, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να «λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ως μία οικονομία προσανατολισμένη στην αγορά».

Πιστεύει πως είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα που προωθούν την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό, «έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην γίνουν θύματα των μονοπωλίων, αλλά να υπάρξει μία βιώσιμη ανάπτυξη για όλους». Παράλληλα, έχει τονίσει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους είναι αποκλεισμένοι από την ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να επιτραπεί στους επιχειρηματίες να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους».

Θέση του είναι πως πρέπει να δοθεί ώθηση στην καινοτομία, εστιάζοντας στην ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης και ειδικότερα στη χρηματοδότηση και την ανεξαρτητοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή του Χριστόφορου Πισσαρίδη έγινε όχι μόνο επειδή είναι διεθνούς φήμης οικονομολόγος, αλλά και γιατί γνωρίζει καλά και από εφαρμοσμένη πολιτική, έχοντας διατελέσει σύμβουλος του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

«Η σημερινή βάση δημιουργεί θετικές προοπτικές αλλά δεν λείπουν οι κίνδυνοι και οι λόγοι για εγρήγορση. Αυτοί σχετίζονται αφενός με τη δομή της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου με αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν στο διεθνές περιβάλλον», είχε πει σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ – προ της κρίσης του κορωνοϊού – ο Νίκος Βέττας, δίνοντας το δικό του στίγμα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. «Χωρίς τη στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με επενδύσεις και εξαγωγές, η ενίσχυση το ρυθμών μεγέθυνσης θα είναι παροδική», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όλα τα μέλη της επιτροπής εργάζονται χωρίς αμοιβή.

Πηγή http://politika-gr.blogspot.com/2020/05/blog-post_723.html

Share.